Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Slagaderlijke bloeding

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Drukverband

Een bloeding waarbij een slagader is beschadigd, dit kan zowel uitwendig zichtbaar zijn als inwendig. Het bloed komt met pulsen uit de wond. Het is belangrijk om direct de wond te stelpen met een drukverband en de dierenarts te bellen.

Oorzaak of etiologie

Slagaderlijke bloedingen ontstaan meestal door een trauma of een zeer moeilijke verlossing bij de merrie.

Ziekteverloop of pathogenese

Het paard zal in korte tijd zeer veel bloed verliezen. Als er niets gedaan wordt zal het paard doodbloeden. De slijmvliezen worden bleek en het paard zal flauwvallen door zuurstofgebrek in de hersenen.

Symptomen

Beschrijf hier hoe je aan het paard kunt zien dat hij of zij ziek is.

Diagnose

De diagnose van een ernstige uitwendige slagaderlijke bloeding is meestal makkelijk te stellen, want je ziet het bloed eruit spuiten. Moeilijker zijn inwendige bloedingen naar een aanrijding of een zware bevalling. Als het om een grote bloeding gaat zal het paard snel na de bevalling of aanrijding slomer worden. De slijmvliezen worden bleek en het paard valt flauw.

Behandeling

De bloeding moet zo snel mogelijk gestelpt worden met behulp van een drukverband of een klem die op het bloedvat gezet kan worden. Als het paard al erg veel bloed verloren is kan een infuus of eventueel zelfs een bloedtransfusie gegeven worden. Als het eerste gevaar voor het paard geweken is zal het bloedvat gehecht of afgebonden moeten worden zodat het later niet opnieuw gaat bloeden.

Preventie

De kans op trauma moet zo klein mogelijk gehouden worden door te zorgen voor een veilige omgeving voor het paard. Drachtige merries moeten onder controle staan van een dierenarts zodat men een eventuele abnormale ligging van het veulen op tijd opmerkt. Als een verlossing niet normaal verloopt moet er altijd een dierenarts gebeld worden om merrie en veulen te controleren.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten
Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto van een bloeding

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.