Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Volte

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een volte is een andere naam voor een cirkel. Het is een vaak gereden figuur met verschillende afmetingen. Een volte moet altijd rond zijn en is niet zo makkelijk als vaak gedacht wordt, vooral beginners rijden vaak een ovaal in plaats van een mooie ronde cirkel.

Een grote volte heeft een diameter van 20 meter, een volte halve baan 10 meter diameter, verder is er ook een volte met 15 en met 8 meter diameter. Meestal zal er op de proef vermeld worden hoe groot de volte moet zijn.

Zowel de lengtebuiging als de stelling moet in de richting van de volte zijn, hoewel er soms ook een volte met contrastelling gereden wordt. Hoe kleiner de volte, hoe meer stelling en lengtebuiging, bij een volte halve baan is er dus meer stelling en meer lengtebuiging, dan bij een volte van 20 meter.

Hulpen

De hulpen voor het rijden van een volte: binnenteugel vraagt stelling, buitenteugel begrenst de stelling en het wegvallen over de buitenschouder, binnenbeen onderhoudt de impuls en drijft zijwaarts, je buitenbeen begrenst de achterhand tegen uitzwaaien. Een mooie oefening op de volte is het openen en sluiten van de volte, dit als voorbereiding voor schouderbinnenwaarts. Hierbij wordt de voorhand meer begrensd, waardoor het paard meer aan de buitenhulpen komt. Het binnen achterbeen treedt hierbij meer onder de massa. Wanneer het paard hier op beide handen goed op reageert kan aangevangen worden met het rijden van schouderbinnenwaarts langs de hoefslag.

Ook de eerste galop wordt vaak op een volte gereden, dit omdat er dan makkelijker in de juiste galop aangesprongen wordt en het paard minder snel kan gaan lopen.

Soorten voltes

  • Volte 20 meter (grote volte)
  • Volte 15 meter
  • Volte 10 meter (volte halve baan)
  • Volte 8 meter
  • Halve volte halve baan
  • Slangenvolte
  • Een 8 of uit de volte van hand veranderen of een grote S
  • In een S wordt er een halve volte halve baan gereden, enkele passen rechtdoor, gevolgd door een halve volte halve baan op de andere hand

Ook in een rechtsomkeert of linksomkeert vinden we delen van de volte terug

BronnenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van paard op de volte en tekening van een volte

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.