Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Shire

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Shire
Shirehoofd.jpg
Deborah.jpg
Stokmaat: 1,70 - 1,90 meter
Kleur: bruin, zwart of schimmel
Land van herkomst: Engeland
Link naar stamboek: http://www.nshs.nl/

De Shire is het grootste paardenras ter wereld. De schofthoogte van dit ras ligt gemiddeld op de 1,80 meter. In Nederland zijn deze grote paarden redelijk bekend. De Shire behoort tot de koudbloeden net als onder andere de Tinker en de Shetlander en is oorspronkelijk gefokt om zwaar werk te verrichten op het land.

Geschiedenis

De Shire is oorspronkelijk afkomstig uit Engeland. Vaak graasden deze paarden in weidestreken in midden-Engeland. Deze weidestreken werden door de Engelsen Shires genoemd, hiernaar is het ras de Shire vernoemd. De allereerste vernoemingen van de Shire in de geschiedenis waren onder de naam ‘Old Black’. Dit zijn de voorouders van de Shire zoals wij hem nu kennen. De ‘Old Black’ waren waarschijnlijk helemaal zwart. In 1878, toen het Engelse Stamboek werd opgericht, veranderde de naam in "English Cart Horse". De Shire is ontstaan uit kruisingen van plaatselijke merries en trekpaardhengsten. Deze hengsten kwamen met William de Veroveraar in 1066 in Engeland.

In tegenstelling tot de vele romantische verhalen die de ronde doen, is de Shire nooit gebruikt als ridderpaard. Hiervoor was het ras niet snel genoeg. Ook gaf het dier niet genoeg aanzien voor de adel. De Shire werd voornamelijk gebruikt in de landbouw. Ook werden de paarden ingezet bij het trekken van zogenaamde trekschuiten. Aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw werden de Shires gebruikt in brouwerijen. Ze moesten het bier bezorgen bij de vele Pubs in Engeland. Ook in Nederland waren deze paarden te zien, in 1978 koos bierbrouwer Heineken voor de Shire.[1] Nog steeds trekken de Shires dagelijks een brouwerswagen door de Amsterdamse straten.

Na de Eerste Wereldoorlog liep het aantal Shires iets terug, maar nog niet veel, omdat de tractors en auto's van toen nog niet erg betrouwbaar waren en de mensen dusdanig arm waren door de grote depressie dat zij toch geen mechanische voertuigen konden betalen. Na de Tweede Wereldoorlog liep het aantal Shires veel sneller terug. Door de mechanisatie in de landbouw (rond 1960) is de Shire bijna uitgestorven. Maar door een aantal liefhebbers van dit ras bleef de Shire bestaan.

Exterieur

De Shire stamt af van de ‘Old Black’ paarden, deze paarden waren helemaal zwart. Mede hierdoor is het ideaalbeeld van de Shire een zwart paard met vier witte sokken en een bles. Maar tegenwoordig komen Shire’s in vele kleuren voor. Licht- en donkerbruin zijn de meest voorkomende kleuren, maar ook schimmels kun je tegen komen bij de Shire’s. De kleuren vos en roan zijn bij hengsten niet toegestaan. Bij ruinen en merries is enkel de kleur vos niet gewenst. Vrijwel iedere Shire heeft witte aftekeningen, ook zijn ze vaak in het bezit van een lange staart en manen en grote sokken. Deze beharing is fijn en zijdeachtig.

De minimale schofthoogte voor dekhengsten is 1,73 meter. De standaard hoogte is 1,70 meter en hoger bij hengsten. Bij ruinen is deze standaard 1,68 meter en hoger, bij merries vanaf 1,63 meter. Shire’s kunnen echter veel groter worden, er zijn zelfs paarden bekend van een stokmaat van boven de 2 meter.

Het hoofd van de Shire is lang en droog gebouwd. Het dier heeft een breed voorhoofd en lange oren. Ook heeft de Shire grote ogen met een vriendelijke uitdrukking, maanogen en glasogen zijn niet toegestaan. Verder heeft het paard een lichte ramsneus en wijd openstaande neusgaten.

Ook heeft het paard een lange, gebogen hals en sterke schuine schouders met een diep front. De rug is vrij kort en breed met sterke lendenen, een verzonken of ronde rug is bij de Shire ongewenst. De achterhand is gespierd en het kruis is rond en afhangend, de borst is breed en goed gespierd. Het meest opvallend bij de Shire zijn de lange, goedgebouwde benen. De Shire behoort iets koehakkig te staan.

Karakter

De Shire is over het algemeen een erg rustig paard. Ze zijn erg vriendelijk en ook zeer leergierig. Met rijden zijn de Shire’s vaak actief en levendig. Ook hebben deze paarden een groot uithoudingsvermogen. Door zijn souplesse, werklust, vriendelijke karakter en veelzijdigheid heeft de Shire de bijnaam ‘Gentle Giant’ gekregen.

Gebruik

Shires zijn van oorsprong gebruikt als landbouwpaarden. Hiervoor waren deze paarden zeer geschikt, aangezien ze in staat zijn een gewicht van 5 ton te trekken. Ook werden ze voor trekschuiten gespannen en vooral zijn ze beroemd als brouwerspaarden. Tegenwoordig zijn het ideale familiepaarden, met name vanwege hun uitmuntende karakter. Ze zijn bij uitstek geschikt voor de koets en tevens wordt er veel op deze vriendelijke paarden gereden. Voor de basis dressuursport (t/m Z) is de Shire goed geschikt. Voor springen is het paard echter te zwaar gebouwd.

Foto's

Social Media

Facebook:

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. Nederlandse Shire Horse Society, http://www.nshs.nl/pagina2.html