Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bokken

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Bok uit joligheid

Bokken is een beweging waarbij het paard de achterhand omhoog brengt en de achterbenen eventueel uitslaan. Bokken is een uiting van vrolijkheid en komt voor in het spelgedrag van paarden. Echter kan bokken, zeker in relatie tot de mens, ook verzet aangeven.

Wat is bokken

Als een paard de achterhand omhoog brengt, al dan niet in combinatie met het uitslaan van de achterbenen, dan wordt dat bokken genoemd. Alle paarden en pony’s kunnen bokken. Ieder paard bokt op een andere manier. Het ene paard duwt bijvoorbeeld de rug omhoog en steekt het hoofd tussen de voorbenen, het andere paard slaat ook de achterbenen uit. Vaak blijft het, zeker bij een vrolijk paard, niet bij één bokje.

Waarom bokt een paard

Een paard bokt uit vrolijkheid en/of frisheid. Bokken kan ook een vorm van verzet zijn, bijvoorbeeld na een tik met de zweep. Bokken kan ook een uiting van ongemak of pijn zijn, bijvoorbeeld als het tuig (meestal het zadel) niet goed past of de ruiter niet goed zit en het paard daardoor pijn heeft.

Een paard kan ook bokken omdat het te lang stil heeft moeten staan en behoefte heeft aan beweging; dit wordt ook wel stalmoed genoemd. Een teveel aan energie kan ook komen doordat een paard te (veel) energierijk voer krijgt.

Een paard kan ook geleerd hebben te gaan bokken omdat hij daarvoor per ongeluk beloond is. De ruiter is bijvoorbeeld door het bokken van het paard gevallen, is daarna niet meer opgestapt en heeft het paard op stal gezet. Het paard associeert hierdoor het eraf bokken van de ruiter met het mogen stoppen met werken.

Wat als je paard wil gaan bokken

Als een paard aanvoelt alsof hij wil bokken, houd het paard dan vooral voorwaarts. Paarden voelen vaak aan als gespannen veren bij deze gelegenheden, vooral als het koud is. Hoe voorwaartser je paard is, hoe minder makkelijk het bokken gaat. Zorg ervoor dat het paard zijn hoofd niet tussen zijn benen kan steken; houd het hoofd dus omhoog. Dat maakt het moeilijk tot onmogelijk om te beginnen met bokken, omdat het paard zijn rug niet kan krommen. Een bokriempje aan het zadel geeft een extra handvat om jezelf in het zadel te houden als het paard bokt. Door het gebruiken van het bokriempje voorkom je ook dat je je paard in de mond te trekken als hij bokt.

Als het paard tijdens het rijden vaker op hetzelfde moment bokt, is het zaak om pijn of ongemak uit te sluiten. Een goede zadelmaker kan controleren of het zadel nog goed past. Een dierenarts, fysiotherapeut of osteopaat kunnen bepalen of het paard rugpijn heeft en dit indien nodig behandelen.


Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.