Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Deens warmbloed paard

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Deens Warmbloed
DeensWarmbloedhoofd.jpg
DeensWarmbloedPaardstand.jpg
Stokmaat: tussen de 1,65 en 1,70 meter
Kleur: meestal bruin maar alle effen kleuren zijn toegestaan, aftekeningen op benen en hoofd mogelijk
Land van herkomst: Denemarken
Link naar stamboek: http://www.varmblod.dk

Het Deens Warmbloed komt oorspronkelijk uit Denemarken en is ontstaan door een zorgvuldig fokbeleid waar Deense merries gekruist werden met edele Europese hengsten. Tegenwoordig is het Deens Warmbloed paard over ter wereld te vinden. Een Deens Warmbloed kan gebruikt worden voor zowel dressuur, springen en het rijden van een cross.

Geschiedenis

Het ras is ontstaan uit de Oldenburger, Holsteiner en Frederiksborger. Later werd er onder meer Volbloed, Trakehner, Wielkopolski en Selle Français ingekruist. Het type paard wat hierdoor ontstond werd Deens Warmbloed genoemd. Vandaag de dag moeten de hengsten nog steeds zware proeven doorstaan en worden ze zorgvuldig geselecteerd. Op deze manier blijft de standaard van het ras hoog.

In 1962 werd het Dansk Sportheste Avlsforbund opgericht. Dit was de eerste fokvereniging voor moderne rijpaarden in Denemarken. Er werden 150 merries ingeschreven. In 1963 werd het logo ontworpen voor het ras, bestaande uit een kroon en een golvende streep daaronder. Deze symboliseren het koninkrijk Denemarken en de zeeën daar omheen. Dit logo is ook te vinden als brandmerk op de linkerdij van een Deens Warmbloed paard. Onder het logo staat het stamboeknummer van het betreffende paard vermeld.

Eind jaren ’70 van de vorige eeuw ging het DSA een samenwerkingsverband aan met het Danmarks Lette Hesteavl, een fokvereniging voor de zogenaamde “lichte” paarden. In 1980 werden deze twee fokverenigingen het eens dat er één gezamelijke naam gebruikt moest worden. Zo is de de stamboeknaam Deens Warmbloed tot stand gekomen. Overigens niet te verwarren met het ras Deens Warmbloed die deze naam al enige tijd droeg. In 1999 werd het ras EU-goedgekeurd.

Exterieur

Een edel, hoogbenig en lenig rijpaard met een goede gezondheid. Het hoofd is aantrekkelijk en fijn gevormd met grote ogen. Het lichaam is gespierd en heeft een goed geplaatste lange hals, een brede en diepe borst, lange schuine schouders, een compacte sterke rug, een goed aangezette staart die hoog gedragen wordt, gespierde en droge benen met sterke gewrichten, goed gevormde sprongen en correct gevormde hoeven. Duurzaamheid is erg belangrijk in dit ras en de fokdieren zijn vrij van erfelijke fouten.

Karakter

Moedig, ernergievol, makkelijk in de omgang, leergierig, werkt graag samen en intelligent.

Gebruik

Een Deens Warmbloed kan gebruikt worden voor zowel dressuur, springen en het rijden van een cross. Ze hebben goede en soepele gangen, een goed uithoudingsvermogen, snelheid en springtalent. Als dressuurpaard treedt een Deens Warmbloed goed onder en heeft een goede kniebeweging. De stap is vloeiend en ruim, de draf is elastisch en de galop is ruim met een goede balans. Verder wordt er bij het fokken gelet op de hoeveelheid moed en of het paard goed voorwaarts is. Het Deens Warmbloed als springpaard is krachtvol en springt vloeiend met een grote capaciteit en goede techniek. Belangrijk is een ruime galop met een goede balans en het paard moet moed, voorzichtigheid en overzicht hebben.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten