Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Luis

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Luizen bij paarden komen met name voor bij pony's met een dikke wintervacht, zoals Shetlanders in de winter. Maar in principe kan elk paard luizen krijgen. De luizen zullen het dier gaan irriteren en zorgen voor jeuk. Men zal het paard vaak zien staan schuren of er komen schuurplekken in de vacht, staart of manen. Paardenluis is diersoortspecifiek en kan dan ook niet overleven op andere diersoorten.

Diagnose

Luizen bij paarden zijn met het blote oog te zien. De luis is ongeveer 1 mm groot en bruinrood van kleur. Luizen zitten op de huid en bewegen door de haren heen. Ze voeden zich met huidschilfers en bloed. De dierenarts kan de diagnose stellen. Eventueel zal er een monster worden genomen als de problemen blijven voortduren of wanneer de oorzaak van de problemen onduidelijk is.

Behandeling

Er zijn meerdere middelen die kunnen worden gebruikt voor de behandeling. De meeste zijn een soort oplossingen waarmee het paard gewassen moet worden, een bekend voorbeeld is Sebacil. Het paard scheren zorgt er voor dat de luizen zich niet meer vast kunnen houden in de vacht en vergemakkelijkt het wassen. Verder moet er voor worden gezorgd dat de dieren met luizen niet bij de dieren zonder luis kunnen komen, omdat luizen over kunnen gaan van het ene naar het andere paard.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.