Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Kartuizer

Uit Bokt
Kartuizer
Hoofdconquistador.jpg
Standconquistador.jpg
Stokmaat: 1,52 tot 1,62 meter
Kleur: grijs appelschimmel, bruin, vos en zwart
Land van herkomst: Spanje
Link naar stamboek: {{{link}}}

De Kartuizer, beter bekend als de Cartujano, wordt tegenwoordig beschouwd als een zijtak van de Andalusiër in plaats van als een zelfstandig ras. Toch is hij zijn oorspronkelijke vorm trouw gebleven en niet helemaal opgegaan in de Andalusiër.

Geschiedenis

De Cartujano is een van de oudste en zuiverste paardenrassen ter wereld. De Cartujano is zeldzaam en de lijn van deze Spaanse paarden is helemaal te traceren tot in de vijftiende eeuw. De Cartujano was de trots van de Karthuizer monniken, de fokkers.

Er gaat een verhaal over het begin van de Cartujano; Andres Zamora en zijn broer hadden verscheidene Spaanse merries. Op een dag herkende Andres een hengst die een kar trok, als paard dat hij in de cavalerie had bereden, genaamd El Soldado. Andres ging aan de slag om hem te kopen, om er veulens mee te fokken uit zijn eigen Spaanse merries. Één van de nakomelingen was een veulen genoemd Esclavo. Esclavo werd beschouwd in temperament en bouw als perfect en was stamhengst van de Cartujano te worden. Hij verwekte vele uitstekende veulens. Één dag, toen Andres niet thuis was, verkocht zijn broer de hengst in Portugal voor een grote som geld. Toen Andres terugkeerde werd hij woest en stierf spoedig daarna. Enkelen van de nakomelingen van Esclavo werden verkocht aan Pedro Picado in 1736, die toen enkele merries aan de Kartuizer monniken gaf om een schuld te vereffenen. De rest paarden werden verkocht aan Antonio Abad Romero en werd uiteindelijk geabsorbeerd in het Andalusische ras. Deze monniken hielden het ras zuiver en integreerden hen in een speciale lijn die als Zamoranos wordt bekend. De monniken bewaakten bloedlijnen en tartten zelfs een koninklijke orde om Napolitaans en Midden-Europees bloed aan hun ras te introduceren. In 1854, de eigenaar Jerez Vincent Romero y Garcia kocht vele Cartujano’s aan en hielp om het ras zonder het gebruik van enig ander bloed te verbeteren. Tegenwoordig wordt de Cartujano gefokt en gecontroleerd door de staatsstoeterijen van Cordoba, Jerez de la Frontera en Badajoz. Van Esclavo ging zowel zijn bouw als zijn temperament op zijn nageslacht over.

De Cartujano was het favoriete ras van koningen en mannen van adel. Napoleon bereed de Cartujano. Maar de paarden trokken ook de aandacht van kunstenaars, zoal te zien in schilderijen van Rubens.

Fokkerij

Cartujano certificaat

De Cartujano wordt gefokt en gecontroleerd door de staatsstoeterijen van Cordoba, Jerez de la Frontera en Badajoz. Van Esclavo ging zowel zijn bouw als zijn temperament op zijn nageslacht over.
Exterieur

De meeste liefhebbers vallen als een blok voor het majestueuze uiterlijk van de Cartujano. Ze hebben een zeer fijn en goed geplaatst hoofd. Een gespierde hals en mooie schuine schouders met een diepe borst. Hun rug en achterhand staan goed in verhouding. De meest voorkomende kleur bij de Cartujano is grijs appelschimmel, maar ook bruin, vos en zwart komen voor. De Cartujano wordt gemiddeld 1,52 tot 1,62 meter groot. Één bijzonder kenmerk van Kartuizer is de wratten die onder zijn staart worden gevonden en de knokige groei die op het voorhoofd, op horens lijken. Allebei zijn van de stamhengst, Esclavo.

Karakter

De paarden staan bekend om hun gelijkmatige en vriendelijke karakter, met temperament. De paarden zijn erg intelligent en leren snel. De Cartujano wordt gemiddeld tussen de 30 en 35 jaar oud. Ze zeggen ook wel dat hij daarom zo duur is, omdat hij eigenlijk telt voor twee.

Gebruik

De Cartujano is een veelzijdig paard. Hij wordt als rijpaard gebruikt, is stierenvechterspaard, aangespannenpaard en wordt gebruikt op Hoge School demonstraties.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Foto's