Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Morgan

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Morgan
Morgan hoofdfoto.jpg
Morgan standfoto.jpg
Stokmaat: 1,42 - 1,55 meter
Kleur: Bruin, zwart, rood, geel, bleke schimmel, lichtgeel, crème en buckskin. Er zijn zelfs Morgans met een overopatroon. De meest voorkomende kleuren zijn echter bruin, zwart en rood.
Land van herkomst: Verenigde Staten, Vermont
Link naar stamboek: http://www.morganhorse.com/

De Morgan is een redelijk klein en heel veelzijdig paard, prima geschikt als gezinspaard. De Morgan wordt over de hele wereld gebruikt in de verschillende takken van wedstrijdsport, maar is ook uitermate geschikt voor de recreatie.

Geschiedenis

De Morgan is vernoemd naar Justin Morgan (1747 - 1798), een zangleraar uit Massachusetts. Toen Morgan in 1789 naar Vermont verhuisde, kocht hij een bruin veulen. De jonge hengst kreeg de naam Figure, en hij wordt beschouwd als de stamvader van het Morgan-ras. Niemand wist precies van welk ras Figure was, maar waarschijlijk had hij bloed van een Arabier of volbloed. Toen Justin Morgan stierf, werd Figure het Justin Morgan-paard genoemd. De kleine hengst (hij was maar 1,40 meter groot) werd in New England een beroemdheid - niet alleen omdat hij zo mooi was, maar ook vanwege zijn fantastische karakter en uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Hij werd een populaire fokhengst, want al die goede eigenschappen gingen over op zijn nakomelingen. Figure bracht het grootste deel van zijn leven door als werkpaard, en hij deed mee aan wedstrijden. Hij stierf in 1821 aan de verwondingen die hij had opgelopen toen een ander paard hem had getrapt. Drie van zijn nakomelingen, de hengsten Sherman, Bulrush en Woodbury, gaven alle goede eigenschappen van Figure door aan de volgende generaties Morgans.

De eerste Morgans werden ingezet bij het rooien van bossen en het omploegen van velden, maar ze liepen in heel New England ook voor de wagen. In de jaren na 1840 begonnen een paar fokkers eenheid aan te brengen in de fok van Morgans. Ze vonden tweede, derde en vierde generaties nakomelingen van Figure, en lieten die de basis voor het ras leggen. De Morgan werd een geliefd en niet bepaald goedkoop ras, dat in de hele VS verkocht werd. In het prille begin van de drafsport was de Morgan een van de meest populaire rassen, maar hij werd nog steeds beschouwd als vooral een werkpaard en allrounder. Tijdens de Burgeroorlog werden veel Morgans voor de cavalerie ingezet en helaas kwamen er veel paarden om in de gevechten. Tegenwoordig zijn er in heel de VS Morgans te vinden en in meer dan 20 landen buiten de VS.

Exterieur

De Morgan is niet al te groot, en zeer compact. Het hoofd moet kort en expressief zijn met een breed voorhoofd, grote ogen en een rechte of enigszins holle neusrug. De oren zijn kort en welgevormd en staan ver uit elkaar. De merries hebben iets langere oren dan de hengsten. Het lichaam is compact, met een korte rug (een zwakke, lage of lange rug wordt als ernstige fout beschouwd bij een Morgan), brede lendenen en een diepe flank. De staart is hoog aangezet en wordt gracieus gedragen. De lendenen mogen bij een Morgan nooit hoger zijn dan de schoft.

Karakter

De Morgan heeft veel uithoudingsvermogen, is eerlijk en meegaand. De Morgan is intelligent, moedig en heel sterk.

Gebruik

De Morgan is een geliefd rijpaard, maar hij wordt ook gebruikt voor mennen, westernrijden, springen, dressuur en lange-afstandsrijden. Vanwege zijn rustige karakter wordt hij ook vaak ingezet bij therapieën. Veel mensen die een Morgan hebben gekocht, zeggen dat het geen paard is, maar een nieuw familielid, zo vriendelijk en lief zijn ze! Eigenlijk wordt de Morgan voor alle takken van de paardensport gebruikt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • De kleurrijke paarden van Amerika


Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.