Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Altai

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Altai
Altai1.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 133-142cm
Kleur: vos, bruin, grijs, zwart
Land van herkomst: Altai gebergte, Centraal Azië
Link naar stamboek: link naar het stamboek
Altai in traditionele kleding

De Altai is een vrij klein maar sterk ras, dat zich heeft ontwikkeld in het Altai-gebergte in Centraal Azië.

Geschiedenis

Eeuwenlang hebben nomadenstammen in het Altai-gebergte paarden gehouden en gefokt. Dit ras staat bekend als de Altai.De Altai paarden werden door de lokale stammen gebruikt als last- en rijpaard. Doordat de paarden grotendeels voor zichzelf moesten zorgen en genoegen moesten nemen met jaarrond grazen in het barre klimaat, konden alleen de sterkste dieren overleven. Daardoor is een uizonderlijk sober en hard ras ontstaan. Na de omwenteling in de voormalige Sovjet Unie besloten de Russen de Altai paarden te veredelen. Zij worden sindsdien gekruist met Russische rassen zoals de Orlov draver en de Don. Hierdoor onstonden grotere Altai's. Vervolgens werden deze kruisingen weer terug gefokt tot een hybride-type, door kruisen met volbloed Altai's. De zo verkregen beste 700 merries werden ondergebracht in fokstations om de toekomst van deze 'verbeterde'Altai voor de toekomst te behouden. Toch zijn er nog veel oorspronkelijke pure Altai's te vinden, vooral in de hogere delen van de Altai.

Exterieur

De Altai is een vrij klein paard met een stokmaat van 133-142 cm. Zwart, grijs, vos en bruin zijn de meest voorkomende kleuren. Ook de zeldzamer ´luipaardvlekken´komen voor. Het hoofd is klein en staat op een korte sterke hals. Het kruis is sterk, evenals de rug

Karakter

beschrijf hier het karakter

Gebruik

De Altai paarden werden vooral gebruikt als last- en rijpaard. Door de barre levensomstandigheden is dit ras zo sober en sterk, dat het daar uitstekend geschikt voor is. De paarden zijn zeer vast ter been in het bergachtige gebied waar zij vandaan komen.

Foto's

Iedere zomer gaan de Kazachse nomaden eropuit in het Altai gebergte van West-Mongolië. Daar vangen zij een dozijn wilde Altai merries. De gevangen merries worden diezelfde dag nog gebroken en leven dan met de nomaden. Paard en mens helpt elkaar om te overleven in de harde winters van minus 40 graden.


Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Hoofdfoto en standfoto

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.