Paardenvoeding

(Naar Wiki artikel)

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Jannepauli

Berichten: 10818
Geregistreerd: 21-03-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-10-08 22:53

Toch nog wat commentaar over Lucerne: je gebruikt als bron de site van Equiral - beter is lijkt me de gegevens van de gras- en lucernedrogerijen/producenten te gebruiken, zoals bv de site van Hartog http://www.hartog-lucerne.nl/lucerne-mix_nl.html.
Vermeldenswaard is wellicht ook dat lucerne een goed alternatief is bij hoefbevangenheid!

Verder: je noemt met name dat magnesium in lucerne laag is ( 3g) - ter vergelijking een paar voorbeelden: Equiral, alle soorten voer ook 3g !Pavo Enjoy zit op 4g per kg, en Condition Xtra op 5g. Subli Basisbrok 2,2g per kg De waarden ontlopen elkaar dus nauwelijks en dat rechtvaardigd dus niet om bij lucerne specifiek te vermelden dat het laag in magnesium is!


Tenslotte een tikfoutje: in de beginregel schrijf je luzerne ( met Z )

(PS: Ik heb geen aandelen hoor!)

Djilna

Berichten: 31009
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-08 07:54

Dorientjuh, paarden staan erom bekend dat ze zo'n 16 uur eten in het meest optimale geval, geen 21 Knipoog Die 21 uur halen ze echt niet want ze moeten ook nog dommelen, slapen ed. Dus je moet je berekening dan ook daarop afstemmen.

Daarnaast zijn er véél paarden die toch echt afvallen als ze zware arbeid verrichten en alleen van ruwvoer (moeten) leven.

Mijn paard krijgt trouwens onbeperkt ruwvoer (24/7 weiland èn 2x per dag zo'n 5kg hooi + voordroog) en viel toch af in de rui en inrijperiode. Het kostte hem gewoon erg veel energie èn daarnaast scheurt hij 2x per dag 10 minuten door het land. Er was geen grammetje vet aan te krijgen.

Dus naar mijn mening zijn er veel paarden die het prima kunnen doen op ruwvoer + mineralen, maar ècht niet alle!

Djilna

Berichten: 31009
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-08 07:55


Jannepauli

Berichten: 10818
Geregistreerd: 21-03-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-08 09:04

Hmm.. wel vreemd dan dat alle paardenvoedingproducenten het met een "C" schrijven.
Hoe het ook is: in het - overigens zeer goede verhaal van Dorientjuh - staat het één keer met een Z en verder allemaal met C.
't Is maar een detail Lachen

Off-topic: Wat betreft het niet dikker worden/ afvallen in de rui en tijdens werk: het is vanzelfsprekend dat een paard lichaamsreserves aanspreekt als hij meer energie verbruikt dan dat hij toegevoegd krijgt. De vraag is of dit niet een volstrekt natuurlijk proces is: in de 'natuur' teren dieren in tijdens de rui, tijdens de wintermaanden (warmhouden kost energie). Misschien is dat juist wel goed - als vetreserves worden aangesproken, voeren ook opgeslagen gifstoffen af zou je zeggen. Wij denken al gauw dat een vermagerend paard niet gezond is ( ja, het moet natuurlijk niet te gek worden hé!) maar met een beetje fantasie zou ik kunnen bedenken dat het tot de natuurlijke lichaamscyclus behoort. Wij lossen dat op door paarden krachtvoer te geven - extra zetmeelrijke stoffen ... die het paard eigenlijk niet hoort te eten. Is dat wel goed? Zou er daarom dan zoveel huidproblematiek zijn tegenwoordig?? Misschien is dan toch een extra gift lucerne (naast hooi/gras) dan toch de betere, en meer natuurlijke weg!

ZEJA

Berichten: 3106
Geregistreerd: 05-12-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-08 09:10

Ik ben het niet helemaal mee eens over het stuk over krachtvoer.

Het komt op mij nog heel erg "natural" over.

Zoals jij het verwoord is het in mijn ogen een misdrijf als je brokken voert.

Terwijl sommige paarden echt niet zonder kunnen.
En het echt nodig hebben om de energie er uit te halen om de prestatie te moeten neer zetten die wij er van verlangen.

Jannepauli

Berichten: 10818
Geregistreerd: 21-03-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-08 11:15

Citaat:
Terwijl sommige paarden echt niet zonder kunnen


Je merkt terecht op dat sommige paarden niet zonder kunnen. Dat zijn dan hooguit de topsport-paarden (dressuur, springen) die in zware training zijn, duurprestaties moeten leveren (endurance). Maar het gemiddelde recreatiepaard, dat af en toe een wedstrijdje loopt heeft extra krachtvoer niet nodig. Het gemiddelde paard heeft een groot deel van de dag maar hele kleine beetjes nodig in de vorm van grashappen op de wei of regelmatige hooigift - zo heeft moeder natuur ze nl. van binnen ingericht!

dorientjuh

Berichten: 7253
Geregistreerd: 19-01-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-10-08 15:05

Voeding
Voeding is opgebouwd uit verschillende voedingsstoffen en kan erg variëren.

De voeding van een paard kan ruwweg onderverdeeld worden in krachtvoer en ruwvoer. Daarnaast kunnen supplementen gevoerd worden.

Het Vlaamse ministerie van landbouw heeft een zeer uitgebreide en fraaie brochure uitgebracht over de spijsvertering van paarden. Hierin staan ook rantsoenberekeningen.

Deze brochure is hier te vinden en te downloaden:

Goede paardenvoeding
Paarden zijn van nature grazers die in de natuur vrijwel de hele dag besteden aan het opnemen van voedsel. Het spijsverteringsstelsel van het paard dat de mens tegenwoordig gebruikt voor recreatie en/ of sport is nog altijd precies hetzelfde vergeleken met de paard in de natuur. Het spijsverteringsstelsel van het paard is er dan ook op gemaakt om continu kleine beetjes voedsel op te nemen. Wanneer het paard langere tijd niets te kauwen heeft, krijgt het dier te maken met stress, omdat het zijn natuurlijke behoefte (continu eten) niet kan bevredigen. Dit kan zich uiten in stalondeugden. Wanneer het paard voor een langere periode dagelijks wordt bloot gesteld aan het langere tijd niet kunnen kauwen op voedsel, kunnen er maagproblemen zoals een maagzweer ontstaan. Een maagzweer kan alleen vastgesteld worden door middel van endoscopie. Naar schatting hebben 25 tot 50% van alle veulens en 60 tot 90% van alle paarden die door de mens worden gebruikt voor recreatie en/ of sport, last van een maagzweer. (Bronnen: http://www.dierenklinieklemmer.nl/page3 ... zweer.html en Gastric Ulcers: Management Key to Prevention http://www.thehorse.com/ViewArticle.aspx?ID=9664)

Het is dus de taak van de paardeneigenaar om ervoor te zorgen dat het paard zoveel mogelijk voorziet in het bevredigen van de natuurlijke behoeftes van het paard. In dit geval is dat ervoor zorgen dat het paard de hele dag door wat te eten heeft. Hiervoor wordt ruwvoer gebruikt.

Ruwvoer
De meest gebruikte vormen van ruwvoer voor paarden in Nederland zijn gras, hooi, voordroog/ kuil en soms stro. Hieronder worden deze soorten ruwvoer kort besproken.

Gras
Gras is wat paarden over het algemeen het liefste eten. Het zit vol met water en voedingsstoffen. De meeste paarden in Nederland worden gehouden op koeiengras. De grassoorten die hiervoor worden gebruikt zijn voor paarden vrij eenzijdig en eiwitrijk. Het fructaangehalte (suikergehalte) in gras is afhankelijk van het weer en de temperatuur en kan zeer sterk schommelen. Door een hoog fructaangehalte in het gras kan het paard problemen ondervinden, zoals hoefbevangenheid. De paarden die echter gewend zijn om dag en nacht op gras te staan, zullen in de praktijk over het algemeen weinig problemen ondervinden met het fructaangehalte.

Gras bevat dus veel energie, waardoor paarden snel dik kunnen worden. Om het paard toch in de weide te laten zonder dat deze erg dik wordt, kan worden gedaan aan strookbegrazing en kan er gebruik worden gemaakt van een graaskorf. Voor de natuurlijke behoeftes van een paard is het beter hiervoor te kiezen dan ervoor te kiezen om het paard minder lang op de weide te laten staan. Omdat het gras over het algemeen komt van koeienweides, is dit vaak te eenzijdig voor het paard. Daarom kan er het beste een mineralen liksteen beschikbaar worden gesteld aan het paard.

Hooi
Hooi wordt over het algemeen gezien verkocht in partijen hooi van de eerste snede en partijen hooi van de tweede snede. Hooi van de eerste snede heeft als voordeel dat paarden er lang mee doen, kwalitatief voldoende energie bevat om het paard te voorzien in zijn dagelijkse energiebehoefte zodat krachtvoer achterwege kan worden gelaten, en het goed is voor het spijsverteringsstelsel van het paard. Hooi van de tweede snede bevat minder energie dan hooi van de eerste snede. Dit hooi heeft dezelfde voordelen als hooi van de eerste snede, alleen kan van de tweede snede meer gevoerd worden vanwege het lagere energiegehalte. Dit is positief omdat het paard dan langer bezig is met kauwen (waardoor het paard veel speeksel aanmaakt, waardoor de kans op een maagzweer kleiner wordt). Het dier wordt door het lagere energiegehalte ook minder snel dik van dit hooi. Omdat hooi over het algemeen komt van koeienweides, is dit vaak te eenzijdig voor het paard. Daarom kan er het beste een mineralen liksteen beschikbaar worden gesteld aan het paard.

Voordroog/ kuil
Voordroog/ kuil is over het algemeen gezien van koeiengras. Voordroog, maar vooral kuil staat erom bekend dat het een hoge energie/ eiwitwaarde heeft, in vergelijking met hooi en stro. Dit is negatief voor het paard, omdat het paard hiervan minder nodig heeft dan van hooi en stro. Dit betekent dus dat het paard minder te kauwen heeft, waardoor de kans op verteringsstelsel en maagproblemen groter is. Ook is veel eiwit slecht voor paarden. Wel is het handig om kuil / voordroog naast hooi te voeren wanneer het paard een energietekort heeft, of wanneer het paard weinig tijd heeft om ruwvoer op te nemen. Ook heeft kuil een hoog caroteengehalte. Caroteen is hetzelfde als vitamine A. Vitamine A zorgt voor de weerstand en vruchtbaarheid van het paard. Daarnaast is het goed voor ogen, botten, tanden, huid- en hoornweefsel en de groei van het paard. Omdat kuil /voordroog over het algemeen komt van koeienweides, is dit vaak te eenzijdig voor het paard. Daarom kan er het beste een mineralen liksteen beschikbaar worden gesteld aan het paard.

Luzernehooi
Luzerne ligt tussen hooi en krachtvoer in door het relatief hoge eiwitgehalte. Het voedingsgehalte van luzernehooi hangt af van de soort luzerne en wanneer in het groeisstadium er gemaaid wordt. Luzerne heeft een scheve calcium-fosfor verhouding: 5,6 terwijl de verhouding tussen de 1,5 en 2 moet liggen. Het is dus erg kalkrijk. De structuur dat luzernehooi geeft aan een rantsoen is voor de gezondheid van het maagdarmkanaal erg belangrijk. Verder is luzerne zeer smakelijk. Paarden eten het ook graag als losse grondstof. (Bron: http://www.equiral.nl/to/content/Produc ... toffen.htm ). Daarnaast is luzerne een bron van mineralen en sporenelementen.

Eiwitten in voordroog, kuil en hooi ontstaan door kunststofbemesting zijn vaak slecht verteerbaar en kunnen nadelige effecten veroorzaken, zoals koliek en dikke benen. Bij luzerne (vlinderbloemige) daarentegen wordt door wortelknolbacteriën de stikstof uit de lucht gebonden, met als resultaat een aminozurenpatroon die zorgt voor volledig verteerbare eiwitten. Daarnaast speelt het kunstmatige droogproces van luzerne een grote rol in de vertering van eiwitten voor paarden. Door de korte verhitting worden eiwitten voor een deel afgebroken, zodat ze gemakkelijker opgenomen kunnen worden door het paard. De van nature aanwezige gehalten aan biotine hebben een positieve werking op het hoefhoorn. (Bron: http://www.hartog-lucerne.nl/lucerne-mix_nl.html ) Ook heeft luzerne een hoog caroteengehalte. Caroteen is hetzelfde als vitamine A. Vitamine A zorgt voor de weerstand en vruchtbaarheid van het paard. Daarnaast is het goed voor ogen, botten, tanden, huid- en hoornweefsel en de groei van het paard. Doordat luzerne goed verteerbaar is, is het in staat om wat gemakkelijker dan ander ruwvoer afvalstoffen te kunnen afvoeren. Wanneer een paard last heeft van hoefbevangenheid, kan het voeren van luzerne dus het genezingsproces op die manier ondersteunen.

Stro
Stro is bedoeld voor paarden die al genoeg energie binnen krijgen via hun andere voeding, maar te weinig te kauwen hebben. Met stro doen paarden relatief lang en ze hebben dus veel te kauwen. Stro levert dus erg weinig energie en is dan ook absoluut niet bedoeld als totale vervanger van ander ruwvoer. Stro moet slechts gezien worden als aanvulling op het normale rantsoen. Het beste voor paarden om te eten is tarwestro.

Het beste voor een paard is onbeperkt ruwvoer. Wanneer er wordt gekeken naar de energie die een paard opneemt uit onbeperkt ruwvoer als hooi, (in combinatie dus met een mineralenliksteen), kan er worden opgemaakt dat dit een gezond paard voldoende energie oplevert voor zowel zijn onderhoud (dit wil zeggen voldoende energie om te functioneren wanneer er weinig tot geen arbeid gevraagd wordt van het dier) als voor de algemene sportprestaties. Onder de algemene sportprestaties wordt hier gerekend: een tot twee uur dressuur / springen per dag, een flinke buitenrit et cetera. Pas wanneer er erg veel arbeid wordt gevraagd van een paard, zoals bij de hogere klassen endurance een flinke cross, wanneer het paard erg oud is of wanneer een paard ziek is, kan het voorkomen dat het paard niet voldoende energie haalt uit het ruwvoer om in de behoeftes te voorzien. Dan kunnen aanvullingen op het ruwvoer, zoals krachtvoer en supplementen, hiervoor zorgen.

De kwaliteit van het ruwvoer is dus erg belangrijk. Om erachter te komen wat er precies in een lading ruwvoer zit, kan er een analyse van een monster gemaakt worden. Dit kan gedaan worden via http://www.blgg.nl .

Waarom liever geen krachtvoer (suikers)?
Na olie komen suikers (zetmeel valt onder suikers) aan bod als belangrijke energiebron. Deze suikers kunnen gevonden worden in granen (muesli’s) en andere krachtvoeders. Om zetmeel te verteren heeft het paard meer micro-organismen nodig dan dat deze heeft. De micro-organismen die het paard heeft om ruwvoer te verteren kunnen hiervoor niet gebruikt. Deze worden beschadigd waardoor het ruwvoer niet goed meer kan worden verteerd. In plaats daarvan worden er micro-organismen aangemaakt die alleen zetmeel en dus geen ruwvoer kunnen verteren. De micro-organismen die zorgen voor de vertering van ruwvoer, zorgen ook voor de vitaminen die een paard nodig heeft. Door de komst van de micro-organismen van zetmeel zijn de micro-organismen voor de vertering van ruwvoer dus beschadigd en in aantallen verminderd. Hierdoor moet het paard dus de vitamines voortaan halen uit het krachtvoer. Hierdoor moet er dus steeds meer krachtvoer worden gegeven, wat weer maagproblemen kan opleveren. Dit proces kan echter ook weer omgedraaid worden, maar het duurt wel een tijd voordat het paard hier weer op ingesteld is.
(Bron: Food for Thougt: Digestive Health http://www.thehorse.com/ViewArticle.aspx?ID=9277)

Na de zetmeel en suikers komen de plantenvezels die in de dikke darm worden verteerd. Hieronder wordt onder andere bietenpulp en tarwestro verstaan. Vaak wordt gedacht dat bietenpulp veel suiker bevat, wat weer slecht is voor het paard. Dit is echter onjuist; de hoeveelheid suiker in 5 kg bietenpulp is ongeveer gelijk aan de hoeveelheid suiker in een paar appels. In deze link kan er een samenvatting naar bietenpulp als voeding voor paarden worden gelezen: http://paardentippers.forumup.be/about8 ... ppers.html .Vezels uit bietenpulp zijn goed verteerbaar. Vezels uit tarwestro veel minder.

Tenslotte kan eiwit ook nog energie leveren. Dit is echter niet aan te bevelen hiervoor omdat het rendement laag is.

Krachtvoer: alleen als het echt nodig is
Wanneer het dier onvoldoende energie haalt uit het ruwvoer en daardoor krachtvoer of supplementen nodig heeft, kan onder andere hiervoor worden gekozen:
Plantaardige olie, zoals zonnebloemolie of lijnzaadolie: dit is circa drie keer zo energierijk als koolhydraten en kan daarom als extra energiebron in beperkte mate gebruikt worden.

Er moet dus bij paardenvoeding zoveel mogelijk worden uitgegaan van het natuurlijke eetpatroon van het paard. Maar het paard van tegenwoordig moet soms meer arbeid verrichten dan de paarden in de natuur. Ook kan een paard ziek zijn, waardoor het veel energie verbruikt. In dat geval, is het soms toch nodig om wat krachtvoer te verstrekken. Belangrijk hierbij is dat er gelet wordt op de hoeveelheid suiker en zetmeel in de brok. Bij veel broksoorten ligt dit vaak op 30% of hoger. Het beste voor het paard is dus om zo min mogelijk suiker en zetmeel in de voeding te hebben. Er bestaan gelukkig ook krachtvoeders met een relatief laag percentage suiker en zetmeel.

Voorbeelden van dergelijk krachtvoer zijn:
- Marstall Vito met in totaal 10,7% suiker en zetmeel. http://www.marstall.nl/pdf/vito7.pdf
- Equisanum Fiberstructuurmuesli met in totaal 14% suiker en zetmeel http://www.vancooten.nl/popup02/equi10.html

De afkickperiode
Krachtvoer is dus een voer dat niet in dergelijke hoeveelheden en in dergelijke samenstelling in de natuur door wilde paarden wordt gegeten. Een gevolg daarvan is is dat het verteringsstelsel van het paard hierop onvoldoende is ingespeeld, waardoor het verteringsstelsel zich moet aanpassen. Deze aanpassing is eigenlijk niet of onvoldoende mogelijk. Vergelijk het maar met fastfood voor mensen. Er zijn mensen die het dagelijks eten, het heerlijk vinden en er geen hinder van lijken te ondervinden. Pas na jaren wordt duidelijk dat men dikker is geworden, minder energie heeft en kwaaltjes krijgt. Wanneer er dan wordt omgeschakeld naar puur en alleen gezonde voeding moet men eerst door een afkickperiode. Mensen voelen zich beroerd, zien er vaak wat slechter uit en snakken naar hun fastfood en suiker. Wanneer er dan echter toch wordt volgehouden met het eten van de gezonde voeding, zal na een tijdje (bij mensen is dit meestal enkele weken) de drang naar suiker en fastfood afnemen, krijgen deze mensen meer energie, voelen zich vaak vrolijker en raken hun overtollige vet en afvalstoffen kwijt.

Zo moet men ook naar het krachtvoer voor paarden kijken. Veel paarden lijken het goed te doen op hun krachtvoer, en wanneer er minder krachtvoer wordt gegeven dan ze gewend zijn, gaan ze er minder gezond uitzien. Dit is dus het begin van de afkickperiode. Helaas kan de afkickperiode bij paarden wat langer duren dan bij mensen. Deze periode verschilt per paard, soms duurt het weken, soms maanden en soms wel een jaar. Dit hangt er natuurlijk ook vanaf hoe ver het ''oude'' dieet verwijderd was van de gezondere, natuurlijke voeding.

Bij sommige paardenvoederfabrikanten kan er door consumenten ook om een voedingsadvies worden gevraagd. Belangrijk hierbij is om niet blind op dit advies af te gaan, omdat deze fabrikanten marketingtechnisch zoveel mogelijk willen verkopen en daarom vaak teveel van hun product adviseren. Het beste is dan ook om een voedingsadvies op te stellen samen met uw dierenarts.

Maïsproducten
Maïs en maïsproducten zoals maïsmeel worden vaak als paardenvoeding gebruikt wanneer een paard aan moet komen. Dit is echter niet aan te raden omdat maïs voor meer dan 60% uit zetmeel, en dus uit suikers bestaat. Ook is er bij maïs een uitgesproken tekort aan de aminozuren lysine en en tryptofaan. (Bron: http://www2.vlaanderen.be/landbouw/downloads/dier/7.pdf pagina 42) Ook heeft maïs een hoog fosforgehalte, waardoor er bij de totale voeding een scheve verhouding kan ontstaan tussen calcium en fosfor.


Conclusie: alternatieven voor krachtvoer
De conclusie die kan worden getrokken is dat het paard dus het beste onbeperkt ruwvoer eten kan krijgen. Is dit ruwvoer niet voldoende, dan kan er het beste gekeken worden naar alternatieven voor het huidige krachtvoer. Deze alternatieven zijn:
- het geven van olie (zonnebloemolie of lijnzaadolie);
- het geven van ongemelasseerde bietenpulp

Mocht er, naast het eventueel geven van voedingssupplementen bij deze voeding, nog een tekort aan energie aanwezig zijn bij het paard, dan is krachtvoer een optie.


Overige gebruikte bronnen:
Christelijke Agrarische Hogeschool te Dronten
http://www.paardnatuurlijk.nl

dorientjuh

Berichten: 7253
Geregistreerd: 19-01-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-10-08 15:09

Djilan schreef:
Dorientjuh, paarden staan erom bekend dat ze zo'n 16 uur eten in het meest optimale geval, geen 21 Knipoog Die 21 uur halen ze echt niet want ze moeten ook nog dommelen, slapen ed. Dus je moet je berekening dan ook daarop afstemmen.


De uitkomst van mijn berekening was dat het paard bijna 10 uur nodig had. Kan dus alsnog gemakkelijk. Knipoog
Maar mocht je paard daar dus niet genoeg aan hebben dan kan je dus nog olie en bietenpulp bij gaan voeren. Is nog altijd beter dan krachtvoer.

dorientjuh

Berichten: 7253
Geregistreerd: 19-01-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-10-08 15:17

ardo_iggy schreef:
Ik ben het niet helemaal mee eens over het stuk over krachtvoer.

Het komt op mij nog heel erg "natural" over.

Zoals jij het verwoord is het in mijn ogen een misdrijf als je brokken voert.

Terwijl sommige paarden echt niet zonder kunnen.
En het echt nodig hebben om de energie er uit te halen om de prestatie te moeten neer zetten die wij er van verlangen.


Het is niet zo raar dat het natural overkomt. Voor alle dieren, dus inclusief paarden en mensen, is het het beste dat ze het voedsel eten wat we al eeuwen eten. En dat komt dus uit de natuur. Dit stuk is zo objectief mogelijk geschreven op basis van verschillende bronnen. Als daarin had gestaan dat krachtvoer goed is voor je paard, dan had ik dat wel neergezet. Maar dat stond dus niet in de bronnen.

Bewijs jij maar eens dat paarden niet zonder kunnen. Niet zomaar iets gaan roepen als je het niet kunt onderbouwen, daar heeft niemand iets aan. Sommige paarden kunnen inderdaad niet zonder aanvullend voer, daarom zijn die ook opgenomen in het stuk.

Jannepauli

Berichten: 10818
Geregistreerd: 21-03-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-08 15:25

Ik vind het inmiddels een prima schrijfsel! Compliment!

dorientjuh

Berichten: 7253
Geregistreerd: 19-01-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-10-08 15:30

Dank je! Lachen

Mag ook wel na alle aanpassingen. Tong uitsteken

morelia

Berichten: 958
Geregistreerd: 09-12-04

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-08 15:56

quote- Om zetmeel te verteren heeft het paard meer micro-organismen nodig dan dat deze heeft. De micro-organismen die het paard heeft om ruwvoer te verteren kunnen hiervoor niet gebruikt. Deze worden beschadigd waardoor het ruwvoer niet goed meer kan worden verteerd. In plaats daarvan worden er micro-organismen aangemaakt die alleen zetmeel en dus geen ruwvoer kunnen verteren.-einde quote

Bovenstaande klopt niet. Misschien als je het over een specifieke hoeveelheid zetmeel in een bepaald tijdsbestek hebt, heeft een paard niet genoeg micro-organismen om zetmeel te verteren. Een paard kan wel degelijk zetmeel verteren en in de natuur eet een paard ook zetmeel hoor. Enkel niet in grote hoeveelheden. Daarom kan bij grote hoeveelheden zetmeel of suikers een onbalans van de micro-organismen in de darmflora ontstaan. Ook bij bv te veel suikers in het gras, zoals bij hoefbevangenheid. Het is dus niet zo dat als je paard bv granen krijgt hij opeens een darmflora heeft die alleen maar zetmeel kan verteren.

dorientjuh

Berichten: 7253
Geregistreerd: 19-01-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-10-08 16:04

Daar heb je inderdaad gelijk in Morelia. Ja Ik zal mijn stuk weer even aanpassen *zucht*. Tong uitsteken

Ibonn

Berichten: 2438
Geregistreerd: 22-11-05
Woonplaats: Overloon - Noord Brabant

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-08 16:25

Ben ook iedere keer weer blij dat ik het er nog niet opgezet heb Haha! Een troost dorientjuh, het artikel wordt wel steeds completer Ja

dorientjuh

Berichten: 7253
Geregistreerd: 19-01-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-10-08 16:55

Voeding
Voeding is opgebouwd uit verschillende voedingsstoffen en kan erg variëren.

De voeding van een paard kan ruwweg onderverdeeld worden in krachtvoer en ruwvoer. Daarnaast kunnen supplementen gevoerd worden.

Het Vlaamse ministerie van landbouw heeft een zeer uitgebreide en fraaie brochure uitgebracht over de spijsvertering van paarden. Hierin staan ook rantsoenberekeningen.

Deze brochure is hier te vinden en te downloaden:

Goede paardenvoeding
Paarden zijn van nature grazers die in de natuur vrijwel de hele dag besteden aan het opnemen van voedsel. Het spijsverteringsstelsel van het paard dat de mens tegenwoordig gebruikt voor recreatie en/ of sport is nog altijd precies hetzelfde vergeleken met de paard in de natuur. Het spijsverteringsstelsel van het paard is er dan ook op gemaakt om continu kleine beetjes voedsel op te nemen. Wanneer het paard langere tijd niets te kauwen heeft, krijgt het dier te maken met stress, omdat het zijn natuurlijke behoefte (continu eten) niet kan bevredigen. Dit kan zich uiten in stalondeugden. Wanneer het paard voor een langere periode dagelijks wordt bloot gesteld aan het langere tijd niet kunnen kauwen op voedsel, kunnen er maagproblemen zoals een maagzweer ontstaan. Een maagzweer kan alleen vastgesteld worden door middel van endoscopie. Naar schatting hebben 25 tot 50% van alle veulens en 60 tot 90% van alle paarden die door de mens worden gebruikt voor recreatie en/ of sport, last van een maagzweer. (Bronnen: http://www.dierenklinieklemmer.nl/page3 ... zweer.html en Gastric Ulcers: Management Key to Prevention http://www.thehorse.com/ViewArticle.aspx?ID=9664)

Het is dus de taak van de paardeneigenaar om ervoor te zorgen dat het paard zoveel mogelijk voorziet in het bevredigen van de natuurlijke behoeftes van het paard. In dit geval is dat ervoor zorgen dat het paard de hele dag door wat te eten heeft. Hiervoor wordt ruwvoer gebruikt.

Ruwvoer
De meest gebruikte vormen van ruwvoer voor paarden in Nederland zijn gras, hooi, voordroog/ kuil en soms stro. Hieronder worden deze soorten ruwvoer kort besproken.

Gras
Gras is wat paarden over het algemeen het liefste eten. Het zit vol met water en voedingsstoffen. De meeste paarden in Nederland worden gehouden op koeiengras. De grassoorten die hiervoor worden gebruikt zijn voor paarden vrij eenzijdig en eiwitrijk. Het fructaangehalte (suikergehalte) in gras is afhankelijk van het weer en de temperatuur en kan zeer sterk schommelen. Door een hoog fructaangehalte in het gras kan het paard problemen ondervinden, zoals hoefbevangenheid. De paarden die echter gewend zijn om dag en nacht op gras te staan, zullen in de praktijk over het algemeen weinig problemen ondervinden met het fructaangehalte.

Gras bevat dus veel energie, waardoor paarden snel dik kunnen worden. Om het paard toch in de weide te laten zonder dat deze erg dik wordt, kan worden gedaan aan strookbegrazing en kan er gebruik worden gemaakt van een graaskorf. Voor de natuurlijke behoeftes van een paard is het beter hiervoor te kiezen dan ervoor te kiezen om het paard minder lang op de weide te laten staan. Omdat het gras over het algemeen komt van koeienweides, is dit vaak te eenzijdig voor het paard. Daarom kan er het beste een mineralen liksteen beschikbaar worden gesteld aan het paard.

Hooi
Hooi wordt over het algemeen gezien verkocht in partijen hooi van de eerste snede en partijen hooi van de tweede snede. Hooi van de eerste snede heeft als voordeel dat paarden er lang mee doen, kwalitatief voldoende energie bevat om het paard te voorzien in zijn dagelijkse energiebehoefte zodat krachtvoer achterwege kan worden gelaten, en het goed is voor het spijsverteringsstelsel van het paard. Hooi van de tweede snede bevat minder energie dan hooi van de eerste snede. Dit hooi heeft dezelfde voordelen als hooi van de eerste snede, alleen kan van de tweede snede meer gevoerd worden vanwege het lagere energiegehalte. Dit is positief omdat het paard dan langer bezig is met kauwen (waardoor het paard veel speeksel aanmaakt, waardoor de kans op een maagzweer kleiner wordt). Het dier wordt door het lagere energiegehalte ook minder snel dik van dit hooi. Omdat hooi over het algemeen komt van koeienweides, is dit vaak te eenzijdig voor het paard. Daarom kan er het beste een mineralen liksteen beschikbaar worden gesteld aan het paard.

Voordroog/ kuil
Voordroog/ kuil is over het algemeen gezien van koeiengras. Voordroog, maar vooral kuil staat erom bekend dat het een hoge energie/ eiwitwaarde heeft, in vergelijking met hooi en stro. Dit is negatief voor het paard, omdat het paard hiervan minder nodig heeft dan van hooi en stro. Dit betekent dus dat het paard minder te kauwen heeft, waardoor de kans op verteringsstelsel en maagproblemen groter is. Ook is veel eiwit slecht voor paarden. Wel is het handig om kuil / voordroog naast hooi te voeren wanneer het paard een energietekort heeft, of wanneer het paard weinig tijd heeft om ruwvoer op te nemen. Ook heeft kuil een hoog caroteengehalte. Caroteen is hetzelfde als vitamine A. Vitamine A zorgt voor de weerstand en vruchtbaarheid van het paard. Daarnaast is het goed voor ogen, botten, tanden, huid- en hoornweefsel en de groei van het paard. Omdat kuil /voordroog over het algemeen komt van koeienweides, is dit vaak te eenzijdig voor het paard. Daarom kan er het beste een mineralen liksteen beschikbaar worden gesteld aan het paard.

Luzernehooi
Luzerne ligt tussen hooi en krachtvoer in door het relatief hoge eiwitgehalte. Het voedingsgehalte van luzernehooi hangt af van de soort luzerne en wanneer in het groeisstadium er gemaaid wordt. Luzerne heeft een scheve calcium-fosfor verhouding: 5,6 terwijl de verhouding tussen de 1,5 en 2 moet liggen. Het is dus erg kalkrijk. De structuur dat luzernehooi geeft aan een rantsoen is voor de gezondheid van het maagdarmkanaal erg belangrijk. Verder is luzerne zeer smakelijk. Paarden eten het ook graag als losse grondstof. (Bron: http://www.equiral.nl/to/content/Produc ... toffen.htm ). Daarnaast is luzerne een bron van mineralen en sporenelementen.

Eiwitten in voordroog, kuil en hooi ontstaan door kunststofbemesting zijn vaak slecht verteerbaar en kunnen nadelige effecten veroorzaken, zoals koliek en dikke benen. Bij luzerne (vlinderbloemige) daarentegen wordt door wortelknolbacteriën de stikstof uit de lucht gebonden, met als resultaat een aminozurenpatroon die zorgt voor volledig verteerbare eiwitten. Daarnaast speelt het kunstmatige droogproces van luzerne een grote rol in de vertering van eiwitten voor paarden. Door de korte verhitting worden eiwitten voor een deel afgebroken, zodat ze gemakkelijker opgenomen kunnen worden door het paard. De van nature aanwezige gehalten aan biotine hebben een positieve werking op het hoefhoorn. (Bron: http://www.hartog-lucerne.nl/lucerne-mix_nl.html ) Ook heeft luzerne een hoog caroteengehalte. Caroteen is hetzelfde als vitamine A. Vitamine A zorgt voor de weerstand en vruchtbaarheid van het paard. Daarnaast is het goed voor ogen, botten, tanden, huid- en hoornweefsel en de groei van het paard. Doordat luzerne goed verteerbaar is, is het in staat om wat gemakkelijker dan ander ruwvoer afvalstoffen te kunnen afvoeren. Wanneer een paard last heeft van hoefbevangenheid, kan het voeren van luzerne dus het genezingsproces op die manier ondersteunen.

Stro
Stro is bedoeld voor paarden die al genoeg energie binnen krijgen via hun andere voeding, maar te weinig te kauwen hebben. Met stro doen paarden relatief lang en ze hebben dus veel te kauwen. Stro levert dus erg weinig energie en is dan ook absoluut niet bedoeld als totale vervanger van ander ruwvoer. Stro moet slechts gezien worden als aanvulling op het normale rantsoen. Het beste voor paarden om te eten is tarwestro.

Het beste voor een paard is onbeperkt ruwvoer. Wanneer er wordt gekeken naar de energie die een paard opneemt uit onbeperkt ruwvoer als hooi, (in combinatie dus met een mineralenliksteen), kan er worden opgemaakt dat dit een gezond paard voldoende energie oplevert voor zowel zijn onderhoud (dit wil zeggen voldoende energie om te functioneren wanneer er weinig tot geen arbeid gevraagd wordt van het dier) als voor de algemene sportprestaties. Onder de algemene sportprestaties wordt hier gerekend: een tot twee uur dressuur / springen per dag, een flinke buitenrit et cetera. Pas wanneer er erg veel arbeid wordt gevraagd van een paard, zoals bij de hogere klassen endurance een flinke cross, wanneer het paard erg oud is of wanneer een paard ziek is, kan het voorkomen dat het paard niet voldoende energie haalt uit het ruwvoer om in de behoeftes te voorzien. Dan kunnen aanvullingen op het ruwvoer, zoals krachtvoer en supplementen, hiervoor zorgen.

De kwaliteit van het ruwvoer is dus erg belangrijk. Om erachter te komen wat er precies in een lading ruwvoer zit, kan er een analyse van een monster gemaakt worden. Dit kan gedaan worden via http://www.blgg.nl .

Waarom liever geen krachtvoer (suikers)?
Na olie komen suikers (zetmeel valt onder suikers) aan bod als belangrijke energiebron. Deze suikers kunnen gevonden worden in granen (muesli’s) en andere krachtvoeders. Over het algemeen krijgen paarden een tot twee keer per dag een relatief grote portie krachtvoer te eten. Wanneer deze portie teveel ineens is voor het betreffende dier gebeurt er dit: om zetmeel te verteren heeft het paard meer micro-organismen nodig dan dat deze heeft. De micro-organismen die het paard heeft om ruwvoer te verteren kunnen hiervoor niet gebruikt. Deze worden beschadigd waardoor het ruwvoer niet goed meer kan worden verteerd. In plaats daarvan worden er micro-organismen aangemaakt die alleen zetmeel en dus geen ruwvoer kunnen verteren. De micro-organismen die zorgen voor de vertering van ruwvoer, zorgen ook voor de vitaminen die een paard nodig heeft. Door de komst van de micro-organismen van zetmeel zijn de micro-organismen voor de vertering van ruwvoer dus beschadigd en in aantallen verminderd. Hierdoor moet het paard dus de vitamines voortaan halen uit het krachtvoer. Hierdoor moet er dus steeds meer krachtvoer worden gegeven, wat weer maagproblemen kan opleveren. Dit proces kan echter ook weer omgedraaid worden, maar het duurt wel een tijd voordat het paard hier weer op ingesteld is.
(Bron: Food for Thougt: Digestive Health http://www.thehorse.com/ViewArticle.aspx?ID=9277)

Wat 'teveel' is per portie per paard, daar wordt verschillend over gedacht. Volgens bovenstaande bron is 'teveel', wanneer een portie krachtvoer/ granen meer is dan 0,4% van het lichaamsgewicht van het betreffende paard. In deze bron http://www.ivis.org/advances/Ralston/hoffman/IVIS.pdf staat echter dat 'teveel' ongeveer is wanneer er meer dan 0,4% van het lichaamsgewicht van het dier in een keer aan krachtvoer gegeven wordt, maar dat 'teveel' ook kan zijn wanneer er meer dan 0,2% van het lichaamsgewicht van het dier in een keer aan krachtvoer gegeven wordt; dit ligt aan het soort suiker/ zetmeel.

Uit onderzoek is gebleken dat de kans op koliek 4,5 keer word vergroot wanneer paarden dagelijks 2,5 tot 5 kilo granen (suikers) te eten krijgen. (Bron: http://www.thehorse.com/viewarticle.aspx?id=11809 )

Na de zetmeel en suikers komen de plantenvezels die in de dikke darm worden verteerd. Hieronder wordt onder andere bietenpulp en tarwestro verstaan. Vaak wordt gedacht dat bietenpulp veel suiker bevat, wat weer slecht is voor het paard. Dit is echter onjuist; de hoeveelheid suiker in 5 kg bietenpulp is ongeveer gelijk aan de hoeveelheid suiker in een paar appels. In deze link kan er een samenvatting naar bietenpulp als voeding voor paarden worden gelezen: http://paardentippers.forumup.be/about8 ... ppers.html .Vezels uit bietenpulp zijn goed verteerbaar. Vezels uit tarwestro veel minder.

Tenslotte kan eiwit ook nog energie leveren. Dit is echter niet aan te bevelen hiervoor omdat het rendement laag is.

Krachtvoer: alleen als het echt nodig is
Wanneer het dier onvoldoende energie haalt uit het ruwvoer en daardoor krachtvoer of supplementen nodig heeft, kan onder andere hiervoor worden gekozen:
Plantaardige olie, zoals zonnebloemolie of lijnzaadolie: dit is circa drie keer zo energierijk als koolhydraten en kan daarom als extra energiebron in beperkte mate gebruikt worden.

Er moet dus bij paardenvoeding zoveel mogelijk worden uitgegaan van het natuurlijke eetpatroon van het paard. Maar het paard van tegenwoordig moet soms meer arbeid verrichten dan de paarden in de natuur. Ook kan een paard ziek zijn, waardoor het veel energie verbruikt. In dat geval, is het soms toch nodig om wat krachtvoer te verstrekken. Belangrijk hierbij is dat er gelet wordt op de hoeveelheid suiker en zetmeel in de brok. Bij veel broksoorten ligt dit vaak op 30% of hoger. Het beste voor het paard is dus om zo min mogelijk suiker en zetmeel in de voeding te hebben. Er bestaan gelukkig ook krachtvoeders met een relatief laag percentage suiker en zetmeel.

Voorbeelden van dergelijk krachtvoer zijn:
- Marstall Vito met in totaal 10,7% suiker en zetmeel. http://www.marstall.nl/pdf/vito7.pdf
- Equisanum Fiberstructuurmuesli met in totaal 14% suiker en zetmeel http://www.vancooten.nl/popup02/equi10.html

De afkickperiode
Krachtvoer is dus een voer dat niet in dergelijke hoeveelheden en in dergelijke samenstelling in de natuur door wilde paarden wordt gegeten. Een gevolg daarvan is is dat het verteringsstelsel van het paard hierop onvoldoende is ingespeeld, waardoor het verteringsstelsel zich moet aanpassen. Deze aanpassing is eigenlijk niet of onvoldoende mogelijk. Vergelijk het maar met fastfood voor mensen. Er zijn mensen die het dagelijks eten, het heerlijk vinden en er geen hinder van lijken te ondervinden. Pas na jaren wordt duidelijk dat men dikker is geworden, minder energie heeft en kwaaltjes krijgt. Wanneer er dan wordt omgeschakeld naar puur en alleen gezonde voeding moet men eerst door een afkickperiode. Mensen voelen zich beroerd, zien er vaak wat slechter uit en snakken naar hun fastfood en suiker. Wanneer er dan echter toch wordt volgehouden met het eten van de gezonde voeding, zal na een tijdje (bij mensen is dit meestal enkele weken) de drang naar suiker en fastfood afnemen, krijgen deze mensen meer energie, voelen zich vaak vrolijker en raken hun overtollige vet en afvalstoffen kwijt.

Zo moet men ook naar het krachtvoer voor paarden kijken. Veel paarden lijken het goed te doen op hun krachtvoer, en wanneer er minder krachtvoer wordt gegeven dan ze gewend zijn, gaan ze er minder gezond uitzien. Dit is dus het begin van de afkickperiode. Helaas kan de afkickperiode bij paarden wat langer duren dan bij mensen. Deze periode verschilt per paard, soms duurt het weken, soms maanden en soms wel een jaar. Dit hangt er natuurlijk ook vanaf hoe ver het ''oude'' dieet verwijderd was van de gezondere, natuurlijke voeding.

Bij sommige paardenvoederfabrikanten kan er door consumenten ook om een voedingsadvies worden gevraagd. Belangrijk hierbij is om niet blind op dit advies af te gaan, omdat deze fabrikanten marketingtechnisch zoveel mogelijk willen verkopen en daarom vaak teveel van hun product adviseren. Het beste is dan ook om een voedingsadvies op te stellen samen met uw dierenarts.

Maïsproducten
Maïs en maïsproducten zoals maïsmeel worden vaak als paardenvoeding gebruikt wanneer een paard aan moet komen. Dit is echter niet aan te raden omdat maïs voor meer dan 60% uit zetmeel, en dus uit suikers bestaat. Ook is er bij maïs een uitgesproken tekort aan de aminozuren lysine en en tryptofaan. (Bron: http://www2.vlaanderen.be/landbouw/downloads/dier/7.pdf pagina 42) Ook heeft maïs een hoog fosforgehalte, waardoor er bij de totale voeding een scheve verhouding kan ontstaan tussen calcium en fosfor.


Conclusie: alternatieven voor krachtvoer
De conclusie die kan worden getrokken is dat het paard dus het beste onbeperkt ruwvoer eten kan krijgen. Is dit ruwvoer niet voldoende, dan kan er het beste gekeken worden naar alternatieven voor het huidige krachtvoer. Deze alternatieven zijn:
- het geven van olie (zonnebloemolie of lijnzaadolie);
- het geven van ongemelasseerde bietenpulp

Mocht er, naast het eventueel geven van voedingssupplementen bij deze voeding, nog een tekort aan energie aanwezig zijn bij het paard, dan is krachtvoer een optie.


Overige gebruikte bronnen:
Christelijke Agrarische Hogeschool te Dronten
http://www.paardnatuurlijk.nl

dorientjuh

Berichten: 7253
Geregistreerd: 19-01-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-10-08 17:50

Voeding
Voeding is opgebouwd uit verschillende voedingsstoffen en kan erg variëren.

De voeding van een paard kan ruwweg onderverdeeld worden in krachtvoer en ruwvoer. Daarnaast kunnen supplementen gevoerd worden.

Het Vlaamse ministerie van landbouw heeft een zeer uitgebreide en fraaie brochure uitgebracht over de spijsvertering van paarden. Hierin staan ook rantsoenberekeningen.

Deze brochure is hier te vinden en te downloaden:

Goede paardenvoeding
Paarden zijn van nature grazers die in de natuur vrijwel de hele dag besteden aan het opnemen van voedsel. Het spijsverteringsstelsel van het paard dat de mens tegenwoordig gebruikt voor recreatie en/ of sport is nog altijd precies hetzelfde vergeleken met de paard in de natuur. Het spijsverteringsstelsel van het paard is er dan ook op gemaakt om continu kleine beetjes voedsel op te nemen. Wanneer het paard langere tijd niets te kauwen heeft, krijgt het dier te maken met stress, omdat het zijn natuurlijke behoefte (continu eten) niet kan bevredigen. Dit kan zich uiten in stalondeugden. Wanneer het paard voor een langere periode dagelijks wordt bloot gesteld aan het langere tijd niet kunnen kauwen op voedsel, kunnen er maagproblemen zoals een maagzweer ontstaan. Een maagzweer kan alleen vastgesteld worden door middel van endoscopie. Naar schatting hebben 25 tot 50% van alle veulens en 60 tot 90% van alle paarden die door de mens worden gebruikt voor recreatie en/ of sport, last van een maagzweer. (Bronnen: http://www.dierenklinieklemmer.nl/page3 ... zweer.html en Gastric Ulcers: Management Key to Prevention http://www.thehorse.com/ViewArticle.aspx?ID=9664)

Het is dus de taak van de paardeneigenaar om ervoor te zorgen dat het paard zoveel mogelijk voorziet in het bevredigen van de natuurlijke behoeftes van het paard. In dit geval is dat ervoor zorgen dat het paard de hele dag door wat te eten heeft. Hiervoor wordt ruwvoer gebruikt.

Ruwvoer
De meest gebruikte vormen van ruwvoer voor paarden in Nederland zijn gras, hooi, voordroog/ kuil en soms stro. Hieronder worden deze soorten ruwvoer kort besproken.

Gras
Gras is wat paarden over het algemeen het liefste eten. Het zit vol met water en voedingsstoffen. De meeste paarden in Nederland worden gehouden op koeiengras. De grassoorten die hiervoor worden gebruikt zijn voor paarden vrij eenzijdig en eiwitrijk. Het fructaangehalte (suikergehalte) in gras is afhankelijk van het weer en de temperatuur en kan zeer sterk schommelen. Door een hoog fructaangehalte in het gras kan het paard problemen ondervinden, zoals hoefbevangenheid. De paarden die echter gewend zijn om dag en nacht op gras te staan, zullen in de praktijk over het algemeen weinig problemen ondervinden met het fructaangehalte.

Gras bevat dus veel energie, waardoor paarden snel dik kunnen worden. Om het paard toch in de weide te laten zonder dat deze erg dik wordt, kan worden gedaan aan strookbegrazing en kan er gebruik worden gemaakt van een graaskorf. Voor de natuurlijke behoeftes van een paard is het beter hiervoor te kiezen dan ervoor te kiezen om het paard minder lang op de weide te laten staan. Omdat het gras over het algemeen komt van koeienweides, is dit vaak te eenzijdig voor het paard. Daarom kan er het beste een mineralen liksteen beschikbaar worden gesteld aan het paard.

Hooi
Hooi wordt over het algemeen gezien verkocht in partijen hooi van de eerste snede en partijen hooi van de tweede snede. Hooi van de eerste snede heeft als voordeel dat paarden er lang mee doen, kwalitatief voldoende energie bevat om het paard te voorzien in zijn dagelijkse energiebehoefte zodat krachtvoer achterwege kan worden gelaten, en het goed is voor het spijsverteringsstelsel van het paard. Hooi van de tweede snede bevat minder energie dan hooi van de eerste snede. Dit hooi heeft dezelfde voordelen als hooi van de eerste snede, alleen kan van de tweede snede meer gevoerd worden vanwege het lagere energiegehalte. Dit is positief omdat het paard dan langer bezig is met kauwen (waardoor het paard veel speeksel aanmaakt, waardoor de kans op een maagzweer kleiner wordt). Het dier wordt door het lagere energiegehalte ook minder snel dik van dit hooi. Omdat hooi over het algemeen komt van koeienweides, is dit vaak te eenzijdig voor het paard. Daarom kan er het beste een mineralen liksteen beschikbaar worden gesteld aan het paard.

Voordroog/ kuil
Voordroog/ kuil is over het algemeen gezien van koeiengras. Voordroog, maar vooral kuil staat erom bekend dat het een hoge energie/ eiwitwaarde heeft, in vergelijking met hooi en stro. Dit is negatief voor het paard, omdat het paard hiervan minder nodig heeft dan van hooi en stro. Dit betekent dus dat het paard minder te kauwen heeft, waardoor de kans op verteringsstelsel en maagproblemen groter is. Ook is veel eiwit slecht voor paarden. Wel is het handig om kuil / voordroog naast hooi te voeren wanneer het paard een energietekort heeft, of wanneer het paard weinig tijd heeft om ruwvoer op te nemen. Ook heeft kuil een hoog caroteengehalte. Caroteen is hetzelfde als vitamine A. Vitamine A zorgt voor de weerstand en vruchtbaarheid van het paard. Daarnaast is het goed voor ogen, botten, tanden, huid- en hoornweefsel en de groei van het paard. Omdat kuil /voordroog over het algemeen komt van koeienweides, is dit vaak te eenzijdig voor het paard. Daarom kan er het beste een mineralen liksteen beschikbaar worden gesteld aan het paard.

Luzernehooi
Luzerne ligt tussen hooi en krachtvoer in door het relatief hoge eiwitgehalte. Het voedingsgehalte van luzernehooi hangt af van de soort luzerne en wanneer in het groeisstadium er gemaaid wordt. Luzerne heeft een scheve calcium-fosfor verhouding: 5,6 terwijl de verhouding tussen de 1,5 en 2 moet liggen. Het is dus erg kalkrijk. De structuur dat luzernehooi geeft aan een rantsoen is voor de gezondheid van het maagdarmkanaal erg belangrijk. Verder is luzerne zeer smakelijk. Paarden eten het ook graag als losse grondstof. (Bron: http://www.equiral.nl/to/content/Produc ... toffen.htm ). Daarnaast is luzerne een bron van mineralen en sporenelementen.

Eiwitten in voordroog, kuil en hooi ontstaan door kunststofbemesting zijn vaak slecht verteerbaar en kunnen nadelige effecten veroorzaken, zoals koliek en dikke benen. Bij luzerne (vlinderbloemige) daarentegen wordt door wortelknolbacteriën de stikstof uit de lucht gebonden, met als resultaat een aminozurenpatroon die zorgt voor volledig verteerbare eiwitten. Daarnaast speelt het kunstmatige droogproces van luzerne een grote rol in de vertering van eiwitten voor paarden. Door de korte verhitting worden eiwitten voor een deel afgebroken, zodat ze gemakkelijker opgenomen kunnen worden door het paard. De van nature aanwezige gehalten aan biotine hebben een positieve werking op het hoefhoorn. (Bron: http://www.hartog-lucerne.nl/lucerne-mix_nl.html ) Ook heeft luzerne een hoog caroteengehalte. Caroteen is hetzelfde als vitamine A. Vitamine A zorgt voor de weerstand en vruchtbaarheid van het paard. Daarnaast is het goed voor ogen, botten, tanden, huid- en hoornweefsel en de groei van het paard. Doordat luzerne goed verteerbaar is, is het in staat om wat gemakkelijker dan ander ruwvoer afvalstoffen te kunnen afvoeren. Wanneer een paard last heeft van hoefbevangenheid, kan het voeren van luzerne dus het genezingsproces op die manier ondersteunen.

Stro
Stro is bedoeld voor paarden die al genoeg energie binnen krijgen via hun andere voeding, maar te weinig te kauwen hebben. Met stro doen paarden relatief lang en ze hebben dus veel te kauwen. Stro levert dus erg weinig energie en is dan ook absoluut niet bedoeld als totale vervanger van ander ruwvoer. Stro moet slechts gezien worden als aanvulling op het normale rantsoen. Het beste voor paarden om te eten is tarwestro.

Het beste voor een paard is onbeperkt ruwvoer. Wanneer er wordt gekeken naar de energie die een paard opneemt uit onbeperkt ruwvoer als hooi, (in combinatie dus met een mineralenliksteen), kan er worden opgemaakt dat dit een gezond paard voldoende energie oplevert voor zowel zijn onderhoud (dit wil zeggen voldoende energie om te functioneren wanneer er weinig tot geen arbeid gevraagd wordt van het dier) als voor de algemene sportprestaties. Onder de algemene sportprestaties wordt hier gerekend: een tot twee uur dressuur / springen per dag, een flinke buitenrit et cetera. Pas wanneer er erg veel arbeid wordt gevraagd van een paard, zoals bij de hogere klassen endurance een flinke cross, wanneer het paard erg oud is of wanneer een paard ziek is, kan het voorkomen dat het paard niet voldoende energie haalt uit het ruwvoer om in de behoeftes te voorzien. Dan kunnen aanvullingen op het ruwvoer, zoals krachtvoer en supplementen, hiervoor zorgen.

De kwaliteit van het ruwvoer is dus erg belangrijk. Om erachter te komen wat er precies in een lading ruwvoer zit, kan er een analyse van een monster gemaakt worden. Dit kan gedaan worden via http://www.blgg.nl .

Waarom liever geen krachtvoer (suikers)?
Na olie komen suikers (zetmeel valt onder suikers) aan bod als belangrijke energiebron. Deze suikers kunnen gevonden worden in granen (muesli’s) en andere krachtvoeders. Over het algemeen krijgen paarden een tot twee keer per dag een relatief grote portie krachtvoer te eten. Wanneer deze portie teveel ineens is voor het betreffende dier gebeurt er dit: om zetmeel te verteren heeft het paard meer micro-organismen nodig dan dat deze heeft. De micro-organismen die het paard heeft om ruwvoer te verteren kunnen hiervoor niet gebruikt. Deze worden beschadigd waardoor het ruwvoer niet goed meer kan worden verteerd. In plaats daarvan worden er micro-organismen aangemaakt die alleen zetmeel en dus geen ruwvoer kunnen verteren. De micro-organismen die zorgen voor de vertering van ruwvoer, zorgen ook voor de vitaminen die een paard nodig heeft. Door de komst van de micro-organismen van zetmeel zijn de micro-organismen voor de vertering van ruwvoer dus beschadigd en in aantallen verminderd. Hierdoor moet het paard dus de vitamines voortaan halen uit het krachtvoer. Hierdoor moet er dus steeds meer krachtvoer worden gegeven, wat weer maagproblemen kan opleveren. Dit proces kan echter ook weer omgedraaid worden, maar het duurt wel een tijd voordat het paard hier weer op ingesteld is.
(Bron: Food for Thougt: Digestive Health http://www.thehorse.com/ViewArticle.aspx?ID=9277)

Na de zetmeel en suikers komen de plantenvezels die in de dikke darm worden verteerd. Hieronder wordt onder andere bietenpulp en tarwestro verstaan. Vaak wordt gedacht dat bietenpulp veel suiker bevat, wat weer slecht is voor het paard. Dit is echter onjuist; de hoeveelheid suiker in 5 kg bietenpulp is ongeveer gelijk aan de hoeveelheid suiker in een paar appels. In deze link kan er een samenvatting naar bietenpulp als voeding voor paarden worden gelezen: http://paardentippers.forumup.be/about8 ... ppers.html .Vezels uit bietenpulp zijn goed verteerbaar. Vezels uit tarwestro veel minder.

Tenslotte kan eiwit ook nog energie leveren. Dit is echter niet aan te bevelen hiervoor omdat het rendement laag is.

Wat is 'teveel' krachtvoer?
Wat 'teveel' is per portie per paard, daar wordt verschillend over gedacht. Volgens bovenstaande bron is 'teveel', wanneer een portie krachtvoer/ granen meer is dan 0,4% van het lichaamsgewicht van het betreffende paard. In deze bron http://www.ivis.org/advances/Ralston/hoffman/IVIS.pdf staat echter dat 'teveel' ongeveer is wanneer er meer dan 0,4% van het lichaamsgewicht van het dier in een keer aan krachtvoer gegeven wordt, maar dat 'teveel' ook kan zijn wanneer er meer dan 0,2% van het lichaamsgewicht van het dier in een keer aan krachtvoer gegeven wordt; dit ligt aan het soort suiker/ zetmeel.

Effecten die kunnen ontstaan bij het voeren van (te veel) krachtvoer
Uit onderzoek is gebleken dat de kans op koliek 4,5 keer word vergroot wanneer paarden dagelijks 2,5 tot 5 kilo granen (suikers) te eten krijgen. (Bron: http://www.thehorse.com/viewarticle.aspx?id=11809 ) Ook kan te veel krachtvoer de oorzaak zijn van diarree, door een te snelle fermentatie in de darmen. Een oorzaak van hoefbevangenheid kan een teveel aan krachtvoer zijn. Ook maandagziekte kan een gevolg zijn van teveel krachtvoer (suikers).

Verder kan (veel) krachtvoer en te weinig ruwvoer ervoor zorgen dat paarden maagzweren krijgen. Dit gebeurt zo: Paarden hebben een bepaalde PH waarde in hun maag. De PH waarde geeft de mate van zuurheid aan. Deze zuurgraad kan in de paardenmaag varieren van 1,5 tot 7. 1,5 is heel zuur (agressief) en 7 is neutraal, oftewel basisch. Doordat er in de paardenmaag maagzuur en pepsine wordt aangemaakt, heeft de maag een lage PH waarde. Dit zuur tast de maagwand aan, en wanneer dit zuur de maag voor langere tijd aan kan tasten kan er een maagzweer ontstaan. Om dit te voorkomen moet de PH waarde van de maag zoveel mogelijk worden verhoogd. De PH waarde wordt steeds hoger naarmate het paard meer speeksel doorslikt, want speeksel heeft namelijk een hoge PH waarde. Hoe langer een paard moet kauwen op zijn eten, hoe meer speeksel hij aanmaakt. Op een kil hooi kauwt een paard gemiddeld zo'n 40 minuten. In deze periode wordt 3 tot 3,5 kilo speeksel geproduceerd. Bij krachtvoer hoeft een paard slechts 10 minuten te kauwen om één kilo te kunnen opeten. Het paard maakt dan ook maar 1 kg speeksel aan om het voer te kunnen doorslikken. (Bron: http://www.dierenklinieklemmer.nl/page3 ... estie.html .)
Dus: doordat een paard minder lang hoeft te kauwen op krachtvoer dan op ruwvoer, heeft een paard dat niet de beschikking heeft tot onbeperkt ruwvoer gemiddeld een hogere HP waarde dan een paard dat dit wel heeft. Het eerste paard heeft dan dus ook een grotere kans op een maagzweer.


Krachtvoer: alleen als het echt nodig is
Wanneer het dier onvoldoende energie haalt uit het ruwvoer en daardoor krachtvoer of supplementen nodig heeft, kan onder andere hiervoor worden gekozen:
Plantaardige olie, zoals zonnebloemolie of lijnzaadolie: dit is circa drie keer zo energierijk als koolhydraten en kan daarom als extra energiebron in beperkte mate gebruikt worden.

Er moet dus bij paardenvoeding zoveel mogelijk worden uitgegaan van het natuurlijke eetpatroon van het paard. Maar het paard van tegenwoordig moet soms meer arbeid verrichten dan de paarden in de natuur. Ook kan een paard ziek zijn, waardoor het veel energie verbruikt. In dat geval, is het soms toch nodig om wat krachtvoer te verstrekken. Belangrijk hierbij is dat er gelet wordt op de hoeveelheid suiker en zetmeel in de brok. Bij veel broksoorten ligt dit vaak op 30% of hoger. Het beste voor het paard is dus om zo min mogelijk suiker en zetmeel in de voeding te hebben. Er bestaan gelukkig ook krachtvoeders met een relatief laag percentage suiker en zetmeel.

Voorbeelden van dergelijk krachtvoer zijn:
- Marstall Vito met in totaal 10,7% suiker en zetmeel. http://www.marstall.nl/pdf/vito7.pdf
- Equisanum Fiberstructuurmuesli met in totaal 14% suiker en zetmeel http://www.vancooten.nl/popup02/equi10.html

De afkickperiode
Krachtvoer is dus een voer dat niet in dergelijke hoeveelheden en in dergelijke samenstelling in de natuur door wilde paarden wordt gegeten. Een gevolg daarvan is is dat het verteringsstelsel van het paard hierop onvoldoende is ingespeeld, waardoor het verteringsstelsel zich moet aanpassen. Deze aanpassing is eigenlijk niet of onvoldoende mogelijk. Vergelijk het maar met fastfood voor mensen. Er zijn mensen die het dagelijks eten, het heerlijk vinden en er geen hinder van lijken te ondervinden. Pas na jaren wordt duidelijk dat men dikker is geworden, minder energie heeft en kwaaltjes krijgt. Wanneer er dan wordt omgeschakeld naar puur en alleen gezonde voeding moet men eerst door een afkickperiode. Mensen voelen zich beroerd, zien er vaak wat slechter uit en snakken naar hun fastfood en suiker. Wanneer er dan echter toch wordt volgehouden met het eten van de gezonde voeding, zal na een tijdje (bij mensen is dit meestal enkele weken) de drang naar suiker en fastfood afnemen, krijgen deze mensen meer energie, voelen zich vaak vrolijker en raken hun overtollige vet en afvalstoffen kwijt.

Zo moet men ook naar het krachtvoer voor paarden kijken. Veel paarden lijken het goed te doen op hun krachtvoer, en wanneer er minder krachtvoer wordt gegeven dan ze gewend zijn, gaan ze er minder gezond uitzien. Dit is dus het begin van de afkickperiode. Helaas kan de afkickperiode bij paarden wat langer duren dan bij mensen. Deze periode verschilt per paard, soms duurt het weken, soms maanden en soms wel een jaar. Dit hangt er natuurlijk ook vanaf hoe ver het ''oude'' dieet verwijderd was van de gezondere, natuurlijke voeding.

Bij sommige paardenvoederfabrikanten kan er door consumenten ook om een voedingsadvies worden gevraagd. Belangrijk hierbij is om niet blind op dit advies af te gaan, omdat deze fabrikanten marketingtechnisch zoveel mogelijk willen verkopen en daarom vaak teveel van hun product adviseren. Het beste is dan ook om een voedingsadvies op te stellen samen met uw dierenarts.

Maïsproducten
Maïs en maïsproducten zoals maïsmeel worden vaak als paardenvoeding gebruikt wanneer een paard aan moet komen. Dit is echter niet aan te raden omdat maïs voor meer dan 60% uit zetmeel, en dus uit suikers bestaat. Ook is er bij maïs een uitgesproken tekort aan de aminozuren lysine en en tryptofaan. (Bron: http://www2.vlaanderen.be/landbouw/downloads/dier/7.pdf pagina 42) Ook heeft maïs een hoog fosforgehalte, waardoor er bij de totale voeding een scheve verhouding kan ontstaan tussen calcium en fosfor.


Conclusie: alternatieven voor krachtvoer
De conclusie die kan worden getrokken is dat het paard dus het beste onbeperkt ruwvoer eten kan krijgen. Is dit ruwvoer niet voldoende, dan kan er het beste gekeken worden naar alternatieven voor het huidige krachtvoer. Deze alternatieven zijn:
- het geven van olie (zonnebloemolie of lijnzaadolie);
- het geven van ongemelasseerde bietenpulp

Mocht er, naast het eventueel geven van voedingssupplementen bij deze voeding, nog een tekort aan energie aanwezig zijn bij het paard, dan is krachtvoer een optie.


Overige gebruikte bronnen:
Christelijke Agrarische Hogeschool te Dronten
http://www.paardnatuurlijk.nl
Laatst bijgewerkt door dorientjuh op 15-10-08 17:56, in het totaal 1 keer bewerkt

dorientjuh

Berichten: 7253
Geregistreerd: 19-01-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-10-08 17:54

Toelichting: ik heb niet twee keer dezelfde versie geplaatst. Knipoog Het gaat dus om de onderste. Ik had op 'bewerken' geklikt toen ik de bovenste had geplaatst, maar ik heb toen blijkbaar zoveel tijd genomen om te bewerken, vanwege opzoeken van informatie enzo, dat toen ik hem wilde plaatsen bleek dat ik dat bericht niet meer kon bewerken. Dus vandaar. Lachen

dorientjuh

Berichten: 7253
Geregistreerd: 19-01-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-10-08 15:57

Iemand nog op- of aanmerkingen?

ZEJA

Berichten: 3106
Geregistreerd: 05-12-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-08 21:52

dorientjuh schreef:
ardo_iggy schreef:
Ik ben het niet helemaal mee eens over het stuk over krachtvoer.

Het komt op mij nog heel erg "natural" over.

Zoals jij het verwoord is het in mijn ogen een misdrijf als je brokken voert.

Terwijl sommige paarden echt niet zonder kunnen.
En het echt nodig hebben om de energie er uit te halen om de prestatie te moeten neer zetten die wij er van verlangen.


Het is niet zo raar dat het natural overkomt. Voor alle dieren, dus inclusief paarden en mensen, is het het beste dat ze het voedsel eten wat we al eeuwen eten. En dat komt dus uit de natuur. Dit stuk is zo objectief mogelijk geschreven op basis van verschillende bronnen. Als daarin had gestaan dat krachtvoer goed is voor je paard, dan had ik dat wel neergezet. Maar dat stond dus niet in de bronnen.

Bewijs jij maar eens dat paarden niet zonder kunnen. Niet zomaar iets gaan roepen als je het niet kunt onderbouwen, daar heeft niemand iets aan. Sommige paarden kunnen inderdaad niet zonder aanvullend voer, daarom zijn die ook opgenomen in het stuk.



Je kunt het gras en hooi niet vergelijken met vroeger.
Toen zaten er veel meer soorten grassen en kruiden in.
Alleen als je paard op een natuurgebied loopt kan ik je gelijk geven.
Maar omdat er op de meeste weilanden dus maar weinig kruiden enzo staan hebben de paarden behoefte aan bijvoeding en dus ook aan brokken.

En daarnaast mis ik ook nog uitbrijding over diverse soorten brokken b.v merriebrok of veulenbrok.
En dan heb je ook nog de basis sport en draversbrok.

Dus mischien interessant omdaar ook nog over te schrijven.

dorientjuh

Berichten: 7253
Geregistreerd: 19-01-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-10-08 15:15

Citaat:
Je kunt het gras en hooi niet vergelijken met vroeger.
Toen zaten er veel meer soorten grassen en kruiden in.
Alleen als je paard op een natuurgebied loopt kan ik je gelijk geven.
Maar omdat er op de meeste weilanden dus maar weinig kruiden enzo staan hebben de paarden behoefte aan bijvoeding en dus ook aan brokken.

En daarnaast mis ik ook nog uitbrijding over diverse soorten brokken b.v merriebrok of veulenbrok.
En dan heb je ook nog de basis sport en draversbrok.

Dus mischien interessant omdaar ook nog over te schrijven.


Nee, natuurlijk kun je het gras en hooi niet vergelijken met vroeger. De structuur echter wel. Voor alles wat er niet meer in zit heb je een mineralen liksteen en eventueel supplementen.

Ik wil best een stukje uitwijden over merrie- en veulenbrok enzo, maar wordt het stuk dan niet te uitgebreid?

Ibonn

Berichten: 2438
Geregistreerd: 22-11-05
Woonplaats: Overloon - Noord Brabant

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-08 15:26

Ik denk dat het stuk zowiezo opgesplitst moet worden in artikel over ruwvoer en eentje over krachtvoer met een korte algemene pagina Voeding vanwaaruit doorgeklikt kan worden. Gewoon om het geheel overzichtelijk te houden maar andere suggesties zijn welkom.

Alle info over kracht voer is dus welkom Ja

Jannepauli

Berichten: 10818
Geregistreerd: 21-03-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-08 19:47

Eerlijk gezegd vind ik het overbodig om alle gespecialiseerde krachtvoeren apart te gaan bespreken - dan kun je wel aan de gang blijven want bijna iedere voerproducent heeft tegenwoordig allerlei specialiteiten ( of die nu overbodig zijn of niet). Wel zou je onder het hoofdstukje krachtvoer kunnen vermelden dat voor speciale situaties ook speciale samengestelde voeders zijn, zoals bv voor drachtige merries waar stoffen aan toegevoegd zijn om de dracht goed te laten verlopen en de merrie voldoende bouwstoffen te geven voor haar aanstaande veulen. Idem voor veulens, die na het afspenen ook behoefte hebben aan bepaalde stoffen om een goede groei (en het voorkomen van evt. skeletafwijkingen zoals OCD) te waarborgen.
Méér zou ik er zeker niet aan toevoegen; iedere paardeneigenaar weet de websites van de fabrikanten te vinden - diverse van deze leveranciers verstrekken ook gratis voedingsadviezen als men dat wil.

Bovendien: als je het dan toch compleet wil maken moet er ook nog een stuk toegevoegd worden over ' natuurlijke granen' ( haver, tarwe, mais etc.)

Just my 2 cents!
Laatst bijgewerkt door Jannepauli op 17-10-08 19:50, in het totaal 1 keer bewerkt

dorientjuh

Berichten: 7253
Geregistreerd: 19-01-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-10-08 19:50

Ja, nou ben ik al begonnen JannePauli! Vork Maar ik denk inderdaad dat het wel voldoende is al ook de merrie en veulenvoeding is besproken. Lachen

Jannepauli

Berichten: 10818
Geregistreerd: 21-03-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-08 19:52

Ja, haha, je kunt jezelf werk besparen door gewoon mijn stukje over te nemen. Geen copyright hoor Clown

dorientjuh

Berichten: 7253
Geregistreerd: 19-01-05

Re: Paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-10-08 15:51

Dit artikel is geschreven op basis van deze bron: http://www.pv.wageningen-ur.nl/producte ... eulens.pdf

Voeding voor drachtige merries
Voor een goede botvorming van het veulen en om het risico van botaandoeningen als osteochondrose bij het veulen te beperken, is de voeding van de drachtige merrie erg belangrijk.

Waar moet je op letten bij drachtige merries
Ten eerste moet de merrie in goede conditie zijn; niet te mager maar ook zeker niet te vet. Een richtlijn om te bepalen of de merrie (en paarden in het algemeen) in goede conditie is, is door met de handen over de ribben te strijken. De ribben moeten nog gemakkelijk te voelen zijn, maar ze moeten nog net zichtbaar zijn. Rond de periode van de bevruchting moet de merrie in goede conditie zijn.

Welke voeding
Voor een goede vruchtbaarheid is zonlicht en vers gras noodzakelijk. Tot de achtste maand van de dracht is boven de onderhoudsbehoefte vrijwel geen energie nodig voor de groei van de foetus. Dit is pas nodig in de laatste vier maanden van de dracht. Ook wanneer het veulen is geboren, is er nog veel energie van de merrie nodig voor het veulen, omdat het veulen melk bij de merrie drinkt. In tabel 1 kan er worden afgelezen hoeveel VEP de merrie dagelijks nodig heeft in de laatste vier maanden van de dracht en tijdens lactatie.

Afbeelding

In tabel 2 kan worden afgelezen hoeveel VREp de merrie dagelijks nodig heeft in de laatste vier maanden van de dracht en tijdens lactatie.

Afbeelding

In tabel 3 kan worden afgelezen hoeveel en welke mineralen de merrie dagelijks nodig heeft in de laatste vier maanden van de dracht en tijdens lactatie.

Afbeelding

Veulenvoeding
Waneer een veulen een energietekort heeft, gaat het minder snel groeien. Onder Nederlandse omstandigheden komt dit niet vaak voor. Bij een tekort aan energie, maar voldoende eiwit, mineralen en vitaminen neemt weliswaar de groeisnelheid af maar wordt de botkwaliteit niet negatief beïnvloed. Een lagere groeisnelheid betekent niet automatisch dat de dieren ook kleiner blijven. Dit wordt, als het dier gezond is, op een later tijdstip ingehaald. Een meer voorkomende gevaar is dat in de praktijk blijkt dat de veulens de eerste levensmaanden te hard groeien. Een te snelle groei verhoogt namelijk de kans op osteochondrose. Veel paardeneigenaren zijn bezorgd en voeren het dier daarom teveel. Het dier groeit dan te hard om een goede botstructuur aan te leggen. Het is ook mogelijk dat de groeicurve achterblijft bij de gemiddelde groeicurve. (De gemiddelde groeicurve kan gevonden worden in de bron die bovenaan dit artikel vermeld is.) Dan hangt het van de conditie van het veulen af of extra voeren zinvol is. Achterblijvende schrale veulens hebben baat bij extra voer. Kleine dikkertjes zijn waarschijnlijk genetisch geprogrammeerd om klein te blijven en zullen niet groter worden door harder voeren. Wel dikker misschien, maar dat is niet de bedoeling.

Welke voeding heeft het veulen nodig
Naast de biest heeft het veulen uiteraard de merriemelk nodig. Warmbloed merries geven in de tweede maand ongeveer 20 liter melk per dag te drinken aan hun veulen. In 20 liter moedermelk zit 480 gram eiwit, 24 gram calcium, 15 gram fosfor, 1.2 gram magnesium, 10 mg zink en 5,2 mg koper. Vrijwel alle noodzakelijke elementen zitten hierin, met uitzondering van het kopergehalte. Dit gehalte is namelijk veel te laag voor veulens. Daarom heeft het veulen bij de geboorte een buffervoorraad koper opgebouwd. Deze voorraad is groot genoeg om de tijd te overbruggen totdat het veulen vast voedsel kan eten. Dit is meestal van 14 dagen oud. Stimuleren van gezonde groei is het gemakkelijkst door de veulens onbeperkt met hun moeder in een goede wei met jong gras te weiden. Natuurlijk moet je wel op tijd ontwormen. Wanneer veulens te snel groeien moet er worden gestopt met bijvoeren, als dit het geval was. Dan krijgt het dier minder energie, maar ook minder mineralen binnen. Daarom kun je het veulen een geconcentreerd mineralenmengsel bijvoeren. Die zijn onder meer in de vorm van brokjes verkrijgbaar. Een handje per dag kan al voldoende zijn, afhankelijk van de inhoud natuurlijk. Verder moet het veulen in een schrale weide geweid worden.

Voeding voor veulens van spenen tot 1 jaar
Fysiek gezien kunnen veulens gespeend worden vanaf vier maanden. Psychisch gezien is het echter aan te bevelen om hiermee nog enkele maanden te wachten. In tabel 4 wordt weergegeven wat de dagelijkse mineralenbehoefte van veulens in de levensmaanden 4 tot en met 12 is. In tabel 5 wordt de dagelijkse VEP behoefte van veulens in de levensmaanden 3 tot en met 12 weergegeven. (Het is bekend dat de maanden 8 tot en met 10 ontbreken, dit is in de orginiele tekst ook zo, dus daar kan niets aan veranderd worden.) In tabel 6 wordt de dagelijkse VREp behoefte van veulens in de levensmaanden 3 tot en met 12 weergegeven.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Voor een goede botstofwisseling is vooral de calcium-, fosfor- en magnesiumvoorziening van belang en de micro-elementen koper, zink, selenium en jodium. Omdat met veel toegepaste ruwvoeders en krachtvoer niet voldaan wordt aan de gegeven koperbehoefte, is aanvulling vanaf 3 maanden aan te bevelen.

Voor meer informatie kan de bron die bovenaan dit artikel vermeld wordt, geraadpleegd worden.