Het nieuws op Bokt in 2018

Moderators: xingridx, Firelight, Essie73, NadjaNadja, Muiz

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9910
Geregistreerd: 20-04-16

Het nieuws op Bokt in 2018

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-01-19 11:36 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl
Bokt community

Afbeelding
Gelukkig Nieuwjaar! Foto: Marjoow


En zo is 2018 al weer ten einde, een bewogen jaar waarin veel gebeurd is.

Ook bij de Nieuwsredactie is er veel gebeurd. Ons hoofd, Amanda, heeft afscheid genomen, en daar is een nieuw hoofd voor in de plaats gekomen: Rije. Verder is de samenstelling ook veranderd; enkele leden zijn vertrokken en er zijn een aantal nieuwe leden bij gekomen. Door het hele jaar is de Nieuwsredactie uiteraard doorgegaan met het plaatsen van nieuws. De correspondenten hebben jullie ondertussen voorzien van Bokt-gerelateerd nieuws en ook dit jaar zijn er weer blogs geplaatst van onze bloggers.

En daarom plaatsen we ook dit jaar weer met veel trots een jaaroverzicht waarin alle hoogtepunten staan van het nieuws van het afgelopen jaar.

Het komende jaar hebben wij weer nieuwe plannen voor de Nieuwsredactie. Uiteraard is het nog steeds onze wens om jullie te voorzien van al het actuele paardennieuws, maar we willen ons vanaf het komende jaar meer gaan toespitsen op het zelf schrijven van artikelen: eigen onderzoeken, interviews, enzovoorts. Heb jij nog leuke ideeën voor (achtergrond)artikelen? Of heb je altijd al meer willen weten over een bepaald onderwerp waar wij een interessant artikel over kunnen schrijven? Laat het ons weten via "Tip de Nieuwsredactie" of stuur een PB naar het Nieuwsredactieaccount!

De beste wensen voor het nieuwe jaar! Alle geluk voor zowel jullie als jullie paarden. Op naar een prachtig 2019 waarin wij jullie weer het hele jaar zullen voorzien van paardgerelateerd nieuws.

- De Nieuwsredactie: Rije (hoofd), Aleeneh, aniek1985, Char_lotte, Hanafubuki, Marjoow, melody7 en Nayomie; de correspondenten en de bloggers

Afbeelding


Januari
Afbeelding
Friesian Proms door Aniek

Januari stond nog in het teken van de nasleep van vuurwerk. In België raakte een drachtige merrie zwaargewond door toedoen van vuurwerk. Ook kwam het bericht dat het aantal ezels in de wereld drastisch afneemt. Paard Keje is het best opgezette dier in Natuurmuseum Fryslân en president Macron van Frankrijk geeft een wel heel bijzonder cadeau. En ben je een echte paardenliefhebber als je je man op de derde plaats zet?

Ook was er in januari veel verontwaardiging over een paard met beenprotheses en werd er in China een pony aangevallen door een tijger en een leeuw. Helaas bleef het niet bij dit treurige nieuws; tussen Garyp en Warten werd een dode pony gevonden en in Beetsterzwaag werd een mishandelde merrie gevonden die ingeslapen moest worden.

Afbeelding
Adelinde en Fleau de Baian door Marjoow

Qua fokkerij was januari een mooie maand. Een embryo van Emerald werd verkocht voor het bedrag van 60.000 euro. Zestien KWPNse tuigpaarden werden doorverwezen naar Den Bosch. Voor Friezen werd de Friesian Proms gehouden waar Aniek voor de nieuwsredactie een fotoverslag van maakte. En wist je dat het Friese paard overal ter wereld trots rondstapt?

Bokt gaf wat extra aandacht aan veilig buitenrijden nadat Engeland meldde dat een groot deel van de ruiters zich daar niet veilig voelt op de weg. De Nieuwsredactie was hierop benieuwd naar hoe de Nederlandse ruiters zich voelen op de weg en startte een enquête.

In de sport gebeurde er veel in januari. Madeleine Witte-Vrees was deze maand de beste Nederlandse in de wereldranglijst en Hans Peter Minderhoud gaf aan dat hij echt wel terug zou keren in het A-Kader. En ooit willen weten wie het meeste geld verdient in de paardensport? Voor Frank Hosmar en Demi Vermeulen waren er overwinningen weggelegd in de Para Dressuur Trophy. De Oostenrijker Bernhard Maier kreeg een forse schorsing aan zijn broek na wangedrag jegens zijn paard Paddys Darco. Ook was er veel ophef over de nieuwe amazone van Vorst D, het voormalige paard van Diederik van Silfhout.

Afbeelding
Willi Melliger en Calvaro V - foto Wikipedia
Januari is ook de maand waarin Jumping Amsterdam van start ging. Hier kwamen diverse toppers aan de start. Er waren medailles voor Veeze, Scholtens en Nieuwenhuis. De Para Dressuur trophy ging naar Sanne Voets, Edward Gal werd vierde in de Grand Prix en tweede in de wereldbekerwedstrijd. Voor de Six Bar was er een gedeelde eerste plaats, de Hästens prijs ging naar Jos Verlooy en Marc Houtzager won de Grote Prijs. Een mooi fotoverslag werd gemaakt door nieuwsredactielid Marjoow.

Helaas hebben we in januari ook afscheid moeten nemen van toppers in de paardenwereld. Het droevige bericht dat de Belgische menner Eric Callebaut is overleden bereikte Bokt. Ook springlegende, het kleine mannetje op het grote witte paard, Willi Melliger is overleden. Bij de haflingers overleed tophengst Mithras en ook bij de Friezen overleden er een aantal dekhengsten.

Afbeelding


Februari
Afbeelding
KWPN goedgekeurde hengst Berlin. Foto door aniek1985

In februari stond het nieuws in het teken van de Oostvaardersplassen. Zo raadde Staatsbosbeheer het bijvoeren van dieren af. Het bijvoeren van de dieren kon zelfs een boete opleveren. Staatsbosbeheer heeft gedurende de winter bijna 700 grote grazers afgeschoten.

Het vertrek van hoofdsponsor Rabobank zorgde voor een knallende ruzie binnen de KNHS. Nadat er ook nog een kort geding tegen de KNHS werd aangespannen, beloofde de KNHS wat te doen aan de onrust. Een gijzeling bij Platinum Stables bleek loos alarm en een manegehouder in Baarn was boos om geparkeerde auto's op zijn erf.

Troetelpony Iris mag van haar eigenaar in het weekend loslopen in de duinen van Egmond aan Zee. De dakloze François (60) uit Bergen (België) zette 3 euro in bij de paardenrennen en won daarmee 250.000 euro. Als het aan angstige moeders van paardenmeisjes ligt, word stokpaardrijles de nieuwe rage in Enschede.

Afbeelding
Hans Peter Minderhoud en Glock's Tango. Foto: Roland Hitze, http://www.rolandhitze.nl

D66 wil dat het coupeerverbod voor trekpaarden word gehandhaafd. Komediant André van Duin rijdt elke dag op een fitnesshobbelpaard en Dr. Pearson voorspelde deze maand dat robotjockeys in 2025 realiteit kunnen worden.

Nieuwsredactielid Aniek ging naar de eerste editie van de Symphonica Horse Show en maakte een fotoverslag. De nieuwsredactie vroeg eerder dit jaar op Bokt of wij ons veilig voelen met buitenrijden en publiceerde in februari de resultaten.

Koos de Ronde won deze maand brons in de Wereldbekerfinale vierspannen en Jur Vrieling werd tweede in de Grote Prijs van Bordeaux. Harrie Smolders werd verkozen tot Ruiter van het Jaar 2017.

Deze maand dook er een opvallend filmpje op van een overijverig paard die een parcours springt tijdens het losgooien. De hengst Total U.S. werd verkocht aan het Glock's Horse Performance Center. Annet Mulder, op Bokt bekend als AM_Horses, werd de nieuwe amazone van de NRPS-hengst Formidable.

Helaas moesten we deze maand ook afscheid nemen van Henk Vosselman en de bij het KWPN goedgekeurde hengst Glock's Tango.

Afbeelding


Maart
In maart was het veelal wisselvallig nieuws en was het de tijd voor de vacht. Zo was er een ongeval in Apeldoorn, hielp een scooterrijder met vangen van een op hol geslagen paard en gaf Calijn een tweede leven aan afgedankte paarden. We hebben weer genoeg kunnen lezen in maart. Ook de paarden hebben in maart weer genoeg mogen beleven, want het was tijd voor de overgang tussen wintervacht en zomervacht. Ook werd er in gemeente Westland voor het eerst een ruiterpad geopend. Genoeg vreugde voor de paardenliefhebbers daar.

Ook op het gebied van sport hebben we weer over diverse prestaties kunnen lezen. De Nederlanders hebben deze maand flink gepresteerd onder de Nederlandse vlag. Op gebied van voltige werd er voor het eerst een Nederlands Kampioenschap gehouden. Bij de dressuur mochten we trots zijn op Daphne van Peperstraten, die bij de Indoorkampioenschappen de baas bleef in het ZZ-Licht. Maar ook internationaal deden de Nederlanders het goed. Zo eindigde Edward Gal op een mooie tweede plek tijdens Indoor Brabant. Harrie Smolders stond in de springsport tweede op de wereldranglijst van de FEI. Een geweldige prestatie natuurlijk.

Afbeelding
Scott Bash met UrsulaXII. Foto: Tezzy.

Ook deze maand was er plaats voor The Dutch Masters, een sportevenement in de Brabanthallen. Bokker Tezzy ging voor Bokt elke dag een fotoverslag doen van alle dagen. Het evenement begon op donderdag met het onderdeel Pas de Deux, oftewel, tweetal rijden. Vervolgens werd daar de dag vervolgd met het Estafette springen. Op vrijdag zette het evenement voort met de Grand Prix. Patrick van der Meer mocht daar de eerste prijs meenemen. Naast dressuur werd er ook weer een springparcours gereden. Zaterdag, de op één na laatste dag van The Dutch Masters, werd er ook weer genoeg gereden maar het echte springgeweld werd op zondag gereden tijdens de barrage.

Helaas kan het niet alleen maar pretmomenten zijn want in maart hebben we ook afscheid genomen van diverse paarden. Zo werd dekeurhengst UB40 ingeslapen wegens ziekte. Ook een legendarische connemarahengst is in maart overleden op 31-jarige leeftijd. Springpaard Carat overleed aan de gevolgen van koliek.

Afbeelding


April
April was de maand vol met sportevenementen. Zo stond april in het teken van het NK Springen, De Peelbergen en de Wereldspelen in Parijs. Ook de correspondenten kwamen weer met leuke artikelen. Zo verscheen er een interessant interview over de drafsport. Ook leek het een echte 1 aprilgrap dat de paardenwijk vooral in trek was bij mensen zonder paard. Maar niets was minder waar; de wijk was juist in trek bij die mensen. Ook was er wat droeviger nieuws. Zo werd er in een weiland een doodgebeten veulen aangetroffen. Dit was een veelbesproken onderwerp in april. Ook kwam het nieuws dat er een paard werd ingeslapen na een val op de brug in Delft.
Afbeelding
Tim Lips met Bayro. Foto door aniek1985.

Gelukkig was er ook veel interessants te melden op sportgebied. In april vond het NK Springen plaats. Het was weer een mooie strijd tussen de verschillende ruiters. Bij de junioren won Lars Kersten als eerste bij het NK Springen. Ook Jeroen Dubbeldam stond er weer goed voor tijdens dit evenement. Bij de senioren deed ook Gerben Morsink het erg goed. Maar uiteindelijk was Frank Schuttert hem alsnog de baas bij de eindscore.

Naast het NK Springen was het ook weer spanning en sensatie in De Peelbergen. De uiteindelijke beste Nederlander tijdens het evenement was Michel Hendrix. Maar ook Van de Mheen en Coumans zette een mooie tijd neer. Voor Greeve en Sleiderink was het ook een topweekend. Met mooie prestaties tijdens dit weekend, mocht Greeve ook zeker niet klagen. "Het kan bijna niet op", vertelde Greeve al glimlachend.

Ook was er genoeg te beleven in Parijs voor de paardenliefhebbers. Daar vonden namelijk de Wereldbekerfinales plaats. Vanuit Nederland kwalificeerde zich vier Nederlanders; Harrie Smolders, Edward Gal, Madeleine Witte-Vrees en Patrick van der Meer. Smolders meldde al dat hij helemaal klaar was voor Parijs. En dat bleek ook wel want Smolders steeg flink in het klassement van de Wereldbekerfinale.

Gelukkig waren er nog veel meer sportprestaties door de Nederlanders. Zo stond Edward Gal in de top 10 van de Wereldranglijst van dressuur. Mocht Gerco Schreuder net niet het podium behalen, maar eindige op een mooie vijfde plek in Miami. Ook in Nederland verliep het goed. Kirsten Brouwer deed het netjes in Rucphen en won samen met Foundation de ZZ-Zwaar.

De Nieuwsredactie mocht in april ook nog aanwezig zijn in Oudkarspel. Daarbij mocht Aniek1985 aanschouwen hoe Tim Lips met Bayro voor de overwinning gingen.

Afbeelding


Mei
In mei begonnen we de eerste tekenen van de hitte te voelen die zo goed als de gehele zomer zou aanhouden. Het protocol extreme temperaturen werd dan ook in werking gezet door de Sectorraad Paarden. Maar we zagen ook een andere kant van het weer: In Limburg werd een rijvereniging verrast door plotseling noodweer, waardoor de splinternieuwe rijbak en een aantal balken compleet werden weggespoeld door een modderstroom.

Mei was ook de maand dat er een schokgolf trok door de fokkerijwereld toen bleek dat de genetische afwijking WFFS ook aanwezig is in de Nederlandse paardenpopulatie. Dit trieste feit zou later in het jaar helaas nog regelmatig in het nieuws terugkomen.

Op sportgebied is er ook het nodige te melden in mei. Het Nederlandse dressuurteam werd derde in de Nations Cup in Denemarken, de Nederlandse menners zetten prachtige prestaties neer in de landenwedstrijd en individuele menwedstrijden te Valkenswaard, en ook op het NK endurance waren de Nederlanders goed vertegenwoordigd in de prijzen, zowel bij de jeugd als bij de hoofdrubrieken.
Afbeelding
Nederlands kampioen CEI*** 160km Georgette Zeijen. Foto door Muurp


Ook een Britse oma kreeg te maken met een flinke schok toen ze erachter kwam dat er opeens een paard in haar tuin stond. Dit paard bleek besteld te zijn door haar dertienjarige kleindochter die het verwaarloosde paard van de slacht wilde redden.

Verwaarlozing en mishandeling kwamen helaas in deze maand vaker in het nieuws: In Oss werd een paard mishandeld in zijn eigen wei en in Gent werd een ouder echtpaar jarenlang bedreigd omdat ze hun paard Sofie zouden verwaarlozen, terwijl het dier aantoonbaar in goede conditie was.

De eigenaren van de 30-jarige pony Bouli kreeg in de maand mei dagelijks bezorgde mensen aan de deur die dachten dat Bouli dood in zijn wei lag. Bouli houdt er echter van om op zijn rug met één been omhoog lekker te ontspannen, en de kraaien op zijn lijf waren niet op zoek naar een lekker hapje, maar simpelweg naar fijne wintervacht om in hun nesten te verwerken. Geen paniek dus als je Bouli ooit 's ziet liggen...!

Er waren nog andere treurige nieuwsberichten die ons in de maand mei bereikten. Een moeder van drie kinderen overleed na de trap van een geschrokken paard, en de nog jonge dekhengst Action Hero PW (Action-Breaker x Argentinus x Zeus) brak tijdens een ongeval op stal zijn nek. Het Franse paard Vicky, dat nog maar net verhuisd was en op haar oude stal nooit zou zijn weggelopen, sprong over de omheining en werd op de openbare weg doodgereden.

Gelukkig was er ook leuk nieuws deze maand: een Amerikaanse vrouw zette 18 dollar in tijdens de Kentucky Derby en won maar liefst 1,2 miljoen!

Ook werd er in mei aandacht gevraagd voor het registreren van de eigenaar van een paard. Ondanks dat elk paard een chip en een paspoort moet hebben is het registreren van de eigenaar nog altijd niet landelijk geregeld. Registratie zou kunnen bijdragen aan het terugdringen van witwaspraktijken en fraude met paarden.

In mei werd ook bekend dat er twee paardenhouders bij de laatste tien boeren van Boer Zoekt Vrouw zaten. Steffi Verhagen en Marnix Kneteman gingen op zoek naar de echte liefde en gaven Nederland een kijkje in de dagelijkse gang van zaken in hun werkzaamheden met hun paarden. Dat was het begin van een lange zoektocht naar de ideale levenspartner, maar zowel Steffi als Marnix hebben inmiddels hun match gevonden.

Afbeelding


Juni
Afbeelding
Paardrijvakantie in Albanië. Foto door aniek1985

In juni verschijnt er een video van Dan Brown, waarin de schrijver van de Da Vinci Code vertelt over zijn liefde voor het Friese paard. In Zweden werd een koninklijk paard vernoemd naar DJ Avicii en in Friesland is een start gemaakt met een onderzoek naar de haalbaarheid van een mega-standbeeld van een Fries paard bij de Afsluitdijk.

Aniek ging voor de nieuwsredactie in samenwerking met Paardenpas reizen naar Albanië en maakte een reisverslag van een trektocht door dit mooie land. Amanda ging in juni voor de nieuwsredactie naar de laatste try out voor de grote première van de cabaretshow 'Gék van paarden'.

Op een stal in Arnhem werden veertig paarden ziek. Na onderzoek bleek het om de ziekte droes te gaan. Ger Visser was ook veel in het nieuws in juni. Zo eiste de familie van Ger Visser 785 miljoen euro van de Rabobank en het OM eiste 8,4 miljoen euro van de familie Visser.

Afbeelding
Madeleine Witte-Vrees en Charmeur tijdens het CHIO Rotterdam. Foto door aniek1985

In juni werd ook bekend dat de klonen van Jazz onder het zadel komen van Patrick van der Meer. Na 17 jaar kwam er een einde aan de fijne samenwerking van Bianca Schoenmakers en werkgever Hans Dings. Bianca Schoenmakers zet haar carrière voort bij Franssen Stables. De hengst Gunner KS ging weer terug naar Stal Witte en Glock's Undercover ging met wedstrijdpensioen.

Er was ook veel sportnieuws deze maand. Zo wonnen de Young Riders de Nations Cup in Wierden. Bram Chardon won in Saumur en Coby van Baalen won de ‘Outdoor Bastards’ rubriek tijdens Outdoor Gelderland. De DAWRA International Anniversary Show was een groot succes. Helaas was er niet alleen maar positief nieuws zo werd Ben Talbot gediskwalificeerd nadat hij op een agressieve en ongepaste manier zijn paard te lijf ging na een weigering. De springwereld was in rouw na de tragische dood van de 25-jarige springruiter Jack Dodd, die was overleden na een auto-ongeval in Weert.

In Rotterdam stond het jaarlijkse CHIO op het programma. Nieuwsredactielid Aniek was erbij op de vrijdag en maakte een fotoverslag. De dresuurruiters presteerden goed. Zo won Edward Gal de 3* rubriek met Glock's Voice en schreef Jeanine Nieuwenhuis de U25 GP op haar naam. Het Nederlandse dressuurteam won de Nations Cup en de springruiters werden gedeeld derde in de Nations Cup wedstrijd. Ernst Daniel Smid mocht live zijn mening geven over de gebruikte muziek in de Grand Prix kür.

Afbeelding


Juli
Afbeelding
Edward Gal en Glock's Zonik tijdens het NK Dressuur. Foto door aniek1985

In juli hadden we last van de hitte en de droogte. Zo was er verontwaardiging om paarden die in de volle zon stonden. De politie werd deze maand ingezet om een oververhitte merrie uit een trailer in Lemmer te halen. We werden dan ook gewezen op de gezondheidsrisico's voor paarden op de weide door droogte en de do's en don't tijdens paardentransport met warm weer.

Het NK Dressuur stond dit jaar ook in het teken van de hitte. Zo werd het programma gewijzigd en de donderdag afgelast. De Grand Prix werd verplaatst naar de zaterdag in verband met de hoge temperaturen. Edward Gal wist met een sterke proef in de stromende regen de Grand Prix te winnen met Glock's Zonik. Op de zondag was de nieuwsredactie aanwezig om een fotoverslag te maken. Uiteindelijk was het Edward Gal die met overmacht zijn negende dressuurtitel binnen haalde.

Het KWPN nam deze maand afscheid van twee directeuren. KWPN hengst Apache werd opnieuw gestest op WFFS en alsnog positief getest op WFFS. In juli kwam er ook een nieuwe datingsite voor paardenliefhebbers.

Afbeelding
Harrie Smolders en Don VHP Z N.O.P. in Parijs. Foto door aniek1985

Op sportief gebied was er veel te doen deze maand. Zo was er goud voor IJsbrand Chardon en het Nederlandse landenteam tijdens het CHIO in Aken. Bram Chardon won de Speel uw Spel wedstrijd en KNHS Talententeamlid Jeanine Nieuwenhuis won de U25 kür op muziek. Het EK dressuur voor de jeugd was ook succesvol voor Nederland. Zo won Daphne van Peperstraten goud bij de Junioren en Esmee Donkers goud bij de Young Riders.

Paulette Zorn werd Europees Kampioen Western Pleasure. Het Nederlandse Polocrosse team werd eveneens Europees Kampioen en het Nederlandse paradressuurteam won de Nations Cup in Überherrn.

Amanda maakte in juli een boekrecensie van het boek Dennengeur en zonneschijn. Daarnaast ging de nieuwsredactie naar Parijs waar de Longines Global Champions Tour op het programma stond. Harrie Smolders behaalde op zowel de vrijdag als op de zaterdag een nette derde plaats. Aniek maakte een fotoverslag van de Longines Paris Eiffel Jumping.

Helaas was er ook in juli droevig nieuws. Begin juli bereikte ons het vreselijke nieuws dat Bokker Papilio was overleden. Ook eventingbondscoach Junioren en Young Riders Jan van Beek overleed onverwachts.

Afbeelding


Augustus
Afbeelding
Hinke stapt op een nieuw paard. Foto via Hinke van der Werf

In augustus werd de tiende editie van de Mongol Derby verreden. Bokker Novalues hield een blog bij voor Bokt. Dit jaar reden er 2 Nederlanders mee, Hinke van der Werf en Rouke Bloemsma.

Door de aanhoudende droogte in het land, kampen veehouders en paardeneigenaren met een tekort aan hooi.
In Bennekom kwam een amazone ten val nadat een automobilist hard voorbij raasde. Zij riep via Facebook de gemeente op om in te grijpen, om bewustzijn te creëren bij de mensen.

De Belgische Monique krijgt deze maand haar blindegeleidepaard. Dinky is het allereerste blindegeleidepaard in Europa.
Triest nieuws uit Nijmegen. Doordat toeristen het voerverbod bij de konikpaarden daar negeerden, moesten er twee geslacht worden. De dieren werden agressief en er zijn meerdere meldingen geweest van verwondingen door de twee paarden.

In Siberië is een volledig geconserveerd veulen gevonden. Het drie maanden oude veulen werd gevonden op een diepte van 30 meter in de beroemde Batagaika-krater in Oost-Siberië.

Tegen het einde van de maand, kort voor de Wereldruiterspelen, laat Rien van der Schaft weten zijn taken als bondscoach neer te leggen.
Vanuit de rechtbank kwam het nieuws dat Demi Vermeulen haar kort geding verliest. Deze had zij aangespannen om deelname aan de Wereldruiterspelen af te dwingen.

Ook werd bekend dat de naam 'Nashville' het populairst is voor KWPN-veulens. Daarnaast hebben maar liefst 297 veulens een naam met 'Nova' erin, zoals Nova Zembla of Novastar.

Eind van de maand publiceerden wij een winactie voor Horse Event. Dit topic werd druk bezocht en uiteindelijk waren er daar een paar gelukkige Bokkers die met vrijkaarten naar het evenement konden.

Deze maand lanceert Matt Harnacke een YouTube serie. In de serie "Chasing the Dream" vertelt hij over zijn verhuizing met zijn paard Chase van Australië naar Nederland.

Afbeelding


September
Afbeelding
Alizée Froment tijdens Horse Event. Foto: Marjoow

September is traditioneel de maand van Horse Event. Wederom stond Bokt hier met een prachtige lounge workshops en lezingen te verzorgen. Dit jaar was de eerste editie in Haarlemmermeer, met een nieuw concept. Dit bleek een groot succes te zijn.

Voor de Bokkers die nog op zoek waren naar een carrière in de paarden, opende de Efteling een zoektocht naar een stuntman of -vrouw.

Naast Horse Event was er nog een groot evenement in de paardenwereld: de Wereldruiterspelen. Dit keer zijn de ruiters afgereisd naar het Amerikaanse Tryon. Het was geen groot succes, door de weersomstandigheden nam de Endurance een bizarre wending en werd de kür op muziek afgelast. Toch zijn er nog mooie sportmomenten geweest, met name voor de paradressuur. Het was een WK met meerdere gezichten.

In september kwam ook het nieuws naar buiten dat een deel van de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen zou verhuizen. De provincie Flevoland heeft dit besloten. Naast de verhuizing van de konikpaarden zullen er edelherten afgeschoten worden.

Op de paardenmarkt in Roden moest de politie dit jaar ingrijpen. Verschillende Shetlanders stonden te strak opgeknoopt aan een boom.

Een merkwaardig verhaal uit Groningen. Het Peerd van Ome Loeks, een bekend standbeeld van een werkpaard met zijn baas, is plots verdwenen. Het beeld stond sinds 1959 bij het station van Groningen en werd als protestactie weggehaald. Volgens de 'ontvoerders' hoorde het Peerd bij de Slingerij in Groningen

De Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger (K.V.T.H) heeft eind deze maand het vertrouwen in voorzitter Henk van der Pols opgezegd. Van der Pols is naar eigen zeggen, ''afgerekend op het niet naar de mond praten van de leden van het dagelijks bestuur''.

Deze maand publiceert de Paardekamp een prachtig filmpje op Facebook. Voor het eerst openen zij het nieuwe Paddock Paradise voor de paarden. Op het filmpje is te zien hoe vrolijk de paarden rondrennen in hun nieuwe verblijf.

Afbeelding


Oktober
En zo bereiken we alweer oktober. Oktober was de maand waarin op Bokt de Veulenverkiezing weer van start ging, de zoektocht naar het populairste hengst- en merrieveulen van Bokt. De uitslag volgde in november.

Het was de maand van de vreemde ongelukken. Ten eerste is in oktober oud-Olympisch kampioen Bert Romp overleden na een trap van een paard. Het ongeluk gebeurde bij het inladen van een paard in de trailer. Bert raakte zwaargewond en is in het ziekenhuis op 59-jarige leeftijd overleden. Bij een bruidsreportage waarbij het bruidspaar met koets vervoerd werd, sloeg de (drachtige) merrie ineens op hol en liep tegen een auto aan. Het paard overleed ter plekke. Ook heeft een paard het voor elkaar gekregen om met ruiter en al het kanaal in te springen. Gelukkig zijn zowel ruiter als paard veilig uit het water gehaald door de reddingsdiensten.

Ook in het buitenland vonden een aantal vreemde paardenongelukken plaats. In Italië verbrandden een aantal Quarter Horses levend, toen de vrachtwagen waar ze in vervoerd werden tijdens het rijden plotseling in brand vloog. Een dag later kwam een filmpje online waarop een op hol geslagen paard te zien was dat ineens een Frans café binnen kwam rennen. Gelukkig raakte er niemand gewond en was ook het paard in orde.

Gelukkig was er ook leuk nieuws. Zo werd Tim Lips met Bayro Nederlands Kampioen tijdens de Military in Boekelo. Daarnaast werd bekend dat Bianca Schipper (bokker frisian_love) een trektocht maakte om geld in te zamelen voor een speciale rolstoel voor een dame met een spierziekte. Ze heeft hiervoor een schitterend bedrag opgehaald van meerdere duizenden euro's! In oktober klom ook een 102-jarige vrouw te paard, om haar paardrijdroom uit te laten komen. Tinker Diesel had de eer om haar te mogen dragen.

Afbeelding
Een Kladruber als politiepaard. Foto door Marjoow.
De bereden politie was op zoek naar 40 nieuwe paarden om op te leiden tot politiepaard. Ze hadden strenge selectie-eisen. Om iets meer inzicht te krijgen in hoe de bereden politie te werk gaat, hoe het paardenselectieproces werkt en om ze eens te vragen hoe ze terechtgekomen zijn bij de Kladruber als geschikt ras, ging nieuwsredactielid Marjoow bij ze langs voor een interview.

Er werd deze maand nog een ander interview afgenomen: nieuwsredactielid Aleeneh ging in gesprek met Mongol Derby-deelneemster Hinke van der Werf. Hinke reed de race in slechts zeven dagen uit en behaalde de zevende plaats. In deel 1 van het interview kun je lezen over hoe Hinke haar deelname aan de race ervaren had. In deel 2 van het interview vertelt Hinke iets meer over de bijzondere Mongoolse paarden waar de deelnemers van de race op reden, en over hoe zij koos welk paard ze mee wilde nemen voor de volgende etappe. Het interview bestaat uit nog twee delen, maar die kwamen pas in november online te staan.

In Griekenland is op Santorini het besluit genomen dat zwaardere toeristen niet meer op de ezels daar mogen rijden. De gewichtslimiet ervoor is op 100 kg gezet. Ook drachtige ezels mogen absoluut niet meer ingezet worden. Ook in Nederland zijn knopen doorgehakt. Landbouwminister Carola Schouten heeft namelijk stichting Milieukeur verzocht om eens te gaan kijken naar een maatstaf voor stalsystemen voor paarden. Dit omdat de paardvriendelijkere opties, zoals een paddock paradise, prijstechnisch veel minder gunstig zijn dan paarden simpelweg in boxen houden. Minister Schouten kijkt of er geen fiscale voordelen te bieden zijn aan duurzame stallingsmethodes.

In oktober werd familie Visser van Eurocommerce opgepakt. De failliete vastgoedmagnaat zelf zit al 3,5 jaar in de cel voor faillisementfraude en oplichting, maar bij een inval van de Fiod werden nog vier andere gezinsleden opgepakt. Al vrij gauw werden drie ervan weer vrijgelaten.

Tenslotte wordt het ruiternetwerk in Zuid-Holland vernieuwd, om deze beter aan te laten sluiten op de behoefte van de recreatieruiter. De eerste verkenning is gedaan en nu zal alles ten uitvoer gebracht gaan worden.

Afbeelding


November

Afbeelding
De winnaars van 2018: Nacimiento D en A Gift from Gambler AF!

November. De maand waarin de uitslag van de Bokt Veulenverkiezing eindelijk bekend werd, na een periode van stemmen! Winnaars waren hengstveulen Nacimiento D van bokker Pradadaan, en merrieveulen A Gift from Gambler AF van bokker Passorapard. Gefeliciteerd!

De Mongol Derby was deze maand ook weer mateloos populair op bokt. Niet alleen kwamen deel 3 en deel 4 van het interview met Hinke van der Werf online te staan, maar ook werden deze maand de eerste twee blogs gepost van deelnemers aan Mongol Derby 2019. Zij zullen de komende tijd over hun voorbereidingen bloggen. Het eerste blog is van Linda_Fleur; het tweede blog van bokker Apple, wiens man Mike in 2019 zal deelnemen. Mike zal vermoedelijk wel deelnemen voor de UK, omdat zijn eigen nationaliteit Brits is.

In november hebben er ook een paar internationale transfers plaatsgevonden van bekende paarden. Zo zijn de KWPN-hengsten Wynton en Zhivago verkocht naar Canada. Gelukkig weten we dat hun reis goed is verlopen, want bokker _Snow_White is met Zhivago meegereisd en zij heeft ons in een prachtig fotoverslag laten zien hoe dat allemaal in zijn werk ging. Daarnaast is ook KWPN-hengst Jarville van handen gewisseld. De Ferdeaux-zoon is in Frankrijk terecht gekomen.

Op sportgebied is er van alles gebeurd in november. Er was uiteraard allerlei nieuws omtrent de Wereldbekerwedstrijden in Lyon, Frankrijk. Zo werd Duitse dressuuramazone Isabell Werth wederom eerste, haalde Koos de Ronde bij het mennen een tweede plek en werd Maikel van der Vleuten bij het springen vierde. Ook in de westernsport was er van alles gaande. Bij het jeugd-EK reining bij de FEI European Reining Championships werd Nederland vijfde.

Er was ook nog ander nieuws op sportgebied: er is besloten om de Wereldruiterspelen af te schaffen. Dit omdat er geen geschikte locaties gevonden konden worden om voor zoveel verschillende takken van de paardensport een gezamenlijk WK te organiseren. Elke paardensportdiscipline krijgt nu gewoon zijn eigen WK weer. Daarnaast is de nieuwe datum voor het NK Dressuur 2019 bekendgemaakt: 24 tot en met 26 mei.

Helaas, er was niet enkel goed nieuws. Er gebeurden meerdere paardenongelukken tijdens de maand november. Twee daarvan waren ongelukken met auto's. In Dirkshorn is een paard overleden na een aanrijding met een auto. In Kortemark was ook een losgebroken paard wat de aanrijding met een auto niet overleefd heeft. Het paard liep samen met een veulen midden in de nacht los over de weg. Zowel de man als het veulen bleven nagenoeg ongedeerd. Bij een brand bij een manege in Voorhout zijn drie pony's omgekomen. Eén van de pony's kon in eerste instantie worden gered, maar moest in tweede instantie alsnog ingeslapen worden. Langs de A7 is een paard uit de sloot getrokken. Een dierenarts werd opgeroepen ter behandeling, maar het paard bleek een gebroken nek te hebben. De dierenarts heeft het paard in laten slapen.
En geen ongeluk maar wel bijzonder ongelukkig: vierjarige KWPN-hengst Jackass is onverwachts 's nachts in zijn stal overleden.

Dan was er nog ander nieuws: na tien jaar is eindelijk de bouw van de paardenwoonwijk van start gegaan. Paardenliefhebbers kunnen hier bij hun eigen paard wonen. Een Duitse koper moet grof geld betalen voor een paard wat ziek blijkt te zien: maar liefst vier ton moet hij neertellen. Een Hengelose fokker pleit ervoor dat er een meldplicht komt voor paardenziektes. Er waren diverse heftige paardenziektes rond in het land zoals droes en rhino, en nog te veel paarden worden onnodig besmet doordat de ziektes niet altijd gemeld worden. Tenslotte kwam deze maand ook het tweede deel van het interview met de bereden politie online te staan. In dit interview lees je wat over de opleiding tot politiepaard.

Afbeelding


December
December begon met een verdrietig bericht: bij een stalbrand in België kwam toppaard Lord om. Ook overleed jonge hengst Approved van Adeline Cornelissen. Eind december stierf Neapolitano, het bekende paard uit de film Penny's Shadow.

Afbeelding
Marieke van der Putten en Jameson RS2. Foto door aniek1985

Er was ook vrij veel sportnieuws in december. Zo kwam het nieuws dat Grand Prix-springpaard Sterrehof's Baccarat verkocht is naar Mexico. Verder werd Emerald, de hengst van Harrie Smolders, goedgekeurd voor de dekdienst door het Olderburger stamboek. Begin december verdiende Anne Meulendijks een mooie derde plaats in Genève. Het geluk was echter maar van vrij korte duur, aangezien zij een paar dagen later gewond raakte door een aanrijding. Op Tweede Kerstdag ging Jumping Mechelen van start, hier greep Hans Peter Minderhoud de eerste plaats in de Grand Prix, werd Dominique Hendrickx Belgisch Indoor Kamioen, en werd Harrie Smolders derde met Escape Z op het 1.20m parcours. Een andere belangrijke prestatie in december kwam van Jameson RS2, die samen met Marieke van der Putten winnaar van de Klasse L werd.

In deze maand was er ook veel ophef over een ezel die op straat ingeslapen werd. Het dier stond al twintig jaar op een kinderboerderij, en werd langs de kant van de weg ingeslapen omdat de kadaververwerkingsbedrijf niet bij de kinderboerderij kon komen. Daarnaast was er ook nog wat ophef toen er zeven veulens en een kalf uit de Oostvaardersplassen werden gestolen.

Helaas kwam deze maand ook het nieuws dat er een griepepidemie heerst in het zuiden en midden van het land. Hier staat een lijst met tips voor als er influenza heerst.

Een verwaarloosd paard in Engeland is gered en hierna succesvol uitgebracht in de eventingsport. De boodschap van de nieuwe eigenaresse is dat je niet moet kijken naar hoe een paard op een bepaald moment is, maar juist naar wat het paard in de toekomst zou kunnen worden.

In Leiden brandde einde van de maand een manege af. De stalhouder heeft de paarden die nog in de brandende stal stonden gered door de achterwand van de stal eruit te trekken met een grijper. Hierdoor heeft hij alle paarden kunnen redden en zijn er gelukkig geen gewonden.

Ook op wetenschappelijk gebied waren er wat ontwikkelingen. Zo blijkt uit een onderzoek dat magnesium paarden toch minder kalmeert dan vaak gedacht wordt. Dit onderzoek kwam tot de conclusie dat paarden die magnesium bijgevoerd krijgen, niet minder snel een schrikreactie vertonen dan paarden die geen magnesium bijgevoerd krijgen. Verder is ook wetenschappelijk aangetoond dat een zware ruiter in een klein zadel een slechte combinatie is, omdat dit invloed heeft op de drukverdeling van het zadel.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


TurboTinker

Berichten: 14899
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Meppel

Re: Het nieuws op Bokt in 2018

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-19 12:02

Mooie post weer!

Melissa1996

Berichten: 3142
Geregistreerd: 23-12-08
Woonplaats: Oss

Re: Het nieuws op Bokt in 2018

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-19 12:31

Mooi overzicht!

Enkel een note:
Bianca Schipper (bokker frisian_love) een trektocht maakte om geld in te zamelen voor een speciale rolstoel voor een meisje met een spierziekte... Meisje.. hihi mijn tante is al voorbij de 30 :o

Mallow Lizzy Lot's Zaïra Liz
Verzorgpony aangeboden/verzorgster/er gezocht! In Geffen NB

Moonlightje

Berichten: 7067
Geregistreerd: 09-07-04
Woonplaats: Oude-Tonge

Re: Het nieuws op Bokt in 2018

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-19 12:51

De beste wensen voor 2019!
Een mooi overzicht weer!

Unique Moonlight
Mijn super fjordje! :+:
Monique Light Healing

Sadira
Blogger

Berichten: 5101
Geregistreerd: 14-09-11
Woonplaats: Omgeving Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-19 13:10

Melissa1996 schreef:
Mooi overzicht!

Enkel een note:
Bianca Schipper (bokker frisian_love) een trektocht maakte om geld in te zamelen voor een speciale rolstoel voor een meisje met een spierziekte... Meisje.. hihi mijn tante is al voorbij de 30 :o


Aangepast, excuus! :D

Synergy Horsemanship!
C.A. Sadira, Arabisch Volbloed, merrie ♥

Les (ook online videoles) in natural horsemanship, grondwerk, loswerken, schrik- en angsttraining, etc.
Skye, arabierkruising, merrie ♥

Lumi

Berichten: 4287
Geregistreerd: 18-03-13
Woonplaats: Arendelle

Re: Het nieuws op Bokt in 2018

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-19 13:52

Wat een mooi overzicht!


Nargles don't believe in you either!

• / • / • / •
There are still good people in this world. And if you can't find one, be one.

Daihyo

Berichten: 83901
Geregistreerd: 01-06-01

Re: Het nieuws op Bokt in 2018

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-19 14:26

Mooi overzicht dames +:)+

Ketaki

Berichten: 12028
Geregistreerd: 15-02-05
Woonplaats: dreamland

Re: Het nieuws op Bokt in 2018

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-19 15:01

Heel mooi overzicht

frisian_love
Berichten: 1169
Geregistreerd: 07-07-12
Woonplaats: Ophemert

Re: Het nieuws op Bokt in 2018

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-19 12:26

Wat cool!
Zie nu pas dat ik in het overzicht sta :o

Hoezo is paardrijden duur?
Een goede psychiater kost ook geld.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Radian6 en 5 bezoekers