Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Pigment

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Pigment zorgt er onder andere voor dat haren de kleur krijgen die ze hebben. Dit komt door het produceren van melanine, een organisch pigment. Dit is een organisch pigment wat de kleur geeft aan de huid en de haren.

Met name in de huid zitten veel pigmentcellen welke melanine afgeven, zogenaamde melanocyten. Deze cellen produceren de Melanine onder invloed van UV-straling. Dit gebeurt echter niet bij witte delen van de huid zoals een bles of een sok. Ook bij een geheel wit paard zal de huid vrijwel geen melanine bevatten. Bij schimmels is het echter niet de huid die geen melanine meer bevat maar het zijn enkel de haren.

Pigmenten komen van nature voor in de cellen van planten of dieren. Bijna alle cellen aan het oppervlak van een mens bevatten pigment. Mensen of dieren die geen pigment bevatten worden albino genoemd. Pigment geeft kleur aan haren, de iris van het oog en aan de huid. Het pigment beschermt de huid tegen UV straling die in zonlicht zit. Als je lang in de zon zit maakt je huid meer pigment aan zodat het je beschermt.

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van uitingen van pigment

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.