Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Rotstraal

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


rotstraal

Rotstraal is een bacteriële infectie in de straalgroeves van de hoef. Bij rotstraal degenereert de straal, waarbij een grijs, stinkend vocht wordt gevormd. De hoef rot als het ware weg. Het aangetaste hoorn wordt zwart en zo zacht dat je erin kan prikken. Het komt met name voor in de middelste straalgroeves en dan vooral als deze diep zijn. Het is geen gevaarlijke aandoening maar je moet er natuurlijk wel aandacht aan besteden.

Oorzaak of etiologie

Rotstraal wordt veroorzaakt door het binnendringen van bacteriën in de hoeven.

Ziekteverloop of pathogenese

Rotstraal kan ontstaan als je paard gedurende een lange tijd in een vieze, natte stal of wei staat. Hierdoor krijgen de hoeven geen tijd om op te drogen en zich te herstellen, wanneer ze door al dat vocht zacht en week zijn geworden. Bacteriën krijgen dan de kans de hoef binnen te dringen en zich te ontwikkelen, zodat de hoeven al snel gaan wegrotten.

Ook slechte hoefverzorging, zoals het weinig aandacht besteden aan uitkrabben en bekappen van de hoef, kunnen tot gevolg hebben dat bacteriën lang aanwezig blijven in de hoeven. Ze krijgen zo veel tijd om de hoef binnen te dringen en rotstraal te veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Hetzelfde geldt voor slordig bekappen en slecht beslaan.

Symptomen

Een van de duidelijkste symptomen is de stank die gepaard gaat met rotstraal. Deze ontstaat door het grijze vocht dat er in de hoef gevormd wordt bij rotstraal. Tegelijkertijd is het hoorn van de hoef zwart. Je kunt er ook gemakkelijk in prikken. Tevens vind je bijna altijd prut in de stralen wat niet thuis te brengen is.

Diagnose

Dierenarts en hoefsmid kunnen de diagnose meestal gemakkelijk stellen aan de hand van de typische stank uit de hoeven en het uitzicht. Eventueel kan er ook bacteriologisch onderzoek gedaan worden.

Behandeling

Om rotstraal te behandelen begin je met het schoonmaken en schoonhouden van de straal. Alle rottende delen van het hoorn moeten weggesneden worden. Dit kun je zelf doen maar verstandiger is het om het door een hoefsmid te laten doen zodat je meteen weet dat het goed zit. Het openleggen van de rottende plaats is het allerbelangrijkste, aangezien er dan lucht bij de bacteriën kan komen. De bacteriën die rotstraal veroorzaken kunnen hier niet tegen en gaan dood. Daarnaast zijn er veel zalven en smeerseltjes in de markt:

  1. Betadine-oplossing: een gaastampon gedrenkt in betadine kan diep in de middelste straalgroeve getrokken worden. Door deze aanpak kan het betadine-gaasje enkele dagen blijven zitten waardoor de betadine kan werken. Een ander groot voordeel is dat hierdoor ook voorkomen wordt dat er weer vuil in de straalgroeve gaat zitten.
  2. Egyptische zalf (tip: goed schudden en eventueel daarvoor even in warm water leggen om de twee componenten beter te kunnen mengen)
  3. Teer (omstreden)
  4. Hoof and sole hardener: vrij agressief, zorg dat je de kroonranden niet raakt en draag handschoenen.
  5. Dry Feet van Cavalor: redelijk agressief spul, zorg dat je de kroonranden niet raakt en draag handschoenen.

Preventie

Zorg te allen tijden dat je paard op een goede, schone en droge ondergrond op stal staat. Regelmatig bekappen en de straalgroeven goed schoonhouden is zeer belangrijk. Paarden die buiten staan moeten altijd ergens droog kunnen staan. Zorg dus voor een schuilstal met verharde bodem, of een andere droge plaats.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.