Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Rhodococcus equi

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een infectie met de Rhodococcus equi-bacterie (Rh. Equi) komt voor bij veulens die tussen de 1 en de 6 maanden oud zijn. Deze veulens hebben nog een zwak afweersysteem en zijn vatbaarder voor het bacterie. De oude naam voor de bacterie is Corynebacterium Equi. De ziekte die veroorzaakt wordt door deze bacterie is Rhodococcose.

Voorkomen

Rhodoccoccus equi is een gram positieve bacterie die voorkomt in de omgeving van veulens. Rhodococcus equi wordt gezien op warme, stoffige plekken met een hoge paardenpopulatie. De bacterie komt bijvoorbeeld voor in stallen, paddocks en weiden en kan lange tijd overleven in stof of mest. Rhodococus equi kan overleven in de darmen van de merrie en het veulen. In de darmen van het veulen plant de bacterie zich ook voort. Deze bacterie heeft ook een wat bijzonder aspect: hij kan zich buiten het lichaam van het paard vermenigvuldigen en verder leven in de omgeving. Een belangrijk reservoir voor de bacterie is het verteringsstelsel van de regenworm.

Bij paarden kan Rhodococcus equi aanwezig zijn op de slijmvliezen of in delymfeknopen. Daar slaat het toe op het moment dat de weerstand het laagst is, bij oude paarden en bij veulens van meestal 1 maand oud.


De infectie veroorzaakt een ‘reutelend’ geluid bij de ademhaling, in het Engels worden veulens met deze infectie dan ook “rattlers” genoemd. Ook veroorzaakt het abcessen (pusophopingen) op verschillende plaatsen in het lichaam.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.