Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Cavalerie

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Life Guards (behorend tot de Household Cavalry) tijdens de ceremonie van de wisseling van de wacht in Whitehall, Londen, Engeland.

Cavalerie (vanuit het volkslatijn caballus, wat staat voor "paard") staat voor de militaire eenheid te paard.

Deze eenheid vocht en bewoog zich voort te paard. Tegenwoordig worden paarden echter zelden nog gebruikt voor militaire doeleinden. De paarden zijn vervangen door tanks en andere gemotoriseerde voertuigen, maar de eenheid heet nog steeds cavalerie. De paarden worden echter nog wel vaak van stal gehaald voor traditionele ceremonies. Zo neemt de Britse Household Cavalry jaarlijks deel aan Trooping the colour, een militaire parade die wordt gehouden ter ere van de verjaardag van de koning(in) van het Verenigd Koninkrijk.

De hoogtijdagen van de cavalerie waren toch vooral in de middeleeuwen. Denk aan de ridders te paard, ze vochten zo vele veldslagen en er werden ontelbare wedstrijden gehouden voor ridders te paard. Maar vooral na de uitvinding van buskruit werd de taak van de cavalerie anders, ze werden gebruikt voor rugaanvallen in plaats van frontale aanvallen. De cavalerie is nog wel tot laat in de twintigste eeuw gebruikt, ten tijde van de tweede wereldoorlog hadden meerdere landen nog een cavalerie te paard. Tegenwoordig hebben nieuwe wapens en gepantserde voertuigen de taak van het paard overgenomen.

Bronnen,referenties en/of voetnoten