Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Hoe paard houden onder barre omstandigheden

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Onbeperkt ruwvoer helpt om warm te blijven

Onder barre omstandigheden paarden houden vereist speciale maatregelen. In landen als Canada en Noord-Amerika kan het een hele klus zijn om je paarden goed de winter door te krijgen.

Klimaat

Vooral de staten/provincies met een landklimaat kennen in de winter de zogenaamde 'cold spells', een aantal dagen of zelfs weken waarin de temperatuur tot ver beneden het vriespunt daalt. Die koude temperaturen zien we als de wind vanuit het noorden (en dus de noordpool) waait. Temperaturen van -35 celcius en kouder komen voor maar zoals je op deze foto kunt zien hebben de paarden die eraan gewend zijn daar geen grote problemen mee.

Maatregelen

Przewalski paarden in Hustain Nuruu National Park, op zichzelf aangewezen om voedsel te vinden onder barre omstandigheden.

Sommige mensen laten hun paarden los op zogenaamde winter weides. Daar zijn de dieren een aantal maanden op zichzelf aangewezen. Ze graven en klauwen naar het oude gras onder de sneeuw. Er wordt geen water gebracht, soms wordt er wel wat hooi bij gevoerd. De sterke gezonde paarden die goed bestand zijn tegen de lage temperaturen zullen hier geen moeite mee hebben. Oudere paarden, paarden die ziek zijn of dieren die niet goed tegen de kou kunnen zullen meer verzorging nodig hebben. Men kan er dan voor kiezen om de dieren binnen te houden, of dichtbij huis in een groep op een weide. Op de weide is het belangrijk dat de paarden beschutting kunnen zoeken in een inloopstal, onder een groepje bomen of achter een bomenhaag. Vaak zullen ze ook beschutting zoeken bij elkaar.

Water

Paarden hebben dagelijks een aantal liter water nodig omdat ze vocht verliezen via hun ademhaling, urine en uitwerpselen. Onder zeer koude omstandigheden kan een verwarmde drinkbak uitkomst bieden. Dit kan echter behoorlijk duur worden als een grote bak water met warmte elementen op temperatuur gehouden moet worden. Een alternatief is het meerdere keren per dag aanbieden van lauw water. Paarden die goed gewend zijn aan de omstandigheden zullen vaak ook sneeuw eten. Ze nemen dan een hapje sneeuw in hun mond, laten het smelten en slikken het pas door als het op lichaamstemperatuur is.

Voer

Bij zeer lage temperaturen zullen paarden extra energie nodig hebben om hun lichaam op temperatuur te houden. Het is daarom belangrijk om goed te voeren. Bij de vertering van ruwvoer in de darm van het paard komt langdurig veel warmte vrij. Onbeperkt ruwvoer geven is dus een goede manier om paarden te helpen warm te blijven bij kou. Daarnaast is het verstandig om een liksteen ter beschikking te stellen om mineralentekorten te voorkomen. Sommige paarden zullen naast het ruwvoer ook behoefte hebben aan krachtvoer om op gewicht te blijven.

Dekens

Sommige paarden zullen dekens nodig hebben als ze bij lage temperaturen buiten moeten blijven terwijl anderen het prima redden met hun dikke wintervacht. Paarden en pony's van sobere rassen die vanaf de herfst dag en nacht buiten staan zullen eerder in staat zijn om zich aan te passen aan de kou. Warmbloeden, volbloeden en paarden die gewend zijn veel binnen te staan hebben hier over het algemeen meer moeite mee. Ook oudere paarden kunnen het sneller koud krijgen. Let bij temperaturen lager dan -15 extra goed op paarden die dag en nacht buiten blijven. Als ze moeite hebben om hun lichaam warm te houden, haal ze dan naar binnen of leg een deken op.

Veiligheid

Denk bij extreem lage temperaturen ook zeker aan je eigen veiligheid. Zorg dat er mensen weten dat je naar buiten bent. Als er iets gebeurt en je blijft te lang buiten kun je zelf ook snel onderkoeld raken. Trek warme kleren aan en neem een telefoon mee!

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Bokker Balance