Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Voordroog

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voordroog

Voordroog is een een product van gras en is evenals kuilgras een vorm van kuilvoer die geschikt is voor paarden. Daarnaast bestaat er ook natte kuil oftewel koeienkuil maar dit is ongeschikt voor paarden.

Voordroog lijkt enigzins op hooi, maar het is lang niet zo gedroogd(+/- vier dagen). Hierdoor bevat het meer voedingsstoffen. Dit kan heel gunstig zijn voor paarden die erg moeilijk dik te krijgen zijn of extra energie nodig hebben. Voor sobere pony's of paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid kan dat echter ook een nadeel zijn.

Het hogere energie/eiwitgehalte heeft ook een negatieve kant. Omdat het paard hiervan minder nodig heeft dan van hooi of stro betekent dit dat het paard minder te kauwen heeft waardoor de kans op spijsverteringsproblemen en maagproblemen groter is.

Voordroog is in feite nat gras wat door fermentatie wordt geconserveerd. Fermentatie houdt in dat de bacteriën voedingsstoffen afbreken met behulp van zuurstof. Om verder bederf te voorkomen, wordt het luchtdicht verpakt. Hierdoor is voordroog na openen van het pak 3 tot 5 dagen houdbaar. Ook de temperatuur is van invloed op de houdbaarheid, bij hogere temperaturen zal voordroog sneller schimmelen, bij vorst is het vaak langer dan één week houdbaar.

Het ideale droge stof gehalte van goede voordroog ligt tussen de 55 en 65 %. Dit moet echter minimaal 50 % zijn als je het aan paarden wil voeren.

Goede voordroog is vergelijkbaar met hooi. Als je een plak voordroog uit elkaar trekt en aan de lucht laat drogen, is het even droog als goed hooi. Voordroog heeft daarnaast als voordeel dat het stofvrij is.

Ook heeft voordroog een hoog caroteengehalte. Caroteen is hetzelfde als vitamine A en deze vitamine A zorgt voor de weerstand en vruchtbaarheid van het paard. Daarnaast is het goed voor ogen, botten, tanden, huid- en hoornweefsel en de groei van het paard.

Bronnen, referenties en/of voetnoten