Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Slijmvlies

Uit Bokt

Slijmvliezen is de naam voor een dunne laag cellen die 'slijm' produceren. Vaak is de werking/het doel van dit slijm om bepaalde stoffen te transporteren of om bescherming te geven. Slijmvliezen zijn (bij het paard) op verschillende plaatsen te vinden onder andere bij de ogen, neus, mond, slokdarm en de binnenzijde van de luchtpijp. Bij het zogenaamde SPAR- onderzoek kijk je eerst naar de slijmvliezen. Voor dit onderzoek wordt vaak gekeken naar het derde ooglid, het slijmvlies aan de binnenkant van de mond (lip) en eventueel bij (een vrouwelijk dier) de vulva.

Bij endurancewedstrijden worden de slijmvliezen routinematig gecontroleerd aan het begin van een wedstrijd, tijdens de vetgate, en aan het eind van de wedstrijd.

Gezonde Slijmvliezen

Alles wat afwijkt van dit rijtje hierboven, kan op een aandoening duiden. Meer onderzoek is vaak noodzakelijk. Toch zullen hieronder een paar van de meest voorkomende kleurafwijkingen worden opgesomd.

Afwijkende slijmvliezen

Bleke kleur

Wanneer de slijmvliezen bleek/wittig tonen, kan dit duiden op bloedverlies of anemie (=bloedarmoede). Als het héél vergevorderd is, kan het eventueel een symptoom van shock zijn.

Gele kleur

Bij gele slijmvliezen wordt vaak gelijk aan leverproblemen gedacht. Dit klopt wel, maar er kunnen nog vele andere boosdoeners zijn. Onder andere:

  • Verhoogde bloedafbraak

Kan komen door infecties, vergiftiging, parasieten en auto- immuunziektes

  • Leverstoornis
  • Teveel gal in het bloed

Blauw/Paarsige kleur

Dit kan ook weer verschillende oorzaken hebben, een ziekte, obstipatie (= verstopping), vocht in de longen etc.

Fel-rode kleur

Beschadigingen

Beschadigingen in de slijmvliezen duiden vaak op infecties. Sommige virussen zorgen bijvoorbeeld voor het ontstaan van blaasjes op de slijmvliezen. Door wrijving kunnen de blaasjes kapot gaan waardoor er wondjes ontstaan. Nader onderzoek door een dierenarts is altijd nodig.

Droge slijmvliezen

  • Uitdroging van het dier zelf
  • Te weinig luchtvochtigheid in de lucht

Verlengde capillaire vullingstijd

De capillaire vullingstijd wordt bepaald door het bloed uit een ongepigmenteerd stukje huid of slijmvlies te duwen. Als men de druk weghaalt moet de huid meteen weer de normale kleur aannemen. Er wordt gesproken van een verlengde capillaire vullingstijd als het langer duurt dan 1 seconde voor de huid weer zijn normale kleur terug heeft. Dit duidt op een stoornis in de doorbloeding, bijvoordeeld veroorzaakt door shock.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto van slijmvlies

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.