Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Claudia Fassaert

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Claudia Fassaert
Claudia-fassaert-met-donnerfee.jpg
Dressuurruiter
Geboren: 11-07-1970
Nationaliteit: Belgische
Website: https://www.facebook.com/pages/Claudia-Fassaert/35592902325


Claudia Fassaert is in Nederland geboren dressuuramazone die genaturaliseerd is tot Belgische.

Biografie

Claudia Fassaert werd geboren op 11 juli 1970 in het Nederlandse Hontenisse. Claudia is niet afkomstig uit een paardenfamilie, bij toeval raakte ze verzeild in de paarden toen haar vader twee shetlandpony's meenam van de paardenmarkt. Begonnen op de ponyclub, probeerde ze zoveel mogelijk uit: springen, dressuur, eventing. Vanaf haar 16e koos ze definitief voor de dressuur. Begin de jaren '90 verhuisde Claudia naar België en nam ze de Belgische nationaliteit aan.

Ze reed toen met de ruin Carramba (Doruto x Ulex) haar eerste internationale wedstrijden op het hoogste niveau. Samen wisten ze in 1998 hun kwalificatie norm te behalen voor de WEG in Rome. Jammer genoeg kreeg Carramba een blessure en konden ze niet deelnemen. Dit was meteen het einde van de sportcarrière van Carramba, die vanaf dan mocht genieten van een welverdiend pensioen. Carramba werd 29 jaar, en is een begin 2014 vredig ingeslapen.

In totaal leidde Claudia een vijftiental paarden op tot lichte tour niveau. Van deze braken er ook een zestal door op het grote tour niveau. Van deze zes draaiden er zelf vier mee in het internationale circuit.

In het jaar 2004 kwamen dhr Dhooghe en mevr Verhoeven aankloppen met hun 4 jarige merrie Donnerfee (De Niro x Rosenkavalier). Ze hadden een veulentje gefokt en nu was dit veulentje 4 jaar en juist zadelmak. Ze hadden unaniem Claudia gekozen voor de opleiding van hun merrietje en lieten Claudia volledig op haar manier werken, in alle rust zonder de drukte voor wedstrijden.

Donnerfee startte in 2007 op nationale lichte tour niveau en een jaartje later op internationaal niveau. De uitslagen gingen in stijgende lijn. Dit resulteerde in 2009 in overwinningen in de “Cup of flandres”, diverse ereplaatsen op internationale lichte tour wedstrijden en “top of the bill” de overwinning in de kür lichte tour tijdens de wereldbekerwedstrijd te Mechelen.

In 2010 werd besloten om de stap te zetten naar de grote tour.

Na slechts enkel wedstrijden op nationaal niveau bereikte de combinatie de nodige percentages om te mogen deelnemen aan internationale wedstrijden en in Juli 2010 werd de eerste internationale wedstrijd op grote tour niveau gereden in het Franse Saumur. Daarna volgden internationale wedstrijden in Rotterdam (Ned) en Aken (Duitsl). Op de duitse heilige grond wist ze een mooie 5° plaats te rijden tijdens de Grand prix Special. Enkele weken later volgde de CDI van Hickstead (GB) en daar reed Claudia met Donnerfee naar een mooie tweede plaats tijdens de Grand prix special.

Deze prestaties bleven voor de mensen van de KBRSF niet onopgemerkt. Claudia en Donnerfee werden na slechts 6 maanden grote tour aangeduid als eerste reserve voor de wereldruiterspelen in Kentucky (USA). Eén week voor het afreizen werd Claudia op de hoogte gebracht dat ze effectief mocht meedoen en dus mochten ze vertrekken naar de USA.

Na dit WK werd de opwaartse lijn verder gezet met een prachtige 4° plaats in de GP van de wereldbekerwedstrijd van Lyon (Fra).

Ondertussen groeide de combinatie verder en nam deel aan diverse nationale en internationale wedstrijden waar ze telkens mooie ereplaatsen behaalden.

Tot zover had Claudia de opleiding van Donnerfee volledig alleen voor haar rekening genomen, maar het werd tijd voor begeleiding. Nicole Werner, die ervaring had met de allergrootste dressuurpaarden waaronder Totilas, Gribaldi, Lingh, Ravel enz. en trainster van Edward Gal en Hans-Peter Minderhout, was Claudia's eerste keus. Een samenwerking werd aangegaan en begon al vlug zijn vruchten af te werpen.

Na het behalen van hun internationale normen 2011 werden ze geselecteerd om samen met het team België te vertegenwoordigen op het EK in Rotterdam.

Na dit EK begon Claudia aan het indoorseizoen. De grote opdracht was de nationale en internationale normen behalen voor mogelijke deelname aan de Olympische Spelen te Londen in 2012. Daar de bondscoach iedere deelnemer de kans gaf om deze normen te kunnen halen, kon Claudia niet aan alle gewenste wedstrijden deelnemen. De wedstrijden waar ze wel aan deelnam, was ze telkens best scorende Belg.

Tijdens de wereldbekerwedstrijd van Mechelen 2011 wist ze dit eveneens te doen in de Grand Prix. Ze eindigde zo voor zesvoudig Belgisch kampioen Jeroen Devroe. Toen flirtte ze al met de BOIC norm.

Amper een paar weken later, begin januari 2012 slaagde ze er wel in om deze norm te behalen in het Friese Drachten. Tijdens de Grand Prix Special overschreed ze de 70% en behaalde een prachtige 2° plaats na de goedgekeurde dekhengst Painted Black.

Deze 70% BOIC norm moest echter twee keer worden behaald waarvan minimum één keer outdoor.

Tijdens de CDI Vidauban haalde ze haar eerste internationale Grand Prix zege. Op deze zelfde wedstrijd behaalde ze bovendien in de Grand Prix Special haar tweede BOIC norm en daar deze wedstrijd outdoor werd gereden, was Claudia de eerste Belgische ruiter die aan alle nationale en internationale normen had voldaan om te mogen deelnemen aan de OS te Londen.

Toen bekend werd dat België slechts één startplaats kreeg, moest Claudia vormbehoud tonen in de nog resterende wedstrijden tot de definitieve selectie na de CDIO te Rotterdam eind juni.

Hiervoor ging Claudia met Donnerfee op wedstrijd in het Franse Compiegne. In de Grand Prix wist ze zich naar een prachtige derde plaats te rijden en in de Grand Prix Special naar een vierde plaats. Telkens met ruim 70%.

De volgende wedstrijd werd de CHIO van Rotterdam. Daar behaalde het team een bronzen derde plaats en steeg de score van Claudia naar 71.872% in de GP dus terug een persoonlijk record. Hierdoor mocht ze rechtstreeks door naar kür. Hier reed ze zich met 75.125% naar een zesde plaats.

Begin juli 2012 werd bekend gemaakt dat Claudia België mag vertegenwoordigen op de olympische spelen te Londen. Alweer een hoogtepunt in de carriere van Claudia en Donnerfee.

Na de OS2012 bleef Donnerfee op een hoog niveau presteren. In het hier opvolgende indoorseizoen werd alles gezet op het wereldbekercircuit. Al tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd in het Deense Odense bleek dat Donnerfee zeer angstig werd in de indoorpistes waardoor ze haar talenten niet meer kon tonen. Hierdoor werd beslist om het indoorseizoen zo kort mogelijk te houden en zich zoveel mogelijk op het outdoorseizoen te richten. Dus begon het seizoen terug in het Franse Vidauban waar ze haar rust terug vond en de punten terug omhoog gingen.

Het hoogtepunt van 2013 was het EK in Herning. Hier kom Claudia zich kwalificeren met Donnerfee voor de finale nml. de kür op muziek. Dit was een nieuw hoogtepunt voor haar eveneens was dit een unicum voor België daar er zich nog nooit een Belg had kunnen kwalificeren voor een finale op een EK of WK. Ze eindigden op een mooie 14° plaats.

Het indoorseizoen werd voor de gekend redenen overgeslagen. Enkel CDI Drachten stond op het programma, maar Donnerfee bleek het nog altijd met de angstsymptomen voor indoorpistes rond te lopen. Dus was de eerste outdoorwedstrijd van Vidauban terug de opener van het seizoen. Een tweetal weken voor de wedstrijd in Vidauban kwam een uitnodiging binnen om te starten in Doha (Qatar). Dus werd vlug alles in gereedheid gebracht om Donnerfee na het eerste weekend in Vidauban te laten overvliegen naar Qatar. Na Europa en Noord-Amerika was dit haar derde continent waar ze mocht aantreden.

Verder werden er nog succes gereden tijdens de Outdoor Zeeland waar beide proeven werden gewonnen en de CDI Treffen waar de GP werd gewonnen.

Als deze mooie resultaten resulteerden in een selectie voor het Belgische team op de WEG in Normandië in 2014

Paarden

Huidige paarden

 • Alensias Kwpn Afstamming: Iglesias x Jeraldo int. lichte tour
 • Lord of the dance Hannoveraan Afstamming: Londonderry x Adamo int. lichte tour
 • Esteban M Kwpn Afstamming: Sandro Hit x Jazz int. lichte tour
 • Wilotto Kwpn Afstamming: Skydancer x Onyx nat. zware tour

Voormalige wedstrijdpaarden

Claudia Fassaert met Donnerfee • Carramba (Duroto x Ulex) int. zware tour
 • Quinten LM (Lawrence x Goldfisch)int. zware tour
 • Ostra (Indoctro x Aktion) int. zware tour
 • Matcho (Calypso x Carneval)nat. zware tour
 • Olympic (Jazz x Saluut) nat. zware tour
 • Ravel int. lichte tour
 • Lorenta int. lichte tour
 • Kafin int. lichte tour
 • Jeronimo int. lichte tour
 • Super Jump (Randel Z x Calypso) int. jonge paarden (nu AES gekeurde dekhengst Rubato)

Resultaten

Wereldruiterspelen

2015

 • 2x 2e CDI4* Outdoor Gelderland (Nederland)

2014

 • 2x 5e CDI5* Doha (Qatar) - 70.920% GP - 75 % kur
 • 2x 1e CDI3* Outdoor Zeeland (Nederland) - 71,460% GP - 75,525% kur
 • 1e en 2e CDI4* Treffen (Oostenrijk)- 69.48% GP (1e) - 70.118% GPS (2e)
 • 2e en 1e CDI3* Biarritz (Fankrijk)- 68.32% GP (2e) - 71.25% kur (1e)

2013

 • 14e EK dressuur Herning(met Donnerfee) -74.79 %
 • elitesporter BLOSO

2012

 • 10e Wereldbeker Neumünster (met Donnerfee) - 1410.5 punten
 • 11e Wereldbeker Mechelen (met Donnerfee) - 70,300 %
 • 27e Olympische Spelen van Londen - 71.793% GP (21e) - 70.095% GPS (27e)

2011

2010

 • 10e Wereldbeker Mechelen (met Donnerfee) - 68,500 %
 • 14e Wereldbeker Frankfurt (met Donnerfee) - 64,400 %
 • 4e Wereldbeker Lyon (met Donnerfee) - 69,957 %

Bronnen, referenties en/of voetnoten


fanpagina: https://www.facebook.com/pages/Claudia-Fassaert/35592902325?ref_type=bookmark

twitter: @ClaudiaFassaert