Het verschil tussen paint en quarter?

Moderators: balance, Lous

 
 
SandyRChris

Berichten: 83
Geregistreerd: 08-08-04
Woonplaats: Hellevoetsluis

Het verschil tussen paint en quarter?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-08-04 06:36

Hallo allemaal,
Wie kan mij nou eens goed het verschil uitleggen tussen een quarterhorse en een painthorse? Is een paint nou een "bonte quarter"? Ik ben de draad een beetje kwijt... ik hoor heel veel hierover, maar het verband is momenteel voor mij even helemaal zoek... Wij hebben pas een paint merrie gekocht, en nou hoorde ik dat ze ook quarterbloed heeft??? Pffff.... help!

~The Sandy Road Fanclub~
Lid 3#
Tong uitsteken


Yv_
Berichten: 15533
Geregistreerd: 14-12-03
Woonplaats: Westland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-04 09:18

Een quarter is een quarter.
Wanneer 1 of beide ouders een paint is, wordt het veulen automatisch
een paint. Dus idd, een bonte quarter.
Maar breedingstocks zijn ook paarden met 1 of meer paintouders, alleen
heeft de nakomeling geen vlekken.


♥ Yesterday is history - Today is a gift - Tomorrow is mystery ♥...
MIJN KLEINE GEHEIMPJES..

Peterina
Berichten: 8614
Geregistreerd: 13-06-03
Woonplaats: Neerpelt, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-04 14:05

Hier ben ik ook al een keer mijn vingers aan verbrand !

Een paint is niet een 'bonte' quarter ... tenminste dat hebben 'western' kenners mij wijs gemaakt.

Een paint is een oorspronkelijk Indianen paardenras waaraan over de jaren quarters met te veel wit zijn toegevoegd. Daar de Sabino gene heel veel voor komt kan het gebeuren dat een vol quarter veulen uit twee effen ouders toch te veel wit heeft om opgenomen te worden door de AQHA stamboek. Het kreeg dus geen papieren. Dit type kleur heet 'outcropping'. Deze paarden werden ingeschreven en opgenomen in de Paint stamboek. Over de laatste decenia hebben de quarters met hun bonte 'verschijning' dusdanig in aantal een overgewicht gekregen in deze stamboek dat er nog nauwelijks sprake is van de oorspronkelijk Paint ras.

'Don Fascination': GGK Warmbloed Palomino Dekhengst
http://www.bokt.nl/markt/ad/319113/goed ... oed-hengst
ook op Facebook!

XoNo

Berichten: 21435
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-04 15:17

Ik heb gehoord dat de Paint is ontstaan uit de Quarters. Op een gegeven moment werden er Quarters geboren met steeds meer wit. Op een gegeven moment had de AQHA er genoeg van en heeft ze eruit gegooid. Toen is er ergens in de jaren 60 de APHA opgericht. Dus naar mijn weten is een Paint gewoon een bonte Quarter.

Wat jammer is, dat toen de Paint zijn eigen stamboek kreeg, er steeds meer op kleur gefokt werd, waardoor, naar mijn mening, de Paint kwalitatief achteruit is gegaan. Je ziet het nu nog steeds, de echte cropouts (Paint uit 2 Quarters) doen het nog het best van de Paints. Wil overigens niet zeggen dat alle "volbloed" Paints kwalitatief slechter zijn hoor, maar het is iets wat MIJ gewoon opgevallen is.

From the looks of this place, my ass has got a lot of catching up to do.
http://www.crperformancehorses.nl

Peterina
Berichten: 8614
Geregistreerd: 13-06-03
Woonplaats: Neerpelt, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-04 15:47

Ja, als leek in het western paarden gebeuren, dat dacht ik ook maar na dat ik 'afgeschoten' werd Ach gut door de "kenners" ben ik verder gaan verdiepen op het internet en moest ze helaas Knipoog gelijk geven.
Hierbij de site met de geschiedenis van de ras: http://www.apha.com/breed/history.html

'Don Fascination': GGK Warmbloed Palomino Dekhengst
http://www.bokt.nl/markt/ad/319113/goed ... oed-hengst
ook op Facebook!

LadyMadonna

Berichten: 56322
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-04 16:50

Naar mijn weten wordt een QH met wit boven de knie ingeschreven in de APHA

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!

Yv_
Berichten: 15533
Geregistreerd: 14-12-03
Woonplaats: Westland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-04 16:59

Ja idd, ik ben het eens met Xono...


♥ Yesterday is history - Today is a gift - Tomorrow is mystery ♥...
MIJN KLEINE GEHEIMPJES..

_Tiara
Berichten: 3794
Geregistreerd: 11-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-04 17:25

yvvv schreef:
Een quarter is een quarter.
Wanneer 1 of beide ouders een paint is, wordt het veulen automatisch
een paint. Dus idd, een bonte quarter.
Maar breedingstocks zijn ook paarden met 1 of meer paintouders, alleen
heeft de nakomeling geen vlekken.


Paintje

Berichten: 988
Geregistreerd: 13-08-01
Woonplaats: Saencity ;o)

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-04 09:02

Sommige mensen noemen de Paint Horse een gevlekte Quarter, terwijl de APHA heel resoluut aan zijn eigen geschiedenis van de Paint Horse vast houdt. Eigenlijk hebben beiden een beetje gelijk.
Toen de Spaanse veroveraars de Nieuwe Wereld gingen verkennen, namen zij paarden mee. Deze paarden en ook de paarden die later door de immigranten werden meegenomen, vormen de voorouders van de vele paardenrassen die Amerika tegenwoordig rijk is. Een enkele van deze voorouders had vlekken.
De natuur gaat zijn gang en het is de mens geweest die de paarden in hokjes verdeelde. Men selecteerde paarden die aan een bepaald beeld voldeden en brachten die onder in stamboeken. Deze paarden dienden dan als standaard van hoe een bepaald ras er uit moet zien.

De AQHA besloot op gegeven moment dat paarden met teveel wit niet meer welkom waren in hun Quarter stamboek. Deze paarden waren wel welkom in het Paint stamboek van de APHA.
De Paint stamt dus af van de paarden die de Spaanse veroveraars mee brachten en een groot deel komt van door de AQHA geweigerde paarden. Maar die stammen ook weer van diezelfde paarden af, dus ...

Het kan voorkomen dat een paard een vlekkenpatroon bij zich draagt, zonder dat het duidelijk zichtbaar is. Bij bepaalde kruisingen kan dat vlekkenpatroon zich op eens wel uiten. Er zijn gevallen bekend waarin een kruising tussen twee Quarter Horses een bijna geheel wit paard opleveren. Deze onverwachts gevlekte nakomelingen heten Crop Out's.

Een paard met overmatig wit dat wel door de AQHA geaccepteerd is, kan vanwege zijn aftekeningen soms ook bij de APHA ingeschreven worden. De witregels van beide organisaties overlappen elkaar een beetje. Deze paarden kunnen dan dus dubbel geregistreerd worden, dat is de term Double Registered die je bij sommige paarden ziet staan.

Soms ook komt het voor dat een Paint niet voldoende wit heeft om aan APHA's minimale kleureis te voldoen. De Paint wordt dan in de Breeding Stock Registry geplaatst.

Zowel de APHA als AQHA hebben in de loop der tijd hun witregels behoorlijk “aangepast”. In hun voordeel uiteraard! Paarden die voorheen”buiten de boot” vielen, konden op die manier wel opgenomen worden.

Freeform classic te koop
Wijsheid is: alleen praten als je de stilte kunt verbeteren.

Francis

Berichten: 10265
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Twelloooo

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-04 09:15

Een Paint is een Paint en een Quarter een Quarter.
De Paint is oorspronkelijk ontstaan uit de Quarter (uit twee 'effen' paarden konden 'crop outs' geboren worden die voor het Quarter stamboek te veel wit hadden. Die paarden werden later opgenomen in het Painted Quarter stamboek wat later weer de APHA werd).
Door de jaren heen heeft de Paint zich ontwikkeld tot een zelfstandig ras met eigenschappen die erg veel lijken op de van de Quarter, maar ook met 'eigen' kenmerken, ook qua karakter (dat is tenminste mijn ervaring met de Paints die ik heb gehad en ken).
De gemiddelde Paint is vaak iets groter dan de gemiddelde Quarter (bij de Paints is een paard boven de 155 of zelfs boven de 160 geen zeldzaamheid, bij de Quarters zie je dit toch een stuk minder). Een Paint (en dat is dus mijn ervaring, andere Paint kenners spreken dit misschien tegen) is over het algemeen ook iets minder cool. En dan niet zozeer dat ze sneller bang zijn, maar ze moeten wat meer met rust en kalmte benaderd en bereden worden. Zijn bijvoorbeeld sneller gepikeerd als je ze onterecht bestraft en gaan sneller aan't stressen als ze't niet meer weten zeg maar. Ook is een Paint over het algemeen wat 'eenkenniger' en meer een éénmanspaard. Nu lijkt het alsof een Paint dus een stresskip is, maar zo is het niet. Gemiddeld is een Paint nog altijd érg cool, maar in vergelijk met een Quarter kun je dus lichte verschillen waarnemen.
De verschillen zullen ook duidelijker naar voren komen naarmate een Paint 'zuiverder' Paint gefokt is. Heeft een Paint veel Quarterbloed, dan zullen die verschillen niet merkbaar zijn.

Tegenwoordig heeft het Quarterstamboek de wit-regels veranderd en zijn alle Quarters, geboren uit Quarter ouders (of kruisingen met TB) dus Quarter, ongeacht de hoeveelheid wit.
Als reactie daarop komt bij de Paints dus waarschijnlijk de regel dat een Paint minimaal 1 Paintouder moet hebben om opgenomen te worden. De bonte Quarters zijn dan dus niet meer dubbel registreerbaar (wat tot nu toe dus wel mogelijk was).

Het verschil in presteren tussen Quarters en Paints is zeker niet aanwezig. Dat het voor sommigen zo lijkt, komt omdat men vaak alleen naar de Reining kijkt en het klopt dat er weinig goede Paint reiners zijn.
Maar dat komt niet door gebrek aan kwaliteit, dat komt doordat de Paint dus andere eigenschappen heeft.
De Paints stammen af van bloedlijnen die over het algemeen vrij grote paarden gaven. Daardoor zie je bij de Paints ook relatief veel paarden van rond de 158/160. Deze grootte brengt vanzelf met zich mee dat een paard minder geschikt is voor de reining. Daarnaast zijn veel Paint liefhebbers gevallen voor het ras vanwege het uiterlijk. Simpel, anders had je net zo goed een Quarter kunnen nemen. Dat uiterlijk een belangrijke rol speelt bij de Paints brengt dus vanzelf met zich mee dat er veel Paintfokkers richting de Halter fokken. Een tweede rede dus waardoor er veel Halter/Pleasure Paints zijn en minder Reiners.
En omdat het één het ander in stand houdt (Weinig goede Reiners dus een Reining ruiter gaat automatisch naar de Quarters... dus blijven er weinig goede Reiners komen) zal dat ook zo blijven waarschijnlijk.
De Paint is dus vaak een wat meer All Around paard dan de Quarter. Ik vind dat persoonlijk juist een positief iets, omdat ik zelf de specialisatie die je binnen de rassen vaak ziet (en dus bij de Quarter meer dan bij de Paint) geen vooruitgang maar achteruitgang vind. Het horen van oorsprong veelzijdige paarden te zijn en door specialisatie verlies je dat.
Blijkt ook wel als je ziet hoe vaak de titel Supreme Champion nog toegekend kan worden. Vorig jaar was er sinds 10 jaar weer 1 Paint die zich Supreme Champion mag noemen... daarvoor gebeurde dat vaker.

Nou goed, ik heb hier geprobeerd het verschil wat uit te leggen. Er zullen vast Paint liefhebbers/kenners zijn die het niet met me eens zijn, ik heb hier ook gedeeltelijk een eigen mening gegeven. Wat je daar van aanneemt of niet moet je zelf zien... Kijk eens rond op de APHA-site zou ik zeggen.

Natural forces within us are the true healers of disease. ~ Hippocrates

DubbelDun

Berichten: 68290
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-04 10:49

Er valt weinig toe te voegen aan hetgeen hierboven al gezegd is behalve dat er bij de Quarters in de oude bloedlijnen meer paarden zijn terug te voeren op 'bekend' bloed dan bij de Paints, waar je toch nog vrij veel 'unknown' op het papier ziet staan. Dit kan niet anders betekenen dat er bij de Paints op latere datum nog veel onbekend bloed is toegevoegd, waardoor Quarterbloed 'zuiverder' is.
Al hecht ik daar persoonlijk niet zoveel waarde aan, liever vreemd maar 'gezond' bloed, dan een inteelt paard met alle 'kwaaltjes' die daarbij horen Cool

Verder is het misschien leuk om deze discussie ook eens te lezen:
[WN] Stelling: voeg de AQHA en de APHA samen

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

Jeddah

Berichten: 14363
Geregistreerd: 17-03-02
Woonplaats: Corning Ar USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-04 12:08

Paint:
Afbeelding

Quarter:
Afbeelding

Haha!

:+: Mijn paardjes :+:
Feel the fear and do it anyway
~Accept the things you cannot change and fight for everything else~

DubbelDun

Berichten: 68290
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-04 12:09

Jeddah: zo krijgen we nooit duidelijkheid Haha!

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

Jeddah

Berichten: 14363
Geregistreerd: 17-03-02
Woonplaats: Corning Ar USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-04 12:11

Hihi, ik vond het wel een goeie Knipoog .

:+: Mijn paardjes :+:
Feel the fear and do it anyway
~Accept the things you cannot change and fight for everything else~

DubbelDun

Berichten: 68290
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-04 12:17

Voor de duidelijkheid; dit is dus een paard wat 2 Quarter ouders heeft
pedigree
Maar onder de oude AQHA-regel is hij dus als een Quarter-crop-out geregistreerd bij de APHC als Paint.
Onder de nieuwe AQHA-regel zou hij dus gewoon een vol Quarter papier gekregen hebben (of kan het zelf nu nog krijgen als de eigenaars dat zouden willen).

sflj
Berichten: 5027
Geregistreerd: 19-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-04 12:39

jeddah schreef:
Hihi, ik vond het wel een goeie Knipoog .
Aha, dank jewel Jeddah! Het is me nu volkomen duidelijk!

HAHAHA!!! Haha! Haha! Ik vind 'm anders wel steengoed!!! OK dan!

Contribute to the scenery - Ride an Appaloosa

Coconuts

Berichten: 1352
Geregistreerd: 22-05-04
Woonplaats: Hellevoetsluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-04 13:13

Is Nikkie nou een paint of een quarter... Paint toch?
(Om dit paardje gaat het eigelijk)
Afbeelding

Nicky, my proud

Jeddah

Berichten: 14363
Geregistreerd: 17-03-02
Woonplaats: Corning Ar USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-04 13:23

Het is een bont paard, of ze een Paint is ligt aan haar afstamming! Paint is een ras, geen kleur, vandaar dat er ook Paints zijn die niet bont zijn, zoals hierboven.

:+: Mijn paardjes :+:
Feel the fear and do it anyway
~Accept the things you cannot change and fight for everything else~

Coconuts

Berichten: 1352
Geregistreerd: 22-05-04
Woonplaats: Hellevoetsluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-04 13:24

Ja, ze is een Paint, want (bijna??) dr hele afstamming is Quarter

Nicky, my proud

Jeddah

Berichten: 14363
Geregistreerd: 17-03-02
Woonplaats: Corning Ar USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-04 13:26

Bijna? Heeft ze papieren? Ze moet dan ook een Paint ouder hebben met haar type bont, Tobiano's koman namelijk bij de Quarters niet voor.

:+: Mijn paardjes :+:
Feel the fear and do it anyway
~Accept the things you cannot change and fight for everything else~

Paintje

Berichten: 988
Geregistreerd: 13-08-01
Woonplaats: Saencity ;o)

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-04 13:26

Goeie Jeddah OK dan! !

Sugarmiss"]
Maar onder de oude AQHA-regel is hij dus als een Quarter-crop-out geregistreerd bij de APH
C
als Paint.
[/quote]
APHA , om het duidelijk te houden Schijnheilig .

[quote="Sugarmiss schreef:
Onder de nieuwe AQHA-regel zou hij dus gewoon een vol Quarter papier gekregen hebben (of kan het zelf nu nog krijgen als de eigenaars dat zouden willen).

Als het goed is heeft hij die inmiddels ook. Zijn eigenaar David Higbee wist het AQHA-kantoor lam te leggen door ze te vragen wat hij bij de White-markings-sectie in moest vullen terwijl hij ze naar een foto van Santana op het Internet verwees Haha! .
Laatst bijgewerkt door Paintje op 12-08-04 13:28, in het totaal 1 keer bewerkt

Freeform classic te koop
Wijsheid is: alleen praten als je de stilte kunt verbeteren.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-04 13:27

Nikkie is een Pinto. Paint is een ras, Pinto is een kleur.

*Edit* zag in je profiel dat het een Paint is...sorry.
Laatst bijgewerkt door Cassidy op 12-08-04 13:54, in het totaal 1 keer bewerkt

Je suis Charlie.

DubbelDun

Berichten: 68290
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-04 13:47

Paintje schreef:
Zijn eigenaar David Higbee wist het AQHA-kantoor lam te leggen door ze te vragen wat hij bij de White-markings-sectie in moest vullen terwijl hij ze naar een foto van Santana op het Internet verwees Haha! .

LOL Clown
En wat staat er op zijn papier ondertussen ? Ze kunnen idg beter de gekleurde gedeelten tekenen (nog een werk op zich Haha! )

Coconuts

Berichten: 1352
Geregistreerd: 22-05-04
Woonplaats: Hellevoetsluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-04 13:58

Ik zal even op Nikkie dr papieren kijken wat er afstamming is enzo. Ik heb het heel snel gezien (was meer bezig met Nikkie toen ik hoorde dat we dr hadden gekocht dan met dr afstamming Bloos )

Nicky, my proud

sflj
Berichten: 5027
Geregistreerd: 19-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-04 16:19

jeddah schreef:
Het is een bont paard, of ze een Paint is ligt aan haar afstamming! Paint is een ras, geen kleur, vandaar dat er ook Paints zijn die niet bont zijn, zoals hierboven.


(misschien off topic: Knipoog ) Ja, net zoals de Appaloosa een ras is en geen kleur! Ligt dus ook aan de afstamming, vandaar dat er ook appaloosa's zijn die....enz.

Contribute to the scenery - Ride an Appaloosa


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Yasmine_, Googlebot en 8 bezoekers