Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Splashed

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Splashed white
Effect: wit hoofd en witte vlekken op onderste helft lichaam
Dominantie: dominant
Genetische code: SW1

SW2 SW3

Bij vos: -
Bij zwart: -
Bij bruin: -

Splashed White is een witpatroon dat vooral bekend staat door de aparte 'in verf gedoopte' witmarkering die het vaak geeft.

Verspreiding

Splashed White komt in verschillende rassen voor. De meest bekende zijn De Quarter Horse, Paint Horse, IJslander, (Spaanse) Mustang en de Welshpony. Het meest bekende Splashed paard is waarschijnlijk Gambling Man, een bruine Paint Horse hengst. Ook de voskleurige Welshpony hengst The Hot Spot is een bekende Splashed-gen drager.

Mutaties en DNA onderzoek

Op het moment zijn er drie verschillende Splashed White mutaties bekend; SW1, SW2 en SW3. Alle mutaties hebben hetzelfde fenotype en zijn dus alleen op DNA van elkaar te onderscheiden. Aan de hand van onderzoek bij andere dieren en de resultaten die tot nu toe bekend zijn van geteste paarden wordt uitgegaan dat de zeldzamere SW2 en SW3 in homozygote vorm niet levensvatbaar zijn. Dit betekent dus dat het niet aan te raden is om met twee paarden te fokken die beide het SW2 of beide het SW3 gen dragen. SW1 is in homozygote vorm wel levensvatbaar en ook een combinatie van de verschillende Splashed White mutaties is mogelijk, ook hier is er geen duidelijk verschil aan de aftekeningen te zien hoewel homozygoot SW1 en combinaties van de mutaties wel vaker meer wit lijken te geven maar dit is zeker niet altijd het geval.

De test voor het Splashed White gen werd in januari 2012 beschikbaar gemaakt voor het publiek. Er was nog niet helemaal zeker of alle mutaties van het gen gevonden waren maar na aanleiding van een aantal paarden die negatief testte op alle drie de Splashed White mutaties maar wel duidelijke kenmerken van het gen dragen wordt uitgegaan dat er nog meer mutaties van het gen zijn. Met name paarden met blauwe ogen maar die ook negatief op Frame Overo testten worden gebruikt voor verder onderzoek.

Kenmerken

  • Witte aftekeningen die van onderaf lopen, dus witte benen, bles en buik, waarbij het wit de toplijn mag kruisen.
  • De bles loopt wijd uit naar onderen toe en ook heel asymmetrische of scheve blessen, alsof deze van het hoofd af lijken te vallen, komen veel voor.
  • Vaak (deels) blauwe ogen
  • Scherpe lijnen aan de aftekeningen

Uiting

De meest typische uiting van Splashed White is alsof het paard letterlijk in de witte verf is gedoopt. Het wit loopt in mooie scherpe lijnen van onderaf over het lichaam waarbij het wit ook over de rug kan lopen. Maar de hoeveelheid wit kan enorm verschillen, het paard kan bijna helemaal wit zijn of zelfs helemaal niet, wat in het laatste geval soms voor verrassingen kan zorgen wanneer een veulen geboren wordt met grote witte aftekeningen uit ouders die bijna geen wit dragen. Maar vaak zijn de uiterlijke kenmerken wel duidelijk, een snebje bijvoorbeeld, een scheve bles of een bles die wijd uitloopt naar onderen toe de neusgaten in of helemaal over. Ook blauwe ogen kunnen voorkomen zonder dat het paard aftekeningen op het hoofd heeft of heel weinig wit aan het hoofd. Vooral bij rassen waarbij Frame Overo niet voorkomt, zoals de Welsh, Arabier of Tinker, kun je ervan uitgaan dat een paard met blauwe ogen een Splashed White gen draagt.


Afbeeldingen


Bronnen, voetnoten en/of referentiesBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto van paard met dit patroon

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.