Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Ringrijden

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Ringsteken)
Ga naar: navigatie, zoeken
Ringsteken in Rockanje
Ringsteken in Rockanje

Bij ringsteken of ringrijden wordt traditioneel zonder zadel op een bij voorkeur boeren werkpaard in galop een bepaald traject afgelegd waarbij met een lans een aantal ringen verzameld dient te worden.

Geschiedenis

Deze folkloristische traditie is eeuwen geleden ontstaan op jaarmarkten waar de boeren het in spelvorm tegen elkaar opnamen. In sommige plaatsen van Nederland, zoals Zeeland, West-Friesland en Gelderland worden nog steeds officiële wedstrijden gereden in vijf wedstrijdklassen. Tegenwoordig worden er ook speciale evenementen georganiseerd, zoals op Koninginnedag waarbij ook (traditionele) aanspanningen meerijden. Bij dit soort evenementen zie je vaak dat de deelnemers verkleed zijn en een thema uitdrukken.

Ringrijden

 1. De minimale leeftijd bij het officiële ringrijden is twaalf jaar, een maximum leeftijd is niet vastgesteld.
 2. De ringrijders dienen een voorgeschreven wedstrijdtenue te dragen, dit kan per vereniging variëren.
 3. Het paard dient traditioneel versierd te worden.
 4. De ringrijder moet in galop op het ongezadelde paard door de ringbaan rijden met een lans in de hand, waarbij de opgehangen ring uit een ijzeren bus gestoken moet worden. Deze ring hangt halverwege de baan.

De ring

De ring heeft een doorsnede van 38 mm. Bij het kampen, indien er een gelijke eindstand is, wordt de ring kleiner. Beginnend bij 32 mm tot minimaal 10 mm. De ring hangt in een ijzeren bus aan een touw tussen twee palen in op een hoogte van 2,20 meter. De gestoken ring wordt aan het eind van de baan aan de ringloper gegeven. Hierbij hoort de lans achterover gehouden te worden. Per wedstrijd kan een deelnemer maximaal 30 ringen steken.

De ringbaan

De ringbaan heeft een lengte van 36 meter en een breedte van 1 meter, de baan is afgezet met palen en een gespannen touw op 1,2 meter hoogte.

Commissie

 • baancommissaris, verantwoordelijk voor de goede gang van zaken
 • ringloper, deze neemt de gestoken ring in ontvangst aan het eind van de baan
 • ringhanger, deze hangt de ring op de juiste wijze in de bus
 • twee schrijvers, waarbij 1 de stand op papier bijhoudt en de ander op een groot bord. Verticaal streepje voor een gestoken ring, horizontaal streepje voor een gemiste ring.

Sjezenrijden

Dit is een vorm van ringsteken, maar dan met een aanspanning voor een sjees. Traditioneel zitten man en vrouw in de (Zeeuwse of West-Friese) klederdracht in de sjees. Hierbij ment de man het paard en de vrouw steekt met de lans. De lans is korter dan bij het ringrijden en het paard moet hierbij in draf. Zowel paard als wagen moeten versierd zijn met levend materiaal.

De ring

De ring heeft een doorsnede van 38 mm. Bij het kampen, indien er een gelijke eindstand is, wordt de ring kleiner. Beginnend bij 32 mm tot minimaal 10 mm. De ring hangt in een ijzeren bus aan een touw tussen twee palen in op een hoogte van 2,10 meter. Er hangen meestal 3 tot 4 ringen op plaatsen in het parcours, er mogen slechts 2 ringen gestoken worden. De gestoken ring moet direct achterover van de lans worden geworpen.

Commissie

 • baancommissaris, verantwoordelijk voor de goede gang van zaken
 • ringhanger, deze hangt de ring op de juiste wijze in de bus
 • twee schrijvers, waarbij 1 de stand op papier bijhoudt en de ander op een groot bord. Verticaal streepje voor een gestoken ring, horizontaal streepje voor een gemiste ring.
 • speaker, deze houdt publiek en deelnemers op de hoogte.

Boerenronde

Hierbij worden de rollen omgedraaid en ment de vrouw, terwijl de man de ringen steekt.

Foto’s

Bronnen, referenties en/of voetnoten