Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

American Miniature Horse

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
naam van het ras
HoofdAMH.jpg
Armani.jpg
Stokmaat: max. 86,36 cm (oftewel 34 inch)
Kleur: alle kleuren zijn toegestaan
Land van herkomst: Verenigde Staten
Link naar stamboek: www.amha.org

Het Amerikaanse Minipaard (of American Miniature Horse) is zoals de naam zegt een paard, maar dan in mini formaat. Ze kunnen bij twee verenigingen geregistreerd worden, namelijk de AMHA (American Miniature Horse Association) en de AMHR (American Miniature Horse Registry).

Geschiedenis

Het Amerikaanse Minipaard is ontstaan door het kruisen van Shetland pony's met kleine volbloeden. Hieruit ontstonden dieren met steeds meer het uiterlijk van een volbloed, en de maat van een shetlander. In 1978 is vervolgens het AMHA opgericht, in eerste instantie ter promotie van het ras. Inmiddels is het AMHA toonaangevend in de minipaarden fokkerij, en de snelst groeiende vereniging met meer dan 160.000 geregistreerde paardjes wereld wijd. Momenteel worden er regelmatig minipaarden naar Nederland geimporteerd. Deze worden vervolgens aangeboden op de keuringen van het NMPRS en shows van het MHCEen het ICAMH.

Exterieur

Het Amerikaanse Minipaard is een paard in kleine versie. Hierin zijn 3 hoofdtypes te onderscheiden, De Arabier, de Warmbloed, en de Quarter. In tegenstelling tot Nederland worden Amerikaanse Minipaarden niet gemeten op schofthoogte, maar op de laatste maanhaar. De maximaal toegestane hoogte komt dan op 34 inch. Tot het vijfde levensjaar wordt er een tijdelijk papier afgegeven, wat bij het bereiken van het 5e levensjaar en het niet overschrijden van de 34-inchregel een permanent papier wordt. Dit is vergelijkbaar met een stamboekopname.

De bouw dient sjiek en edel te zijn, met een paardenuitstraling. Een fijn hoofdje met recht profiel of een lichte dish, zeer zeker geen ramshoofd, fijne oortjes en grote, sprekende ogen. Het gangwerk dient soepel en ruim te zijn.

Karakter

Over het algemeen zijn Amerikaanse minipaarden werkwillig van karakter, ze leren en werken graag. Ze kunnen heel "bloederig" zijn, maar veel zijn uitermate braaf. Als ze dat niet zouden zijn, zouden ze ook niet ingezet kunnen worden bij gehandicapten.

Gebruik

Een blindegeleide paardje aan het werk

Ondanks zijn geringe hoogte is het Amerikaanse Minipaard veelzijdig in gebruik. Zo worden ze aangespannen gereden, worden ze in diverse klasses geshowt en worden ze veelvuldig ingezet bij gehandicapten of autistische kinderen. In Amerika worden ze zelfs ingezet ter vervanging van een blindengeleidehond.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten