Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Jeannette Haazen

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Jeanette Haazen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Jeannette Haazen
Jeanette Haazen Nartan 5.jpg
Dressuuramazone en instructrice
Geboren: 24 mei 1954
Nationaliteit: Nederlandse
Website: http://www.jeannettehaazen.com/site/


Jeannette Haazen is een Nederlandse dressuuramazone die op Grand-Prix-niveau uit kwam.

Biografie

Jeannette van de Meerakker werd geboren in Schaesberg (Limburg) in het jaar 1954. Haar lagere schooltijd was erg gedisciplineerd want deze volgde ze op een internaat. De vader van Jeannette was een paardenman maar Jeannette was op jonge leeftijd nog meer geïnteresseerd in de barbies. Toch sprong de vonk over en ging Jeannette lessen bij Manege Kessels want ze wilde graag precies weten hoe je zo goed mogelijk kon paardrijden. Hierna leste ze op Manege De Rousche in Heerlen. Het eerste eigen paard volgde, de draver Aranka. Maar echt fanatiek de sport in ging Jeannette niet.

Tot ze haar huidge echtgenoot Chris Haazen ontmoette. Chris was instructeur en runde een manege in Landgraaf. Jeannette ging weer enthousiast bezig met de paarden. In 1973 trouwde ze met Chris en ging ze vanaf toen door het leven als Jeannette Haazen. Manege de Heihof in Landgraaf was de thuisbasis van Jeannette geworden, ze begon haar wedstrijdcarrière met succes. Met het paard Challista begon Jeannette een carrière in de springsport, maar samen met de Anglo-Arabische merrie Valerie kon Jeannette het beter vinden binnen de dressuurhekjes. Samen behaalden ze de Z2-dressuur. Na Valerie kwam Robert, het eerste Grand-Prix paard van Jeannette. Hierna bracht ze ook het paard Ushin op Grand-Prix niveau uit. In de lichte tour bracht Jeannette Ubiquiste uit, die verkocht is naar Duitsland en daar bij de Young Riders een gouden medaille behaalde. De hengst Usaluoky bracht Jeannette opnieuw naar de Grand-Prix en hierna kwam de schimmel Windsor. Windsor is een van de meest succesvolle paarden van Jeannette geweest en werd op latere leeftijd verkocht als leerpaard naar de USA. Ook de hengst Olympic Ramiro is een poosje onder het zadel van Jeannette geweest maar daarna weer terug gekeerd naar de springsport. Daarnaast heeft Jeannette de merrie Inatana gereden waarmee ze veel successen had op div. kampioenschappen en een overwinnning in Mechelen. Inatana werd verkocht naar de Dominicaanse Republiek maar is inmiddels terug in Nederland. Inatana is de grootmoeder van de hengst Santano.

Toen Jeannette en Chris besloten de Heihof achter zich te laten, vestigden ze zich tijdelijk in Neeroeteren en uiteindelijk definitief in het Belgische As. Het doel was een iets kleinere stal met meer aandacht voor de sport. Inmiddels is het stel weer terug naar Neeroeteren verhuisd en is Jeannette zowel met de sport op het hoogste niveau bezig als met het instructie geven. Na een breuk van haar heiligbeentje is Jeannette op het hoogste niveau teruggekomen.

Eind 2007 waren Jeannette en man Chris op weg met de paarden naar de wereldbekerwedstrijd in Odense. Ze kregen een ongeluk op de Duitse snelweg, reden in op een stilstaande vrachtwagen. De paarden Quicksilver en Nartan hadden niets. Jeannette bleek overal kneuzingen te hebben en haar man liep een openbeenbreuk en afgescheurde kniebanden op. Inmiddels zijn ze beide herstellende en maken het goed.

De laatste Toppaarden van Jeannette waren de goedgekeurde schimmelkleurige hengst Quiksilver, die uiteindelijk naar Estland is verkocht en de donkerbruine goedgekeurde dekhengst Rockefeller v/d Zelm. De bruine ruin Nartan waarmee ze in februari 2010 nog KNHS indoor kampioen Zware tour werd is in mei 2010 verkocht. Nartan is nu onder het zadel van de Amerikaanse amazone Katherine Bateson en wordt de komende tijd hoogstpersoonlijk begeleid door Jeannette Haazen zelf.

De nieuwste aanwinst van Jeannette is de bruine ruin Santino.

Paarden

 • Quicksilver

Schimmelkleurige goedgekeurde dekhengst bij het AES en SBS. Afstamming: Latano x Touch of Fairway xx. Grand-Prix dressuur onder Jeannette Haazen.

 • Rockefeller v.d Zelm

Bruine goedgekeurde dekhengst bij het AES en SBS. Afstamming: Rosenkavalier x Wendekreis. Grand-Prix dressuur onder Jeannette Haazen

 • Nartan

Bruine ruin, geboren in 1995. Afstamming: Jazz x Le Faquin xx. Grand-Prix onder Jeannette Haazen.

 • Dark Secret

Quicksilver x Ramiro. Wordt momenteel uitgebracht door een leerling van Jeannette

Resultaten

 • Zevenmaal NKB-Kampioen met zeven verschillende paarden
 • Achtmaal Nederlands Kampioen Lichte Tour
 • Tweemaal Finale Wereldbeker (Gothenburg & Hollywood)
 • Bronzen medaille Europees kampioenschap Lipica[1] 1993 met het Nederlandse team
 • KNHS indoor kampioen 2010, Zware tour, Grand Prix.

Internationaal

 • 2008, Aken: 2e team met Nartan
 • 2008, Strassen: 2e Grand-Prix, winnaar Kür met Nartan
 • 2008, Odense: 4e Grand-Prix wereldbekerkwalificatiet met Nartan
 • 2008, Beek: winnaar Grand-Prix, winnaar Special, winnaar Kür met Nartan
 • 2009, Rotterdam: 4e nationale Grand-Prix, 7e Spécial met Nartan

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

 1. Hier komen de Lipizzaners oorspronkelijk vandaan.