Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Moderators: Essie73, NadjaNadja, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird, Polly

Toevoegen aan eigen berichten
 
 

Koken met kerst?

Heerlijk! Ben er maanden van te voren al mee bezig!
44 (46%)
Leuk, Maar alsjeblieft niet ieder jaar!
34 (35%)
Nog nooit gedaan, gelukkig
14 (14%)
Eens en nooit weer, dan liever FEBO!
3 (3%)

Totaal aantal stemmen: 95


Imre

Berichten: 14386
Geregistreerd: 31-05-03
Woonplaats: Grunn

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-09 13:26

Die had ik zien staan, maar er moet koffie in. Bleh! :Y)

Lielle

Berichten: 66461
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-09 13:39

Onderwerp: Makkelijk/klein desert voor de kerst?

Lielle schreef:
Omschrijving:
Een verrukkelijk toetje als afsluiting van een Kerstdiner of andere feestmaaltijd
Aantal personen: 6 (dus alles * 2)
Smaak: Zoet
Soort gerecht: Nagerecht
Ingredienten:
Decoratie
- chocolade meringues
- chocolade blaadjes

Voor de gepocheerde peren:
*3 peren
*2 kopjes champagne
*1 kopje suiker
*1 vanillestokje.

Voor de chocoladecreme:
*2 kopjes slagroom
*50 gram pure chocolade
*2 el suiker
*1 thl.vanille
* scheutje likeur of zo (strohrum was super!)

Hulpmiddelen:
*Steelpannetje
*Mixer
*Kom
*6 dessertbordjes

Voorbereiding:
*Schil de peren,
*Halveer ze en doe ze in een steelpannetje met de champagne,suiker en het vanillestokje,
*Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag,
*Controleer steeds of de peren al zacht zijn(met een zacht mes moet er gemakkelijk in te steken zijn)
*zet het vuur uit en laat de peren in de pan afkoelen,
*Als de peren (bijna)afgekoeld zijn schep ze dan met een schuimspaan uit de pan ,
*Laat de champagne op een laag vuurtje stroperig worden en laat het afkoelen

De Chocoladecreme:
*Verhit de slagroom en de chocolade in een steelpan op een laag vuurtjetotdat er een homogene massa ontstaat,
*Haal het geheel van het vuur en laat het afkoelen,
*Voeg suiker en de vanille toe en klop het mengsel luchtig met de mixer op de hoogste stand.

Bereidingswijze:
*Plaats een meringue op een bord en schep er wat chocoladecreme bij
*Snijd een halve peerin dunne plakjes en leg deze als een waaier op de creme,
*Besprenkel de peer met de champagnestroop
*Garneer het met chocoladeschaafsel of blaadjes
*U kunt ook nog een bolletje ijs met chocoladesaus toevoegen als u dit wilt.
*Herhaal deze stappen voor ieder bordje.

Sizzy

Berichten: 27232
Geregistreerd: 11-09-01
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-09 13:39

Hou je uberhaubt niet van tiramisu?

Tamadine

Berichten: 4658
Geregistreerd: 17-01-07
Woonplaats: Petten

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-09 14:17

Imre schreef:
Die had ik zien staan, maar er moet koffie in. Bleh! :Y)

ik lust ook geen koffie hoor, maar het is zo'n kleine hoeveelheid dat ik denk dat je het amper zult proeven...

Rana

Berichten: 1847
Geregistreerd: 19-07-07
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-12-09 18:15

inge81 schreef:
Rana schreef:
Ik heb gister het stuk vlees wat ik wil gebruiken gekocht en bereid... (beenham)Er lekker maar wel een beetje saai... (had gewoon champignon saus denk dat ik naar een ander sausje ga zoeken..

Zie hier trouwens hele mooie dingen langskomen?!


beenham is erg lekker als je hem insmeert met een honing-morsterdmarinade en dan op je bord ook een honing-mosterdsaus erbij serveert :))
Ik maak de marinade altijd zelf:
1 eetlepel grove mosterd
1 eetlepel dyon mosterd
1½ eetlepel vloeibare honing
paar druppels citroensap (uit zo'n flesje)

even goed mengen en dan de beenham goed insmeren en de over in. :Y) (mjammie krijg er gelijk trek door)



jam jam jam dat ziet er goed uit ja!! Maar kan je hem dan nog wel goed aan braden?

inge81

Berichten: 3170
Geregistreerd: 11-07-05
Woonplaats: in d'n bergh

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-09 22:17

Rana ik doe de beenham altijd in de oven bereiden (vind ik lekkerder dan aangebraden).

Ik leg m altijd in een ovenschaal en smeer de hele beenham (wat ik dus kan raken) in met een kwastje honing-mosterdmarinade.
Halverwege haal ik de beenham even uit de oven, draai hem om (dus boven nu onder leggen). Weer alles insmeren met de marinade en dan terug de oven voor de rest van de tijd.

Eefske

Berichten: 4747
Geregistreerd: 26-02-05
Woonplaats: Rotterdam

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-09 21:00

Oeh. Komen lekkere dingen hier voorbij.
Bij ons is het nog niet helemaal duidelijk wat het gaat worden.
M'n moeder maakt een lekker soepje (zelfgemaakte mosterdsoep of iets dergelijks) en m'n zusje het voorgerecht (ik ben benieuwd := ). Ik maak een spoom met citroensorbetijs en prosecco en als hoofdgerecht hebben we wild (zwijn of ree o.i.d) en varkenshaas met champignonsaus. En iets van aardappelkroketjes etc. erbij. Tenslotte ben ik nog verantwoordelijk voor het toetje. Ik wil graag een grand dessert maken maar ben er nog niet zo goed uit wat ik allemaal wil.
Ik zit te denken aan warme appeltjes en kaneelijs, chocolademousse en cheesecake. Maar ik ben er nog niet helemaal uit. Mensen met lekkere grand dessert suggesties?

Terpstra

Berichten: 311
Geregistreerd: 24-02-08
Woonplaats: Hoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-09 23:38

Oeh net m'n lunch op maar krijg wel trek van al die verhalen die ik hier voorbij zie komen.

Ik moet voor het eerst kersteten gaan maken samen met m'n vriend.
We gaan eerste kerstdag eten op het vliegveld (jah heel erg gezellig :P ) want dan landt m'n zus hier in vancouver.
Dus 2e kerstdag moet er toch wel een fatsoenlijke maaltijd komen. Maar wat weet ik nog niet zo goed.
We zijn met z'n 3en en ik zat zelf wel aan iets simpels maar wel lekker te denken.

Dus iemand nog tips of ideeen?

Wildgirl

Berichten: 11893
Geregistreerd: 14-11-03
Woonplaats: Drenthe

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-09 00:41

Voorgerecht:

Duo van vis; een zalmtaartje en een makreel/komkommermousse

Tussengerecht:

Bospaddenstoelensoep met verse cantharellen en peterselie

Hoofdgerecht:

Entrecote op een bedje van venkel,wortel en knoflook stamppot, stoofpeertjes

Nagerecht:

Krokante rolletjes met mango bavarois en verse ananas

Sizzy

Berichten: 27232
Geregistreerd: 11-09-01
Woonplaats: Den Haag

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-09 09:48

Nou, heb de yoghurt tiramisu getest en het wordt hier met kerst iig de chocoladetaart :P

Vond de tiramisu wel oke, maar miste toch wat meer smaak aan de vulling. Volgende keer maar eens wat op verzinnen :)

Irene2

Berichten: 5235
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-09 17:58

even een abbo!

Lielle, je recepten klinken heerlijk! ik denk dat ik ook eens aan de pruts ga ermee!

BelgenGek

Berichten: 2361
Geregistreerd: 28-05-06
Woonplaats: @ midden drenthe

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-09 18:11

leuk topic dit :D

Ik wilde de ham van Nigella maken
maar die moet in Kersencola,
waar kan ik dat kopen??
Iemand een idee ??

Grtjssss en Bedankt vh meedenken.

Oscar
Forumcoördinator

Berichten: 135259
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-09 23:51

Kersencola, dat is toch hetzelfde als Dr.Pepper, of zeg ik nu iets heel doms?

inge81

Berichten: 3170
Geregistreerd: 11-07-05
Woonplaats: in d'n bergh

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-09 08:10

Wellicht bedoel je gewoon coca cola cherry (:) :D volgens mij kan je die nog gewoon bij de supermarkt halen.

Weet niet of er ook een huismerk van is, want ik heb maar 1x zo'n fles geprobeerd (maar aangezien ik m niet te drinken vond :x )

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-09 10:55

Hier is het menu ook compleet, inclusief een recept uit dit topic :-)
voorgerecht: zalm-spinazie terrine
soep: broccoli-courgettesoep
tussendoor: spoom (citroenijs + bubbels)
hoofdgerecht: gevulde varkenslende met hasselback aardappels en gekonfijte bospeen
nagerecht: cranberry cheesecake

sam_antha

Berichten: 2044
Geregistreerd: 10-08-03
Woonplaats: Vlaardingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-09 11:21

Amuse: krabsalade en een amuse met doperwten en markeel
Voorgerecht: garnalen + krab + mandarijntjes met cocktailsaus
Soep: courgettesoep
Tussengerecht: spoom (frambozensorbet + prosecco)
Hoofdgerecht: gegrilde tonijn + aardappelgratin + frisse salade
Nagerecht: ijs (nog geen idee hoe of wat)

Ben benieuwd of ik de dagen erna nog honger heb haha

Staan genoeg lekkere gerechten en recepten in dit topic :) Ik wens iedereen alvast een smakelijk eten ;)

Sizzy

Berichten: 27232
Geregistreerd: 11-09-01
Woonplaats: Den Haag

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-09 11:43

Ik zit nog te twijfelen om een soepje als tussengerecht erbij te doen. Courgette soep vind ik wel echt heel lekker of een heldere bospaddenstoelenbouillon of zo :Y)

RoseK
Berichten: 1281
Geregistreerd: 14-02-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-09 11:59

Voorgerecht:
Coquilles op pastinaak puree met kreeftsaus
Hoofdgerecht:
Vind ik moeilijk...heb geen ervaring met grote stukken vlees maar het moet wel een beetje culinair zijn want we eten thuis altijd wel luxe (ideeen??)
Nagerecht: Creme brulé

En dan nog wat tussen gerechtjes.
Heeft iemand een goed recept voor kreeftensaus?

Sizzy

Berichten: 27232
Geregistreerd: 11-09-01
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-09 11:11

Sizzy schreef:
Borrel:
- blokjes kaas (Prima Donna & wat Landana kruidensoorten) met een vijgendip en mosterddip
- Knoflookolijven
- cherry tomaatjes met stukjes mozzarella
- Bruschetta's

Amuse:
- gevulde champignon met garnalen en peterselie

Voorgerecht:
- Tonijntartaar aangemaakt met wasabi, japanse mayonaise en rucola
- Zalmbonbon met krab, avocado en dille

Hoofdgerecht:
- Biefstuk met een pepersaus of champignonroomsaus
- Gevulde aardappel
- Gevulde salade
- Peultjes/worteltjes
- Stoofpeertjes

Nagerecht:
- melkchocoladetaart

Koffie met lekker likeurtje


Zo, dit wordt 'm :j

daffodil

Berichten: 10533
Geregistreerd: 12-11-03

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-09 11:20

Ik moet alleen de amuses nog bedenken maar de rest is klaar. T was wel een uitdaging daar ik bij mijn schoonmoeder ga koken en dus alles (ja echt alles t/m servies) mee ga nemen en van te voren het grootste deel wil voorbereiden.

Amuses

Voorgerecht, trio van vis - puntje zalmquiche, vierkantje tonijntartaar en bolletje forelmousse

Tussengerecht, ossenstaartsoep met kaantjes

Hoofdgerecht, struisvogelbiefstuk met cranberrysaus, aardappelbitterballen, groene groenten en los een witlofsalade en stoofperen erbij.

Nagerecht, roodfruitsoep met bolletje citroensorbetijs, kletskop erop en toef slagroom.

En uiteraard daarna de koffie met een after eight,bonbonnetje of pepermuntkussentje.

Sizzy

Berichten: 27232
Geregistreerd: 11-09-01
Woonplaats: Den Haag

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-09 12:39

Hmm...heb van het weekend de gevulde aardappelen geprobeerd. Maar dat is toch niet aan mij besteed :+ ik heb daar echt geen geduld voor haha :D Het wrodt nu maar gewoon lekker aardappelgratin met kruidenkaas/spekjes/Prima Donna geraspte kaas :Y)

Tamadine

Berichten: 4658
Geregistreerd: 17-01-07
Woonplaats: Petten

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-09 13:40

Nou ik heb gisteren alvast de inkopen gedaan voor de stroopwafel taart. Deze ga ik maken. Alleen de stroopwafels haal ik de dag van te voren vers... Ik zou ook witte chocolade erbij doen, maar dat doe ik nu niet. Hetgeen wat ik er nu bij doe is een fortune koekje. Die kan je halen bij de AH. Ik dacht dat is wel een leuke afsluiter...

Lielle

Berichten: 66461
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-09 14:21

Lijstje is nu echt af

Borrelhapjes:
- verrassingen uit Rosmalen
- gekruide gemengde noten
- gevulde komkommerringen
- mss kwarteleitjes met cherrytomaatjes erop (soort paddestoel)

voorgerecht
- schaal met kreeft in een paar varianten (eentje kant en klaar van de visboer, de andere ga ik zelf proberen)
- schaal met meloen met ham in een paar varianten

spoom (heel simpel citroenijs met prosecco)

hoofdgerecht
- gevulde kalkoenfricandeau met geconfijte citroensaus
saus is eigen recept
- gevulde aardappelen en aardappelgratin met kerstvormpjes uitgestoken (mss dat dat er maar 1 wordt)

- haricots verts rolletjes, gegrillde groene asperges, roomzuurkool met appel

- waterkerssalade

- appel/cranberry compote
(erg lekker, cranberry's en blokjes elstars tot moes koken met suiker, honing, kaneel, vanille-extract, bosvruchtensap en crema di balsamico)


nagerecht
- grand dessert van de Bijenkorf
Afbeelding

koffie met (niet zelfgemaakte) bonbons en wel zelfgemaakte chocolade kerstvormpjes
Afbeelding

Lielle

Berichten: 66461
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-09 14:32

Ik heb het topic nog even doorgelezen, er staan wel echt superlekkere dingen tussen. Ik ben ook erg benieuwd hoe het uiteindelijk is bevallen bij iedereen :j

Sizzy, meen je dat? Ik vind juist gratin zoveel werk :D

Sizzy

Berichten: 27232
Geregistreerd: 11-09-01
Woonplaats: Den Haag

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-09 14:41

Hahaha bij gratin kan ik alles tenminste in een grote bak gooien en komt er weinig precisie om de hoek kijken :D