Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Zenuwstelsel

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Over het algemeen kan gezegd worden dat het zenuwstelsel belangrijk is voor de registratie, verwerking en reactie op prikkels.

Centraal en perifeer

Het zenuwstelsel bestaat uit het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, het perifere zenuwstelsel zijn de zenuwbanen die door het hele lichaam heen lopen en uiteindelijk uitkomen op het centrale zenuwstelsel.

Daarnaast is er ook nog onderscheid tussen het willekeurige en het onwillekeurige zenuwstelsel.

Willekeurig en onwillekeurig

Het willekeurige zenuwstelsel (ook wel somatische zenuwstelsel genoemd) neemt prikkels uit de omgeving waar en reageert daar op. Het bestaat uit aanvoerende zenuwen (sensorische zenuwbanen), die prikkels van bijvoorbeeld de zintuigen naar het centrale zenuwstelsel sturen en uit afvoerende zenuwen die juist prikkels vanuit de hersenen naar de spieren (motorische zenuwbanen) sturen.

Het onwillekeurige zenuwstelsel (ook wel autonome zenuwstelsel genoemd) regelt belangrijke functies als de spijsvertering, ademhaling, bloedsomloop, bloeddruk, uitscheiding van afvalstoffen en voortplanting. Het bestaat uit 2 delen, namelijk het sympathische en het parasympathische deel. Grof gezegd is de sympaticus verantwoordelijk voor inspanning en de parasympathicus voor rust. De hartslag zal bijvoorbeeld onder invloed van de sympaticus omhoog gaan en onder invloed van de parasympaticus juist vertragen.

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.