Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Mongools paard

Uit Bokt
Mongools paard
Gobi.jpg
Mongoolse pony.jpg
Stokmaat: 1.32 - 1.40 meter
Kleur: alle kleuren
Land van herkomst: Mongolië
Link naar stamboek:

Geschiedenis

Het Mongoolse paard is een van de oudste en invloedrijkste rassen die we kennen. Het Mongoolse paard komt uit Mongolië en stamt af van het Przewalskipaard, dat soms ook het Aziatische wilde paard wordt genoemd. Toen de Mongolen hun buurlanden binnenvielen, breidde de invloed van het Mongoolse paard zich uit over Azië en Europa. Hoewel het Mongoolse paard qua stokmaat een pony is, noemen de Mongolen het dier een paard.

Exterieur

Het uiterlijk van het Mongoolse paard is in de loop der tijd onveranderd gebleven en veel primitieve kenmerken zijn nog zichtbaar.

Door verschillende omgevingsfactoren zijn er verschillende types van het Mongoolse paard ontstaan. Het Mongoolse paard is onderverdeeld in vier hoofdgroepen;

Het bos-type

Het bostype is de grootste pony en heeft een stokmaat van gemiddeld 1.37 meter. Dit type is het zwaarst gebouwd van allemaal en is daarom ook heel geschikt als tuigpony en als lastdier.

Het berg-type

Het bergtype is iets kleiner dan het bos-type, gemiddeld 1.32 meter en is bont.

Het steppe-type

Dit type heeft dezelfde stokmaat als het bos-type. Het steppe-type heeft meer het exterieur van een rijpony.

Het Gobi-type

Dit type is het kleinste en heeft een lichte kleur. Dit type wordt veel gebruikt voor de productie van melk. Het Gobi-type wordt ook wel het woestijn-type genoemd.

Het Mongoolse paard in het algemeen

Alle types hebben een grof uiterlijk en een zeer goed uithoudingsvermogen. Het Mongoolse paard kan hard en lang werken zonder dat ze veel zorg nodig hebben. Ze zijn heel gehard en leven het hele jaar door buiten, zonder extra voer en met weinig beschutting. Het Mongoolse paard kan in één dag een afstand van 100 kilometer afleggen, er is geen ander ras op de wereld dat een langere afstand op één dag kan afleggen dan het Mongoolse paard.

Sommige van de pony’s hebben de tölt als extra gang. Tölt is een hele soepele gang die erg handig is bij het afleggen van lange afstanden. Het Mongoolse paard is niet erg aantrekkelijk, ze hebben een klein maar grof hoofd, hun hals is kort en gedrongen. De pony is breed en compact gebouwd, en hun rug is kort en compact, met een krachtige achterhand. De benen zijn kort en ze hebben erg harde hoeven.

Vachtkleuren

Gebruik

Het Mongoolse paard is een veelzijdig dier. Ze kunnen gebruikt worden als tuig- en lastpony en als rijpony. Ze worden ook gebruikt voor melk en vlees. Deze pony’s worden daar selectief voor gefokt.

Tijdens het jaarlijkse Naadam festival in Mongolië worden wedstrijden georganiseerd in 3 sporten: worstelen, boogschieten en paardenrennen. De races worden gehouden over afstanden variërend van 15 tot 30 km. De jongere paarden rennen minder ver dan de oudere. De paarden worden door kinderen bereden en worden getraind om altijd door te rennen, zelfs als ze hun jockey verliezen.[1]

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten