Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Hoefkanker

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Hoefkanker is een ziekte van het levende weefsel in de hoef. De cellen in de hoef delen te snel waardoor ze niet op tijd kunnen verhoornen en afsterven. Je ziet dan levend weefsel op de plaats waar normaal hoorn hoort te zitten. Dat kan bijvoorbeeld zijn in de zool van de hoef of in de straal, in dat laatste geval spreekt men van straalkanker. Voor het paard is dit erg pijnlijk en een operatie om het slechte weefsel weg te halen is bijna altijd noodzakelijk.

Oorzaak of etiologie

Meestal wordt deze ziekte veroorzaakt door een infectie, een schimmel of bacterie in de hoef. Dit uit zich in de vorm van bijvoorbeeld brokkelhoeven, rotstraal, losse wand, kroonwandinfectie. Na dit stadium is de functionaliteit van de hoef aangetast en als gevolg hiervan kunnen problemen als hoefkanker of straalkanker ontstaan.

Ziekteverloop of pathogenese

Beschrijf hier hoe de oorzaak leidt tot de uiteindelijke problemen waar het paard last van heeft.

Symptomen

In het begin geeft hoefkanker vaak dezelfde symptomen als rotstraal en wordt het ook zo behandeld. Symptomen zijn gezwollen huid in de kootholte en een verdikte kroonrand. Vervolgens wordt er abnormaal hoorn gevormd in het aangetaste gebied. Dit kan verschillende karakteristieken hebben. Bij sommige paarden heeft het abnormale hoorn een zwamachtig aspect, het kan ook heel gemakkelijk bloeden, soms stinkt het abnormale hoorn. Deze kenmerken zijn niet bij alle paarden met hoefkanker aanwezig. Als het straal- en balgebied gezwollen en papperig zijn en er een typische lucht vrij komt, kan er sprake zijn van straalkanker. Paarden lopen zelden of niet kreupel door straalkanker. Rotstraal kan wel kreupelheid veroorzaken. Dit kan erg verraderlijk zijn want men denkt vaak dat het niet zo erg is omdat het paard niet kreupel loopt. De aandoening wordt daardoor vaak (te) laat ontdekt, een groot deel van de hoef is dan al aangetast en de prognose is dan slecht.

Diagnose

Beschrijf hier hoe de dierenarts kan bepalen of het inderdaad om deze aandoening gaat.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een ingrijpende en voor het paard zeer pijnlijke aanpak. Een gedeeltelijk (of soms de complete) aangetaste straal, kiemlaag, straallederhuid of zool moet worden weggenomen. Tijdens deze behandeling wordt het paard gesedeerd zodat het goed stil blijft staan en zijn voet steeds omhoog blijft houden. Dit is nodig omdat het een operatie is die zeer zorgvuldig moet gebeuren en dus ook veel tijd in beslag neemt. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een tourniquet onder de kogel om de hoef bloedledig te kunnen behandelen. Dit is een soort rubberen band die rond het been gespannen wordt zodat de bloedtoevoer afgesloten wordt. Als het abnormale hoorn weinig doorbloed is is een tourniquet niet altijd nodig. De behandeling moet in veel gevallen meer dan eens toegepast worden. Dit kan in de kliniek gedaan worden in verband met de hygiëne, maar het wordt ook regelmatig op stal gedaan.

Bij de behandeling moet altijd een dierenarts aanwezig zijn om de verdoving en de sedatie te doen. Het snijden kan door de dierenarts gedaan worden, of door een hoefsmid.

Preventie

Als het paard last heeft van aandoeningen aan de hoef moeten deze altijd adequaat behandeld worden om te voorkomen dat er zich hoefkanker ontwikkeld. Dit voorkomt niet alle problemen met hoefkanker maar het verkleint wel de kans dat hoefkanker ontstaat.

Foto's

Zie Fotoserie: Hoefkanker voor de fotoserie van hoefkanker tijdens het behandelingsproces.

Let op: dit artikel bevat foto's die als schokkend kunnen worden ervaren!

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.