Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Huifkar

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Tinker voor een huifkar

Een Huifkar is een rijtuig dat wordt getrokken door een paard of pony als enkelspan of tweespan. Het is een met een huif overkapte wagen die vaak is ingericht om in te kunnen overnachten.

Geschiedenis

Deze wagens werden oorspronkelijk gebruikt door metaalbewerkers die met de legers optrokken voor het repareren van de harnassen en allerlei andere reparatiewerkzaamheden. Later werden ze veelvuldig gebruikt door ketellappers en zigeuners, die van dorp naar dorp trokken.

Gipsywagen

De Gipsy’s of zigeuners in Engeland en Schotland gebruikten deze wagens om in te wonen. Ze werden vaak getrokken door Tinkers. Tinkers was de Ierse benaming (Tinsmid) voor deze Gipsy’s, waar het paardenras zijn naam aan te danken heeft.

Gipsy flatcar

Lange tijd was het voor 'Tinkers' verboden om met hun huifkar steden en dorpen binnen te rijden (dit ter voorkoming van overlast door hun bedelende vrouwen en stelende kinderen). Voor het ventwerk, het ophalen van (te lappen) potten en pannen en het slijpen van messen en scharen, werd er daarom gebruik gemaakt van dit soort tweewielige karren.

Gebruik

Tegenwoordig wordt de huifkar ingezet voor dagtochten of korte vakanties. De te huren huifkarren zijn luxe ingericht, voorzien van kookgelegenheid en slaapplaatsen. Op deze manier kan je een land bezoeken op plaatsen waar je met de auto niet mag of kan komen. Hiervoor worden vaak Haflingers voor ingezet. Met meer personen een dagje er op uit kan ook worden gedaan met de Jan Plezier.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten