Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Water

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Water is erg belangrijk voor paarden, omdat zij erg veel vocht kunnen verliezen via zweet. Dat vochtverlies moet aangevuld worden waarvoor een paard op een warm dag tot 60 liter water kan opnemen.

Wat is het en wat doet het ?

Alle zoogdieren bestaan voor een groot percentage uit water. De cellen van het dier bevatten water, tussen de cellen vindt men water en het bloed bestaat ook voor een groot deel uit water. Water is een essentieel bestanddeel van het lichaam van elk zoogdier en dus ook van het paard.

Wat zijn de gevolgen bij een tekort?

Een tekort aan water zorgt ervoor dat het bloedvolume in het lichaam daalt en de hematocriet stijgt. Het lichaam zal proberen dat te compenseren door vocht vanuit het intracellulair milieu naar de bloedbaan te sturen. Deze compensatie zal altijd onvolledig zijn en bij grote vochttekorten zal de bloedvoorziening van de organen dan ook te wensen overlaten. De nierfunctie zal dan snel verminderen en de afvoer van afvalstoffen uit het bloed loopt spaak. Op die manier vergiftigd het lichaam zichzelf en kunnen organen beschadigd raken.

Wat zijn de gevolgen bij een overschot?

Een paard zal nooit zoveel water opnemen dat er problemen ontstaan in het lichaam. Een overschot aan water zal het lichaam eenvoudig verlaten via de urine.

Waar zit het in?

Leidingwater is steeds geschikt als drinkwater voor paarden. Ook grondwater of regenwater kan geschikt zijn voor consumptie, maar dat wordt best eens gecontroleerd door een analyse van het water te laten uitvoeren. Grondwater kan soms hoge gehalten van bepaalde mineralen bevatten waardoor het minder geschikt is als drinkwater voor paarden. Regenwater kan door de manier van opvangen en bewaren vervuild raken waardoor het ondrinkbaar kan worden.

Water dat bewaard wordt in een plastic vat in de zon zal in de zomer snel ondrinkbaar worden door bacteriegroei. Het watervat moet regelmatig leeg gemaakt en gereinigd worden. Het water hoort er altijd fris en schoon uit te zien en te ruiken.

Behoefte, toegestane waardes

Een lijst met normen waaraan drinkwater voor paarden moet voldoen is te vinden op de website van DGZ Vlaanderen via de volgende link: Normen wateronderzoek

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van water

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.