Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Merens

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Merens
Merenshoofdfoto.jpg
Merensstandfoto.jpg
Stokmaat: 1,45 - 1,49 meter
Kleur: zwart
Land van herkomst: Frankrijk
Link naar stamboek: http://www.merensstamboek.nl

De Merens is een hard ras uit de Franse pyreneeën dat de afgelopen jaren snel populairder aan het worden is in Nederland.

Geschiedenis

De Mérens (officieel: "Poney Ariègoise de Mérens") is een compact zwart paard afkomstig uit de Franse Pyreneeën. Hun naam is afkomstig van een klein dorpje hoog in de bergen. De Mérens heeft honderden jaren in de bergen geleefd en is gevormd door het ruige klimaat en de harde omstandigheden. De Mérens heeft zware botten en veel uithoudingsvermogen gekregen om het klimmen in de bergen vol te houden. En hun karakter is kalm en bedachtzaam: een paniekreactie zou er immers voor kunnen zorgen dat ze in een dodelijk ravijn terecht komen. Op dit moment leven de meeste Mérens in Frankrijk zomers nog steeds in kuddeverband in de bergen, overwinteren gebeurt nu meestal in de bergdalen.

Aan het einde van de jaren '60 waren er nog maar zeer weinig Mérens over en dreigde het ras uit te sterven. Een kleine groep enthousiaste fokkers heeft ervoor gezorgd dat in twintig jaar de kleine populatie van 150 paarden uit te bouwen naar een populatie van meer dan 1000. Zij zijn ook begonnen met het exporteren van de paarden, eerst naar andere berggebieden en natuurgebieden waar ze als grazers werden gehouden. Maar ook als rijpaard werd het ras steeds populairder zodat er op dit moment in veel meer Europese landen Mérens aanwezig zijn. Sinds 1989 is er ook in Nederland een dochterstamboek voor de Mérens.

Exterieur

De Mérens staat allereerst bekend om zijn zwarte kleur. De vacht kan iets rossig worden door verkleuring en lichte stekelharigheid in de flank is toegestaan en wordt gewaardeerd. De manen zijn vol en dik en vaak is de manenkam dubbel. Ook de staart is vol en dik. Het hoofd is edel met veel uitdrukking een vlak en breed voorhoofd en een rechte of iets stompe neusbrug. De oren zijn kort en fraai van vorm, de ogen zijn levendig met een zachte uitdrukking. De hals is lang en goed geplaatst op een goed brede borst. De schouder is lang en vrij schoon, de schoft voldoende ontwikkeld. De Mérens heeft een brede rug met voldoende bespiering met een lang en goed gericht kruis. De benen zijn zwaar met goed ontwikkelde gewrichten. De hoef is hard en zwart. De gangen zijn zo ruim mogelijk, waarbij vooral wordt gelet op het onderbrengen van de achterhand.

Karakter

De Mérens is een hard, kalm en bedachtzaam paard met veel uithoudingsvermogen. [1]

Gebruik

Vroeger werd de Mérens gebruikt voor het werk op de boerderijen hoog in de bergen en voor het transport over bergpaden die niet begaanbaar waren voor gemotoriseerd verkeer. Tegenwoordig wordt de Mérens vooral recreatief gebruikt, zowel aangespannen als onder het zadel. [2]

Foto's

Social Media

Facebook:

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://www.merensstamboek.nl
  2. http://www.ponynet.nl/kk_300012.html