Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Rengalop

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Een tinker in rengalop

De rengalop is de snelste gang van het paard. Het is een viertaktgang die vooral gebruikt wordt in de rensport en op buitenrit door recreatieruiters.


Wat is rengalop?

De rengalop lijkt op de gewone galop. Het is echter wat anders dan gewoon een snelle galop. Om te beginnen is de beenzetting anders: eerst de achterbenen (linksachter, rechtsachter) en dan de voorbenen (linksvoor, rechtsvoor), waarop het typische zweefmoment volgt waarbij de vier voeten dicht bij elkaar zijn onder de buik. De gang is (net als een gewone galop) assymmetrisch: hij kan dus ook rechtsvoor worden gereden. Echter wordt hier meestal niet op gelet: rengalop is namelijk een gang die niet wordt gevraagd op wedstrijden in de dressuur. Over het algemeen zal het paard zelf zijn beste kant kiezen wanneer je een rengalop vraagt. Bij de rensport zijn de paarden in het algemeen in rengalop, maar ook hier is de kant niet van belang. Verder is de rengalop een viertaktsgang, waar de galop een drietakt is. Tenslotte is het voor ruiter en paard het prettigst als de ruiter de verlichte zit aanneemt: hiermee zit hij het paard niet in de weg en bonk je zelf ook niet oncomfortabel op de paardenrug. Het is handig om je stijgbeugels wat korter dan normaal te maken als je in rengalop gaat zodat je de verlichte zit kan uitvoeren.

Omdat de rengalop de snelste gang is, is dit ook over het algemeen de gang waarin paarden zullen 'wegschieten' als ze serieus van iets schrikken. Echter is een normale rijbaan niet groot genoeg om veel snelheid te maken. Een paard zal dus moeten vertragen om een bocht te kunnen maken.

De rengalop is dus niet geschikt om te 'oefenen' in een rijbak. De snelheid is hier te hoog voor en je paard kan blessures oplopen door een bocht in hoge snelheid of het plotseling tot stilstand moeten komen.


Waarom wel in rengalop?

Wanneer je in de rensport zit, is het goed om een paard te hebben met een snelle rengalop. Met deze gang kan je de maximale snelheid uit het paard halen. Dit moet natuurlijk wel zorgvuldig getraind worden.

Ook onder recreatieruiters is rengalop erg populair. Vrijwel alle paardenliefhebbers kunnen enorm genieten van een rengalopje op het strand of in het bos, en er zijn maar weinig paarden die het niet leuk vinden om af en toe eens lekker uit te rennen.

Wanneer je nog nooit rengalop hebt gedaan, is het verstandig om het eerst een keer te proberen op een paard waarvan bekend is dat hij zich goed laat terugnemen en zichzelf niet verliest in de extase van het rennen. Bovendien is het verstandig (en gezelliger) om samen met iemand te gaan die het al vaker heeft gedaan en plaatsen kent waar je goed rengalop kunt doen.

Als je een eigen paard hebt waarmee je deze gang eens wilt uitproberen, ga dan ook de eerste keer samen met een ander op pad, liefst met een maatje van jouw paard dat goed koel in het hoofd kan blijven. Wanneer je overgaat naar rengalop is het verstandig om achter het andere paard te blijven, zodat jouw paard niet te snel kan gaan.

Waarom niet in rengalop?

Zoals eerder gezegd is deze gang de 'vluchtgang' van het paard. Wanneer je een erg gevoelig paard hebt dat snel gestresst raakt is het belangrijk voorzichtig te zijn als je eens in rengalop wilt gaan. Sommige paarden kunnen zich namelijk erg opgejaagd gaan voelen wanneer ze alsmaar sneller moeten. Kortom: laat de rengalop even voor wat het is als het niet voor jullie beiden leuk is.

Verder bestaan er paarden die erg 'heet in het hoofd' zijn. Bij deze paarden moet je goed oppassen in rengalop. Deze paarden kunnen zichzelf namelijk gemakkelijk voorbij lopen: ze letten niet meer op hun eigen lichaam en kunnen zichzelf kreupel rennen. Het is bij zo'n paard aan de ruiter om het paard rustig te houden en op tijd te zeggen dat het mooi is geweest.

De rengalop kan erg hoge snelheden aannemen. Om deze reden moet je voorzichtig zijn als je in rengalop gaat: doe dit alleen op bijvoorbeeld een lang uitgestrekt ruiterpad zonder kruispunten of op het strand wanneer het rustig is. Vermijd situaties waar je plotseling moet stoppen: hier kan je paard serieuze blessures aan overhouden.

Tips

  • Zorg dat ten minste één iemand in de groep de paden waar je in rengalop kan gaan goed kent, zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan. Ga ook niet in rengalop op een pad waar je voor het eerst komt.
  • Passeer nooit een andere groep paarden in rengalop. Zij kunnen van schrik of uit enthousiasme mee gaan rennen, terwijl dit niet de bedoeling is. Dit kan voor een gevaarlijke situatie zorgen.
  • Laat een rustig paard voorop gaan, dat makkelijk terug te nemen is. Verder kun je de snellere paarden voorop laten rijden en de langzamere achter, zodat de snellen niet continue tegen gehouden moeten worden door hun ruiter.
  • Wanneer je met een groep bent, is het goed om je ervan te verzekeren dat iedereen graag in rengalop wil. Als één iemand niet wil, heeft het geen zin om die 'achter te laten', het paard zal niet achter willen blijven en alsnog mee rennen. Bewaar het dan voor een andere keer.
  • Maak je stijgbeugels wat korter om gemakkelijk in verlichte zit te kunnen gaan.
  • Zorg dat je paard een goede conditie heeft voor je in rengalop gaat. Ook moet je voldoende losrijden voor je eraan begint: dus eerst een stukje draven, daarna pas rengalop
  • Over het algemeen houden paarden een rengalop maximaal twee minuten vol. Hierna zijn ze echter wel moe, zorg dus dat je na ongeveer een minuutje je paard even 'uit laat lopen' in een rustige galop of draf. Stap na een rengalop het liefst ook nog een stuk.

Als je paard zelf aangeeft terug te willen komen door langzamer te gaan lopen, moet je dit toelaten: het is geen wedstrijd. Onthoud dat de meeste paarden rengalop leuk vinden en ze dus niet terug zouden komen als het niet noodzakelijk voor henzelf is.

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.