Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Stro

Uit Bokt

Algemeen

Stro
Koolzaadstro

Het bestaat uit de stengels van graanplanten die overblijven na het maaien en dorsen van het graan. In principe is het een restproduct van de granenteelt. Tarwe- en gerstestro zijn de soorten die het meest worden gebruikt voor stalbedekking, daarnaast bestaat er ook nog rogge- en haverstro.

Bij gerstestro is het van belang dat dit alleen als stalbedekking en niet als ruwvoeder gebruikt wordt vanwege de stengelige naalden van de aren van gerst. Deze kunnen bij paarden tot verstoppingskoliek leiden.

Stalbedekking

Stro is de traditionele bodembedekking voor in de stal. Als stalbedekking is stro relatief goedkoop en eenvoudig af te voeren. De opname van ammoniak is slecht en stro bevat in vergelijking met andere strooisels zeer veel stof. Voor paarden met luchtwegaandoeningen is stro daarom ongeschikt.

Stro is het meest gebruikelijk in de lang gehakselde vorm zoals uit het uit de combine komt. Tegenwoordig zijn er ook nieuwe alternatieven ontwikkeld waarin het stro in een soort korrels geperst wordt.

Ruwvoeder

Paarden knabbelen vaak aan het stro, wat een voordeel kan zijn omdat het verveling tegengaat en veel speeksel produceert wat de spijsvertering helpt. Stro levert weinig energie en kan dus niet als totale vervanger van ruwvoer dienen maar slechts als aanvulling op het normale rantsoen.

Het eten van te veel stro kan leiden tot koliek of verstopping.

Bronnen, referenties en/of voetnotenDit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.