Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Shergar

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Shergar
Shergar.jpg
Renpaard
Geboren: 1978
Overleden: 1983
Sexe: hengst
Kleur: bruin
Stokmaat:
Ras: Engels volbloed
Ruiter: Walter Swinburn
Website:


Shergar was een beroemd Iers gefokt renpaard dat veel races wist te winnen. Op 5-jarige leeftijd werd hij ontvoerd door gewapende mannen die losgeld voor hem wilden hebben. Ondanks dat de zaak nooit bewezen is, wordt er vanuit gegaan dat de I.R.A. verantwoordelijk is voor de ontvoering. Er is nooit in gegaan op de vraag om losgeld en waarschijnlijk is Shergar daarom omgebracht.

Afstamming en signalement

Shergar was een bruin paard met een vrij brede bles op zijn voorhoofd. Hij was een zoon van Great Nephew en zijn moeder was Sharmeen (v. Val de Loir ). Hij werd gefokt door Prince Karim Aga Khan IV.


Afstamming van Shergar
Shergar Great Nephew Honeyway Fairway
Honey Buzzard
Sybil's Niece Admiral's Walk
Sybil's Sister
Sharmeen Val de Loir Vieux Manoir
Vali
Nasreen Charlottesville
Ginetta

Carrière

Op 2-jarige leeftijd kwam hij in training bij Michael Stoute in New Market. Hij maakte zijn debuut als 3-jarige op de Guardian Classic Trial. Deze race wist hij met een vernietigende 10 lengtes voorsprong te winnen. Zijn volgende race was de Chester Vase die hij met 12 lengtes wist te winnen. Hij werd de favoriet bij de Epson Derby en wist deze ook weer op verpletterende wijze te winnen. Met 10 lengtes verschil liet hij alle andere paarden in het veld ruim achter zich. Dit grote verschil is nog altijd een record. Nog nooit heeft een ander paard met zo veel verschil de Epson weten te winnen.

Zijn volgende race werd de Irish Derby Stakes, deze wist hij met 4 lengtes verschil te winnen. Hij werd een nationale held in Ierland. Na deze overwinning werd hij verkocht aan 34 aandeelhouders, voor elk aandeel werd 25,000 pond neer gelegd. Uiteindelijk had Shergar dus een waarde van 10 miljoen.

Hij won uiteindelijk 6 keer en werd daarna ingezet als dekhengst. Zijn dekgeld bedroeg 80.000 pond en hij kreeg uiteindelijk 35 nakomelingen.

De ontvoering

Shergar stond op het punt om aan zijn tweede dekseizoen te beginnen. Zover heeft het echter nooit mogen komen. Op 8 februari 1983 kwamen 3 gemaskerde mannen binnen vallen die de verzorger van Shergar bedreigden met een geweer. De verzorger bracht de mannen naar de stal van het beroemde renpaard, deze brachten het paard naar de trailer om te laden. Daar stonden ook nog eens 5 zwaar bewapende mannen te wachten. Twee van de gemaskerde mannen bleven achter bij het gezin van de verzorger. Hen werd verzocht geen contact met de politie op te nemen, uiteindelijk is dit wel gebeurd. 4 uur naar het voorval werd de Ierse politie ingelicht. Pas de volgende dag wordt duidelijk hoe machteloos de politie stond: 9 februari is de dag van de nationale paardenmarkt in Ierland en overal reden trailers. De ontvoerders hebben hun misdrijf wat dit betreft perfect voorbereid. Shergar bleef spoorloos, tot op de dag van vandaag.

De ontvoering is altijd nog een groot raadsel, wel is vanaf het begin duidelijk dat de I.R.A. achter de ontvoering zat. Nu, 25 jaar later, komen er steeds meer feiten op tafel. De verhalen die de ronde gaan zijn nooit werkelijk bewezen en er is dus ook nooit iemand veroordeeld. Wel is duidelijk dat de ontvoering geen succes had, het paard was in bezit van 34 aandeelhouders die niet in wilden gaan op de vraag om losgeld. Zelfs niet toen de ontvoerders slechts 40.000 pond vroegen. Shergar was een nationale bekendheid geworden in Ierland en elke Ier was dan ook opzoek naar het paard, het paard verborgen houden was dus zeer lastig.

Volgens O’ Callaghan kwam er al snel een eind aan het leven van Shergar, na een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Het paard zou agressief zijn geworden en had zich daarbij in zijn box verwond aan een been. De dierenarts die in eerste instantie betrokken was bij het complot, werd opgeroepen, maar kwam niet opdagen, omdat zijn vrouw er lucht van had gekregen. Zonder zijn hulp besloten de ontvoerders - onder aanvoering van Kevin Mallon, een oudgediende I.R.A.-moordenaar die twee keer uit de gevangenis ontsnapte - het dier zelf maar uit zijn lijden te verlossen. Waarna de daders het deden voorkomen alsof Shergar nog in leven was. Een ander voormalig I.R.A.-lid, wiens naam niet bekend is gemaakt, liet een verslaggever van de Belfast Telegraph weten dat het paard destijds helemaal niet door eigen toedoen gewond was geraakt. Hetgeen strookte met de ervaringen van verzorger Jim Fitzgerald en jockey Walter Swinburn, die beweerden dat Shergar een heel rustig dier was dat zijn omstanders nooit zou hebben aangevallen.

De I.R.A. had zich gerealiseerd dat er geen weg terug was en dat de hengst met al de politiecontroles nooit onopgemerkt zou kunnen worden teruggebracht of gewoon vrijgelaten. De beroemde viervoeter moest derhalve dood en zijn restanten dienden spoorloos te verdwijnen.

"Shergar werd met een machinegeweer beschoten. Er was overal bloed, het paard gleed daar over uit. De schutters vloekten, want het dier stierf maar niet. Echt, het was een zeer bloedige dood" zo meldde het anonieme I.R.A.-lid. Het met kogels doorzeefde karkas werd begraven bij de stal waar Shergar de dood vond, maar waar dat dan was, wilde ook deze informant niet zeggen.

Resultaten

Grootste overwinningen

  • Epsom Derby (1981)
  • Irish Derby Stakes (1981)
  • King George VI & Queen Elizabeth Stakes (1981)

Titels

  • European Horse of the Year (1981)
  • Timeform rating: 140

Bronnen, referenties en/of voetnoten