Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Upperville

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Upperville
GeenfotohoofdT.jpg
Dekhengst
Geboren: 12 april 2001
Overleden -
Sexe: Hengst
Kleur: Vos
Stokmaat: 1,66 meter
Ras: KWPN Gelders type
Ruiter: Nataliya Bronnikova
Website:


Upperville is een gelderse hengst gefokt door J. v Kooten B.V. uit Montfoort (Utr). Geregistreerde is de Russische Nataliya Bronnikova

De hengst is eexporteerd, zijn sperma is niet meer beschikbaar in Nederland.


Afstamming en signalement

Voskleurige hengst, 1 wit been rechts achter, bles


Afstamming van Upperville
Upperville Cabochon (keur) Vincent Pretendent (keur)
Oleprinses (keur, preferent, prestatie)
Gonnie (kroon, preferent, prestatie) Commandant
Bottie
Gecari (elite, sport(dr) Creool Akteur
Twiggy (keur, preferent)
Recari (keur, preferent, prestatie) Formateur (keur)
Ecari (kroon, preferent)


Afstammingsinformatie

Upperville's vader Cabochon (v Vincent) komt uit een klassiek Gelderse merrie van Commandant (v Wachtmeester). We kennen Cabochon vooral als vererver van uitstekend bewegende dressuurpaarden.

Moeder Gecari was in 1992 reserve-kampioene op de UTV bij de rijpaardkeurmerries en zelf ZZ-zwaar geklasseerd in de dressuursport. Deze dochter van Creool bracht ook de AES goedgekeurde hengst Mister Mastwijk (v Davignon) die zich kwalificeerde voor het Wereldkampioenschap Jonge Dressuurpaarden. Grootmoeder Recari stamt af van Formateur (v Polaris) en voert de predikaten keur, preferent en prestatie. Ook Recari bracht enkele goede sportpaarden, namelijk het Z2-dressuurpaard Wecari (v Nepal) en het M-Springpaard Kelmshorn (v Elmshorn). Recari is de grootmoeder van de Z1-dressuurpaarden Matcho (v Glendale) en Picari (v Vincent); van de Z2-dressuurpaarden Ocari (v Jacardo) en Odomingo (v Iglesias); van het M1-dressuurpaard Jacari (v Daimler); van het M-Springpaard K (v Elmshorn) en van het nationaal springpaard Herocari (v Consul). Hierna zijn we aangeland bij de overgrootmoeder; de kroon preferente merrie Ecari (v Wachtmeester). Ecari is onder meer de grootmoeder van het M-Springpaard Gionda (v Onyx). Zij is verder de overgrootmoeder van onder meer de M-springpaarden Gecari (v Zevenaar) en Heyco (v Blanc Rivage xx) en het Z1-dressuurpaard Ivo (v Vergilius).

Sportieve carrière

Hoe heeft de sportieve loopbaan van dit paard eruit gezien?

Resultaten in de sport

Vermeld hier wat het paard in de sport bereikt heeft.

Carrière in de fokkerij

Zet hier een korte inleiding over de invloed van dit paard op de fokkerij. Vermeld hierbij bij welk(e) stamboek(en) het paard is goedgekeurd.

Verrichtingsonderzoek

Nakomeling Edmundo in Den Bosch 2017
Edmundo in Den Bosch 2017

Upperville nam in 2005 deel aan het verrichtingsonderzoek van het KWPN.

Hij behaalde de volgende cijfers:

Dressuur

stap: 7
draf: 7
galop: 7
aanleg: 7

Springen

afdruk: 5
techniek: 6
vermogen: 6
aanleg: 6

Aangespannen

stap : 8
draf : 8
galop : 8
houding : 8
werkwilligheid : 8
wendbaarheid : 8
algeheel beeld : 8

Verrichtingsverslag :

Upperville is een eerlijke en betrouwbare hengst. De hengst heeft ruim voldoende bereidheid tot werken en laat zich ruim voldoende bewerken.

Dressuur

De stap is zuiver, ruim voldoende van ruimte met ruim voldoende souplesse. De draf is voldoende van ruimte met voldoende souplesse. De galop is ruim voldoende van ruimte en soepel. De hengst zou in alle gangen het achterbeen krachtiger moeten onderbrengen. Upperville heeft als Gelders paard ruim voldoende aanleg voor dressuur en geeft zijn ruiter een voldoende gevoel.

Springen

Upperville heeft als Gelders paard ruim voldoende aanleg voor dressuur en geeft zijn ruiter een voldoende gevoel. Upperville springt met een matige afdruk. Het voorbeen wordt goed gevouwen. De hengst zou beter moeten basculeren. De achterhand wordt matig geopend. Upperville lijkt voorzichtig te zijn en toont voldoende vermogen te hebben. Als springpaard heeft Upperville voldoende aanleg en geeft zijn ruiter een voldoende gevoel.

Aangespannen

In het aangespannen werk beschikt Upperville over ruim voldoende bereidheid tot werken. Hij heeft een evenwichtig en betrouwbaar karakter met voldoende looplust. De stap is zuiver en ruim. De draf is goed van ruimte met ruim voldoende houding. In galop beschikt hij over een goede ruimte en veel afdruk. Upperville heeft ruim voldoende houding en is goed wendbaar. Het algehele beeld als aangespannen paard is goed.

Stalgedrag

Op stal gedraagt de hengst zich rustig en verder is hij makkelijk in de omgang.

Geen veterinaire bijzonderheden.


Paringsadvies

Paringsadvies 2005 :

Upperville lijkt geschikt voor klassiek gebouwde merries die weinig lengte in het lichaam hebben. De hengst kan bijdragen bij de veredeling van Gelderse merries die teveel naar het tuigtype neigen. Merries moeten wel veel front en zelfhouding hebben.

Paringsadvies 2006 :

Upperville lijkt geschikt voor klassiek gebouwde merries die weinig lengte in het lichaam hebben. De hengst kan bijdragen bij de veredeling van Gelderse merries die teveel naar het tuigtype neigen. Merries moeten wel veel front en zelfhouding hebben.Upperville lijkt geschikt voor Gelderse merries die goed ontwikkeld zijn, een goede bovenbouw en goede halslengte hebben.

Fokwaarden

Vermeld hier de fokwaarden dressuur en springen + de betrouwbaarheidspercentages. Vermeld ook het jaartal waarop deze van toepassing zijn zodat het verloop over de jaren duidelijk wordt.

Predikaten

Vermeld hier de eventueel behaalde predikaten, het stamboek dat ze toegekend heeft en het jaartal waarin deze behaald werden.

Nakomelingenkeuringen

Vermeld hier de resultaten van de nakomelingenkeuringen, inclusief jaartal waarin de keuring plaatsvond.

Resultaten in de fokkerij

Edumndo tijdens de KWPN Stallionshow in Den Bosch in 2017

Goedgekeurde nakomelingen

  • Chablis, (2007), mv. (Zep), goedgekeurd bij KWPN

Nakomelingen in de sport

Nakomelingen die op (inter)nationaal niveau in de sport presteren: Vermeld hier de nakomelingen van dit paard die minimaal op (inter)nationaal niveau presteren, op de volgende manier:

  • (naam paard), (geboortejaar), mv. (moedersvader), (nationaal/internationaal) (spring/dressuur/eventing)paard onder (naam ruiter)

Nakomelingen in de fokkerij

  • Edmundo, 2009, Upperville x Satricia (v. Modern)[1], winnaar Hengstencompetitie Gelders Paard 2016[2]

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://www.horsetelex.nl/horses/pedigree/1685612
  2. http://www.kwpn.nl/2016/02/sympathieke-edmundo-wint-hengstencompetitie-gelders-paard/
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.