Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Kroonjuweel

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Kroonjuweel
Dekhengst Kroonjuweel.jpg
Dressuurpaard en dekhengst
Geboren: 10 maart 1992
Overleden: 18 juli 2010
Sexe: hengst
Kleur: vos
Stokmaat: 1,70 meter
Ras: KWPN
Ruiter: Alexander de Meij
Website: http://www.dressuurstal-adm.com/wordpress/kroonjuweel/Kroonjuweel was een voskleurige hengst.

Afstamming en signalement

Kroonjuweel stamt af van de hengst Belisar. De hengst is gefokt door Gerard Vervoorn uit de befaamde Roemer-dochter Charites en daarmee was de sympathieke hengst een halfbroer van onder meer het Olympische dressuurpaard Exquis Nadine (v. TCN Partout) die succesvol was onder het zadel bij Hans-Peter Minderhoud.


Afstamming van Kroonjuweel
Kroonjuweel Belisar Saros xx Charlottown xx
Sayonara xx
Sinthia Normand
Cieta
Charites Roemer Pilates
Cronella
Lies Eros
Fresia

Sportieve carrière

Nadat de hengst bij meerdere ruiters op stal heeft gestaan is het paard gekocht door Alexander de Meij. Hij heeft de hengst uitgebracht in de Lichte Tour. Op 18-jarige leeftijd is Kroonjuweel overleden nadat hij last had van meerdere koliekaanvallen en een operatie geen uitkomst meer bood.

Resultaten in de sport

  • Lichte Tour (dressuur)

Carrière in de fokkerij

Kroonjuweel werd in 1995 op 4 jarige leeftijd goedgekeurd bij het KWPN.

Verrichtingsonderzoek

In galop

Kroonjuweel nam in 1995 deel aan het verrichtingsonderzoek van het KWPN. Door een peesblessure werd hij teruggetrokken voor de eindbeoordeling. Er zijn dan ook geen cijfers toegekend. In het voorjaar van 1996 nam hij deel aan het verkorte verrichtingsonderzoek en werd hij goedgekeurd. Er werden geen cijfers toegekend.

Fokwaarden

  • 2006: KWPN fokwaarde dressuur 154 60%
  • 2007: KWPN fokwaarde dressuur 150 60%
  • 2008: KWPN fokwaarde dressuur 151 61%
  • 2009: KWPN fokwaarde dressuur 144 62%
  • 2010: KWPN fokwaarde dressuur 139 63%

Predikaten

Kroonjuweel heeft geen predikaten behaald.

Nakomelingenkeuringen

Afstammelingen 1998 (veulens)

Uniforme collectie amper voldoende tot voldoende ontwikkelde veulens. Ze staan voldoende in het rechthoeksmodel, maar zijn weinig rijtypisch. Het hoofd is sprekend. De nek zou meer lengte moeten hebben. Soms zou ook de hals meer lengte moeten hebben. De hals komt diep uit de borst en zou in de bovenlijn meer bespierd moeten zijn. De schoft is voldoende ontwikkeld en kort, de schouder is goed van lengte en ligging. De veulens vallen weg achter de schoft en hebben een weke lendenpartij. De bespiering van de rug-lendenpartij is voldoende. De voldoende lange croupe zou hellender moeten zijn en de staartinplant is hoog. De broekspier is ruim voldoende ontwikkeld, maar zou langer moeten doorlopen. Het doorgaans correct gestelde voorbeen zou meer lengte moeten hebben. Het achterbeen is lang en staat achter de massa. Het fundament is fors ontwikkeld.

De voldoende ruime stap zou meer souplesse moeten hebben. De veulens draven met voldoende schoudervrijheid. Het achterbeen wordt ruim voldoende opgenomen, maar het wordt weinig ondergebracht, waardoor de veulens weinig tot dragen komen. In draf houden de veulens zich vast in de rug. De veulens komen moeilijk tot galopperen. De galop zou meer souplesse moeten hebben. De veulens gingen vergezeld van doorgaans matige merries. In de groep geselecteerde veulens liepen enkele zeer goede moeders.

Afstammelingen 2002 (januari; 3-jarigen)

De beoordeling van de 3-jarige nakomelingen van Kroonjuweel één jaar uitgesteld (vanwege minder dan 10 nakomelingen op de keuringen).

Afstammelingen 2003 (januari; 3/4-jarigen)

Naar aanleiding van de (uitgestelde) beoordeling/rapportage van zijn 3/4-jarige nakomelingen blijft Kroonjuweel voor de KWPN-fokkerij gehandhaafd. Kroonjuweel, die uit een sterke dressuurstam komt, kende een moeizame start in de fokkerij en heeft maar weinig merries gedekt. Zeker gezien dit gegeven scoort de hengst met zijn exterieurindex ver bovengemiddeld.

Afstammelingen 2006 (januari; 7-jarigen)

Naar aanleiding van de beoordeling/rapportage van zijn 7-jarige nakomelingen blijft Kroonjuweel voor de KWPN-fokkerij gehandhaafd

Resultaten in de fokkerij

Goedgekeurde nakomelingen

Kroonjuweel heeft geen goedgekeurde nakomelingen.

Nakomelingen in de sport

  • Roselle, 1998, mv. Contango, Nationaal dressuurpaard (Zz zwaar) onder Marieke de Mooij. In 2011 verkocht naar Japan.

Nakomelingen in de fokkerij

  • Proud Lady J, 1997, mv. Flemmingh, predikaten: sport (drs), elite
  • Roselle, 1998, mv. Contango, predikaten: keur, sport (drs)

Citaten

"Kroonjuweel is voor mij altijd een heel speciaal paard geweest. Ik heb hem tien jaar gehad en hij vormt echt een deel van m’n leven. Ik heb hem destijds gekocht voor de sport. Hij had al bij diverse ruiters gestaan, dus het was er wel eentje met een verhaal, maar hij heeft mij veel gebracht." [1]

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://www.dressuurstal-adm.com/wordpress/kroonjuweel/