Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Aankoopkeuring

Uit Bokt

Bij aankoop van een paard is het altijd aan te bevelen om een aankoopkeuring door de dierenarts te laten uitvoeren, ongeacht de leeftijd en het gebruiksdoel van de pony of het paard. Er zijn twee keuringen die het meest gebruikt worden: de klinische keuring en eventueel een röntgenologische keuring.

Klinische keuring

Hierbij wordt het paard geheel bekeken en wordt de locomotie beoordeeld voor en na buigproeven. Bij een buigproef worden het kniegewricht, het heupgewricht en het spronggewricht enkele seconden sterk gebogen, waarna direct wordt weggedraafd als de dierenarts het been loslaat. Als het paard onregelmatig wegloopt en niet snel herstelt, is de buigproef positief en wordt er verder gekeken. Doordat bij de buigproef ook de andere gewrichten belast worden, is het nodig om door middel van een lokaal verdovingsmiddel het aangetast gewricht te lokaliseren. Ook het hart, de longen en slijmvliezen worden beoordeeld. Deze keuringen kunnen plaatsvinden aan huis of in een kliniek.

Röntgenologische keuring

Een klinische keuring kan worden aangevuld met een röntgenologische keuring wanneer het om een wat duurder paard gaat, er veel verwacht gaat worden van het paard, of om andere redenen. Van alle (belangrijke) gewrichten worden röntgenfoto's gemaakt en die worden beoordeeld, dit zijn met name de gewrichten in de benen. De beoordeling gebeurt met cijfers, van 1 tot en met 4. 1 is geheel goed, 4 is ernstig afwijkend. Een 2 wordt in de meeste gevallen ook nog wel getolereerd, maar dat is afhankelijk van het gebruiksdoel van het paard. Uiteraard is de prijs van zo'n uitgebreide keuring met röntgenfoto's een stuk hoger dan wanneer er alleen een klinische keuring wordt uitgevoerd. Ook zal het paard in vrijwel alle gevallen naar een kliniek moeten worden gebracht.

Wanneer het paard na aankoop de verzekering in moet gaan, kan het zijn dat de verzekeraars eisen stellen aan de kliniek waar het paard wordt gekeurd. Neem hiervoor contact op met de verzekeraar.

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto klinische keuring, röntgenkeuring en keuringsrapport

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.