Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Longontsteking

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Een longontsteking bij paarden is vergelijkbaar met een longontsteking bij de mens.

Oorzaak of etiologie

Een longontsteking ontstaat meestal doordat er lichaamsvreemd materiaal en bacteriën in de longen van het paard terecht komen. Het lichaam probeert dit op te lossen door een ontstekingsreactie. Dit kan veroorzaakt worden door een acute bronchitis, doordat het paard water in zijn longen krijgt als hij bijvoorbeeld ineen sloot gevallen is of doordat hij zich verslikt na een anesthesie of sedatie, of als complicatie van slokdarmobstructie.

Ziekteverloop of pathogenese

Een echte longontsteking waarbij naast de bronchiën ook de longblaasjes zijn aangetast, komt bij paarden veel minder voor dan de aandoeningen van de luchtpijp en de bronchiën. Een longontsteking kan optreden in het verloop van een ernstige acute bronchitis, waarbij door een bacteriële besmetting in het onderste deel van de long een ontsteking ontstaat. Ook ontstaat er een longontsteking wanneer er door verslikken vocht vol met bacteriën in de luchtpijp en in de onderste delen van de bronchiën terechtkomen. Doordat daardoor meestal agressieve bacteriën in de longen komen, ontstaat een heftige ontsteking.

De bacteriën veroorzaken in grote gebieden afstervend weefsel wat gepaard kan gaan met hoge koorts. Een longontsteking kan ontstaan wanneer een paard in een sloot beland is en daardoor veel water binnen heeft gekregen. Bij een slokdarmverstopping is er eveneens vrijwel altijd sprake van vocht dat door verslikken in de long terecht is gekomen. Bij een longontsteking als gevolg van verslikken is het paard ernstig ziek. Het dier heeft duidelijk moeite met ademhalen, de uitgeademde lucht is meestal niet prettig om te ruiken en is er vaak sprake van een bruinige gekleurde neusuitvloeiing. De vooruitzichten van deze vorm van longontsteking zijn meestal erg somber.

Veulens zijn gevoeliger voor het optreden van longontstekingen dan volwassen paarden. Vooral veulens die te weinig of geen biest binnen hebben gekregen en daardoor weinig weerstand hebben opgebouwd lopen grote kans om besmet te worden met virussen en bacteriën en hieraan te bezwijken.

Een aparte vorm van longontsteking bij het veulen wordt veroorzaakt door de Rhodococcus equi bacterie. Deze bacterie komt normaal voor in de bodem, maar kan ook op de slijmvliezen en in de mest van gezonde paarden worden gevonden. Deze bacterie komt naar boven als er een verminderde weerstand is door bijvoorbeeld, stress van transport, overbevolking of door een slecht stalklimaat.
De behandeling van deze infectie duurt vaak lang omdat er veel pusvorming is in de bronchiën, gemiddeld kan deze behandeling 3 tot 4 weken duren. Als de diagnose vroeg gesteld wordt zijn de vooruitzichten redelijk.

Symptomen

  • Koorts
  • Moeilijke ademhaling
  • Abnormale ademgeluiden
  • Suf
  • Niet willen eten

Diagnose

Beschrijf hier hoe de dierenarts kan bepalen of het inderdaad om deze aandoening gaat.

Behandeling

Beschrijf hier welke behandeling het paard nodig heeft om beter te worden.

Preventie

Beschrijf hier wat de eigenaar kan doen om te voorkomen dat zijn of haar paard deze aandoening krijgt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenDit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van symptomen, diagnose en behandeling

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.