Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Lijnzaad

Uit Bokt
Lijnzaad
Een fles lijnzaadolie

Lijnzaadolie

Lijnzaad is het zaad van de Vlasplant (Linum usitatissimum). Er bestaan twee soorten vlas: vezelvlas en olievlas. De stengels van olievlas zijn kort en sterker vertakt dan de stengels van vezelvlas. De plant heeft witte tot blauwe bloemetjes en onderdelen van de plant zoals bloemen en zaden bevatten blauwzuur en zijn giftig in ongekookte vorm. De zaden van olievlas bevatten 40% essentiele olie. Lijnzaadolie wordt onder andere gewonnen door het persen van lijnzaad. De overgebleven lijnzaadkoek wordt vaak in veevoer verwerkt.

Gebruik

Lijnzaadolie wordt gewonnen voor verschillende doeleinden, zoals verwerking in zeep, linoleum of verven en vernissen, of ter conservering van ongeverfd hout. Daarnaast wordt lijnzaad ook voor menselijke en dierlijke consumptie gebruikt. Omdat lijnzaad naast de essentiele oliën ook slijmstoffen bevat, is het goed voor de huid en de vacht en zorgt voor een slijmlaag in de darmen.

Bereidingswijze van lijnzaad

Omdat lijnzaad in ongekookte vorm giftig is, dien je het te koken voordat je het aan je dier voorzet. Een kookduur van 20 minuten volstaat om de giftige stoffen te deactiveren. Neem een pan met 2L water en doe daar een of twee flinke koppen lijnzaad in. Dit breng je aan de kook, wel er bij blijven staan want het kookt erg snel over. Als het eenmaal kookt, kun je het vuur lager zetten en het nog twintig minuten laten pruttelen, daarbij af en toe omroeren. De massa begint een slijmerige vorm aan te nemen. Na de 20 minuten kooktijd kan het na afkoelen aan het dier gegeven worden, of vermengd worden met zemelen.

In plaats van zelf lijnzaad te koken kan ook kant en klare olie gegeven worden. Hierbij wel uitkijken dat pure lijnzaadolie gegeven wordt, de olie die in verfspeciaalzaken te krijgen is, is vaak al met terpentine verdund. De dosering van de olie moet zelf uitgevonden worden, maar als er teveel gegeven wordt, raakt het dier aan de diarree.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.