Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Desert Orchid

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Desert Orchid
Geenfotosport.jpg
Renpaard
Geboren: 11 april 1979
Overleden: 13 November 2006
Sexe: ruin
Kleur: schimmel
Stokmaat:
Ras: Engels volbloed
Ruiter -
Website: http://www.famousracehorses.co.uk/dessie/dessie.htmDesert Orchid, ook wel Dessie genoemd, was een Engels renpaard dat voornamelijk bekend werd door zijn carrière als steeplechaser. Hij wordt beschouwd als één van de beste steeplechasers die onze wereld ooit gekend heeft. Het blad Timeform had hem op nummer 4 staan in de lijst van beste steeplechasers aller tijden.

Afstamming en signalement

Desert Orchid was een schimmelruin, hij was een zoon van Grey Mirage. Zijn moeder was Flower Child (v. Brother). Hij werd gefokt door James Burridge, die ook eigenaar zou blijven van Desert.


Afstamming van Desert Orchid
Desert Orchid Grey Mirage Double-U-Jay Major Portion
Renounce
Fair Inez Prince Chevalier
Floria Tosca
Flower Child Brother Nearula
Aunt Agnes
Grey Orchid No Orchids
Harbour Lights

Carrière

Zijn eerste carrière

Desert Orchid was een stevig gebouwde jaarling en hij had het karakter van zijn moeder en grootmoeder: koppig en bijna onberijdbaar. Desert zijn carrière voor dat hij steeplechaser werd, was geen groot succes. Hij maakte zijn debuut op Kempton, zijn eerste race werd een drama. Het paard viel bij de laatste hindernis en bleef 10 minuten lang liggen. Toen het paard eindelijk weer bij kwam was de eigenaar zo blij dat het paard nog leefde dat hij besloot dat Desert nooit meer hoefde te racen. Zijn trainer David Elsworth wist hem er echter van te overtuigen Desert toch weer te laten rennen. Desert liep 8 races waarvan hij er met moeite één wist te winnen.

Als steeplechaser

Na zijn teleurstellende eerste carrière besloten ze Desert Orchid in te zetten als steeplechaser. Hier had hij overduidelijk veel meer succes.

De volgende herfst won hij zes van zijn zeven races. Op Cheltenham startte hij in de Champion Hurdle, maar het was teveel voor de vijfjarige en hij eindigde achterin het veld. Ook het volgende seizoen kon hij zich niet waarmaken.

De volgende zes seizoenen zou hij 27 van de 50 races winnen waaronder de Cheltenham Gold Cup, de Ierse Grand National, de Whitbread Gold Cup en de King George VI Steeple Chase. Deze laatste zou hij maar liefst vier keer winnen.

Zijn overwinning in de Gold Cup is legendarisch. Op 16 maart 1989 begon de dag met sneeuw en regen. Zou Desert Orchid in deze zware omstandigheden kunnen rennen? Zijn eigenaren waren verdeeld of ze hem zouden laten rennen. David Elsworth, zijn trainer, was ervan overtuigd dat het hem zou lukken: "He'll be all right, he's got to run".

De race zelf was een drama. Desert Orchid leidde tot de veertiende fence waar Ten Plus het van hem overnam. Op een van de laatste hindernissen maakte de schimmel een fout waarna het erop leek, dat Ten Plus de wedstrijd had gewonnen. Op de derde fence voor het einde viel hij echter. Nu was Desert Orchid tweede achter Yahoo. Op het lange laatste stuk na de laatste hindernis vochten de twee paarden een hevig gevecht uit. Heldhaftig en gedragen door het geschreeuw uit 50.000 kelen worstelde het grijze paard zich langs zijn rivaal om een emotionele overwinning te behalen die iedereen met een brok in de keel achterliet. Zijn moed op die modderige dag in maart was uniek en zijn racerecord was nu compleet.

Resultaten

Grootste overwinningen

 • Tolworth Hurdle (1984)
 • Kingwell Hurdle (1984)
 • Hurst Park Novices' Chase (1985)
 • King George VI Chase (1986, 1988, 1989, 1990)
 • Gainsborough Chase (1987, 1989, 1991)
 • Martell Cup (1988)
 • Whitbread Gold Cup (1988)
 • Tingle Creek Trophy (1988)
 • Victor Chandler Chase (1989)
 • Cheltenham Gold Cup (1989)
 • Racing Post Chase (1990)
 • Irish Grand National (1990)

Titels

 • Timeform rating: 187

Onderscheidingen

 • The Desert Orchid Chase at Wincanton
 • Desert Orchid Chase at Kempton Park Racecourse
 • Statue, ashes, headstone - Kempton Park Racecourse

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto's of afbeeldingen van het paard

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.