Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Paardengeluid

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een paard kan diverse geluiden maken. [1]

The snort (Briesen)

Dit geluid maakt een paard als hij twijfelt tussen nieuwsgierigheid en angst. Het briesen heeft twee functies. De eerste is dat het de ademhaling vrij maakt zodat het paard klaar is om te vluchten. De tweede functie van briesen is dat het de rest van de kudde opmerkzaam voor gevaar maakt. Het briesen van een paard wordt op een afstand van ongeveer 45 meter gehoord. Het briesen duurt tussen de 0,8 en 0,9 seconde. Het briesende geluid van een paard wordt teweeggebracht door een krachtige uitademing door de neus waarbij de neusvleugels hoorbaar onregelmatig trillen. Ook kan het zo zijn dat een hengst briest om een andere hengst uit te dagen.

The squeal (Gegil)

Dit geluid is een verdedigingssignaal. Bij een agressieve ontmoeting betekent het 'Tot hier en niet verder'. Een zogende merrie met gevoelige tepels maakt dit geluid ook wanneer haar tepels worden aangeraakt. Hetzelfde geluid maakt een flirtende merrie die door een hengst wordt benaderd. Het gillen van een paard kan van een tiende van een seconde tot 1,7 seconde duren en kan op een afstand van ruim 90 meter gehoord worden.

The greeting nicker

Dit geluid, bestaande uit een laag en wat ritmisch keelgeluid wordt gebruikt als 'kom hier'. Het is te horen op een afstand van 28 meter. Dit geluid is een manier om een ander paard te begroeten.

The courtship nicker

Dit geluid wordt gebruikt als een hengst een merrie nadert. Het heeft een seksuele bijklank. Dit soort 'nicker' duurt langer, klinkt lager en is meer onderbroken. Verschillende hengsten hebben verschillende ritmes.

The maternal nicker

Dit geluid maakt de merrie tegen haar veulen. Het wordt op enige afstand nauwelijks gehoord. Veulens reageren hierop zonder dat ze het hoeven te leren, dit is dus aangeboren.

The neigh of whinny (Hinniken)

Het luidste geluid wat een paard kan maken is hinniken. Gemiddeld genomen duurt dit geluid 1,5 seconde en is te horen op een afstand van ruim 800 meter. Een paard hinnikt vaak als het geïsoleerd is van de kudde of wanneer het op grote afstand soortgenoten ontdekt. Hinniken helpt om de groep bij elkaar te houden of op afstand contact te houden.

The roar (Gebrul, grommen, grauwen)

Dit geluid kan gehoord worden als hij in gevecht verwikkeld is. Het kan woede, angst of allebei zijn. Het kan zowel hoog als laag klinken.

The blow (blazen)

Dit geluid klinkt als briesen maar dan niet ritmisch. Het is een simpele uitademing door de neus, minder krachtig dan briesen, met ongeveer dezelfde betekenis. Ook kan het zijn om zijn welbevinden te uiten.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. Desmond Morris, Desmond Morris' paardenboek. 1999, Van Holkema & WarendorfBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto/filmpje van de verschillende geluiden

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.