Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bodembedekking

Uit Bokt
(Doorverwezen vanaf Vlas)
Mestvork om drollen uit een stal met vlas of hennep te halen
Stro
Vlas

Er zijn verschillende soorten bodembedekking voor in de stal die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Naast het uiterlijk van de stal is ook de hoeveelheid stof, de opname van ammoniak en vocht en de eetbaarheid van het strooisel van belang. Daarnaast is er natuurlijk nog het kostenaspect, en de manier van afvoeren. Hieronder staan de verschillende mogelijkheden:

Stro

Stro is de traditionele bodembedekking voor in de stal. Het ziet er warm en gezellig uit en het paard heeft wat te knabbelen als het veel uren per dag op stal staat. Bovendien is stro in vergelijking met andere strooisels erg goedkoop. Nadeel is dat het ook erg veel werk is. Een paard dat onrustig is in zijn stal maakt er makkelijk een grote bende van zodat bijna dagelijks de hele stal leeggeschept moet worden. Dat levert veel afval op, dat over het algemeen wel makkelijk (al dan niet tegen betaling) door kwekerijen en dergelijke opgehaald wordt. De opname van ammoniak is slecht en stro bevat in vergelijking met andere strooisels zeer veel stof. Voor paarden met luchtwegaandoeningen is stro daarom ongeschikt.

Nuvola actions next.png Zie stro voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Hennep

Met hennep is het de bedoeling om een zogenaamde "potstal" te creëren. De potstal moet laag voor laag opgebouwd worden en hoeft pas na 4 maanden volledig vernieuwd te worden. Dagelijks moeten alleen de hele natte plekken en de mest verwijderd worden. Hierdoor is hennep vrij arbeidsextensief. De hoeveelheid afval is veel minder in vergelijking met bijvoorbeeld stro, waardoor de hoge aanschafkosten weer wat gecompenseerd worden. De ammoniakopname is zeer hoog.

Vlas

Vlasstro is erg goedkoop in aanschaf en in gebruik. Ook levert het weinig afval op. Vlas neemt veel vocht op en is nagenoeg stofvrij waardoor het zeer geschikt is voor paarden met luchtwegproblemen. Ook bij vlas wordt begonnen met een flinke laag, waarna alleen de natte plekken en de mest verwijderd hoeft te worden. Een nadeel is dat vlasstro heel glad kan zijn als het potstalsysteem net is opgemaakt.

Houtkrullen

Houtkrullen

Bij houtkrullen is er geen sprake van een potstalsysteem. Dagelijks worden alle natte en vieze plekken eruit gehaald. Daardoor is het meer werk dan in het potstalsysteem, hoewel daar tegenover staat dat niet om de zoveel maanden de hele stal leeggehaald hoeft te worden. De krullen worden van tevoren ontstoft en nemen goed ammoniak op.

Nuvola actions next.png Zie houtkrullen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kokosvezel

Kokosvezel is een vrij nieuw product onder de stalstrooisels, de resultaten en ervaringen zijn wisselend.

De vezels bevatten geen stof, zijn reukloos en kunnen zowel in droge als natte vorm gebruikt worden. Voordeel is dat de kokosvezels niet door paarden gegeten worden waardoor het een veilige bodembedekking kan zijn voor koliekgevoelige paarden.

De kokosvezels worden niet bijgestrooid tot een potstalsysteem maar natte plekken moeten verwijderd te worden waarna er verse kokosvezels bijgestrooid worden. Uit ervaring bleek dat vocht en ammoniak niet altijd evengoed opgenomen werden waardoor er meer kokosvezels gebruikt moesten worden dan voorgeschreven.

Natgemaakte kokosvezels kunnen voor hoefbevangen paarden een goede oplossing zijn omdat de structuur van de natte kokosvezel tegendruk biedt aan de bevangen hoeven en hierdoor de pijn kan verlichten.

De structuur van de kokosvezels werkt brandvertragend.

Strokorrels

Strokorrels zijn geperste korrels van stro. Je gooit hiervan 5 of 6 zakken in de stal en giet hier wat water overheen zodat de bovenste laag korrels al uit elkaar valt. Vervolgens elke dag de mest eruit halen en de stal bijhouden.[1]

Nuvola actions next.png Zie strokorrel voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Strokorrels 16mm van Equibedding

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Maandblad Bit, nummer 113, oktober 2004 - Uitgebreide test van verschillende stalstrooiselsBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van kokosvezel en strokorrels

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: info over papiersnippers

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.