Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Sooty

Uit Bokt
Haflinger met sooty

Sooty (ook wel smutty genoemd) is een kleurfactor die voorkomt bij paarden. Bij deze kleurfactor mengen zich zwarte haren door de vacht, waardoor de paarden donkerder worden. De zwarte haren zitten voornamelijk op de bovenkant, de romp en de benen. Het lijkt vaak net alsof er een emmer met as vanaf boven over het paard is gestrooid. Sooty komt voor bij alle denkbare kleuren. Het komt echter opvallend vaak voor bij paarden met een verdunningskleur.

Het effect van de sooty factor kan erg verschillen. Bij sommige paarden zijn slechts enkele losse zwarte haren in de vacht te zien. Bij anderen vormen de zwarte haren strepen op de vacht en op de rug van het paard. Maar bij veruit de meeste paarden met de sooty-factor kleuren de rug, de kont en de hals donkerder. Ook in de manen en de staart zijn zwarte haren te zien. Sommige paarden hebben enkele zwarte haren in de staart terwijl anderen een hele zwarte staart hebben. Op de zachte delen van het paard (onder andere de flanken en de borst) zullen nauwelijks tot geen zwarte haren te vinden zijn.

De hoeveelheid zwarte haren kan ook erg verschillen. Bij sommige paarden zijn ze nauwelijks te zien terwijl andere paarden een hele tint donkerder worden. Dit geeft vaak moeilijkheden bij het vaststellen van de echte kleur van het paard. Sommige paarden kunnen zwart lijken, bij andere paarden met de sooty-factor lijkt het net alsof ze een wildkleur hebben.


Sooty
Effect: zwarte haren door de vacht
Dominantie: vermoedelijk incompleet dominant
Genetische code: Sty
Bij vos: vos sooty
Bij zwart: niet zichtbaar
Bij bruin: bruin sooty

Paarden met de sooty-factor hoeven niet hun hele leven dezelfde kleur te houden. Bij sommige paarden is het een progressieve eigenschap, dat wil zeggen dat ze naarmate ze ouder worden steeds meer zwarte haren door hun vacht krijgen. Deze paarden worden gedurende hun leven dus steeds donkerder.

Genetica

Er is nog heel weinig bekend over de genen die de sooty-factor veroorzaken en hoe ze door worden gegeven aan de nakomelingen. Het gen wordt aangegeven met de genetische lettercode Sty. Tegenwoordig wordt er veel onderzoek gedaan naar dit gen. Er zijn door deze onderzoeken een aantal hypotheses met betrekking tot het Sty-gen ontstaan. De eerste hypothese stelt dat het sooty-gen een dominant gen is. De andere hypothese stelt dat sooty een incompleet dominante eigenschap is. Dit zou ook het verschil in de hoeveelheid zwarte haren in de vacht verklaren. Paarden met meer zwarte haren zouden dus homozygoot sooty zijn, terwijl paarden met beduidend minder zwarte haren heterozygoot sooty zouden zijn.

Foto's


Bronnen, referenties en/of voetnoten