
Het OLWS-veulen van lisa_pluisje.
Als het dekseizoen weer begint is het selecteren van de juiste dekhengst voor velen nog een hele opgave. Veel eigenaren van overo-merries hebben als eerste criterium 'als het maar geen overo is, want dan heb ik 25% kans op een Lethal White veulen'. En hiermee beperken zij zich vaak onnodig in hun keuze want deze redenering klopt namelijk niet.
Voor hen die nog niet weten wat het Lethal White Syndrome inhoudt leggen we het in het kort nog even uit. Het Overo Lethal White Syndrome, zoals de afwijking officieel heet, wordt veroorzaakt door een mutatie in het DNA.
Het Overo Lethal White Syndrome (OLW-syndroom of OLWS) houdt in dat er in het laatste deel van de darmen dat in verbinding staat met de anus, de zenuwbanen niet goed zijn ontwikkeld. Daardoor is sprake van een verlamming van de darmen. Het gevolg is dat de peristaltiek, welke zorgt voor het doorvoeren van de inhoud door de darmen, ontbreekt. Het veulen lijkt normaal bij de geboorte, maar begint meestal binnen twaalf uur koliekverschijnselen te vertonen als gevolg van het niet goed ontwikkelde darmstelsel. Omdat OLWS altijd dodelijk is, worden Overo Lethal White veulens meestal meteen geëuthanaseerd.
Een Lethal White veulen is altijd wit of bijna helemaal wit, maar niet elk wit veulen heeft OLWS. Het is daarom van belang om een wit veulen zo snel mogelijk te laten onderzoeken door een dierenarts op de werking van de darmen zodat, wanneer OLWS geconstateerd wordt men het veulen verder lijden kan besparen.
Alle eigenschappen van elk dier worden bepaald door een genenpaar. Eén gen komt van de vader en één gen komt van de moeder. Voor het ontstaan van een Lethal White veulen moeten beide genen van het betreffende genenpaar het OLWS-gen zijn. Dit betekent dat beide ouders drager moeten zijn van het OLWS-gen om een Lethal White veulen te produceren. Een merrie die een Lethal White veulen geeft is dus wel drager, maar dat wil niet zeggen dat haar volgende veulen weer een Lethal White zal zijn. Dit hangt dus mede van de hengst af. Zelfs wanneer een combinatie waaruit een Lethal White is geboren, en waarvan dus beide ouders drager zijn, herhaald wordt, wil dat niet zeggen dat dit weer een Lethal White geeft.
Zoals de naam doet vermoeden is OLWS verbonden aan het overo gen, maar dat wil niet zeggen dat alle overo's drager zijn, want zoals men er nu over denkt is de vererving van het overo patroon waarschijnlijk afhankelijk van meerdere genenparen. Het wil óók niet zeggen dat een niet-overo géén drager kan zijn. Het OLWS-gen is aangetroffen bij tobiano's (óók homozygote), tovero's, solids, crop-outs, Quarters, Thoroughbreds en Pinto's. Omdat het overo-gen op een andere plek in het DNA ligt als het tobiano-gen, kan een homozygote tobiano of zelfs een quarter (die in dit opzicht dus eigenlijk een 'solid' is) ook een overo-gen dragen en daarmee dus ook het OLWS-gen.
Dit overo-gen kan generaties lang in een bloedlijn aanwezig zijn zonder dat dit ooit toont, maar elke OLWS-drager zal ergens in zijn stamboom een (frame-)overo voorouder hebben. Hoewel veel bewezen dragers van het 'frame-overo' type zijn en vaak veel wit hebben, is dit dus geen indicatie. Aan het uiterlijk van een paard kan niet bepaald worden of het een drager is van OLWS.
Gelukkig is er inmiddels wel een methode om er achter te komen of een paard het OLWS-gen draagt. Na langdurig onderzoek heeft men onlangs het gen dat verantwoordelijk is voor OLWS weten te detecteren. Hierdoor is het mogelijk geworden paarden te testen op dit gen. Speciaal eigenaren van een overo hengst kunnen veel profijt hebben door hun paard te testen. Wordt hij n.l. negatief bevonden, dan kunnen merriehouders, die overo hengsten eerder negeerden, alsnog besluiten een dergelijke hengst te gebruiken. Blijkt de hengst echter drager, dan zal, vooral bij een overo x overo kruising, ook de merrie getest moeten worden. Wanneer een test negatief blijkt, kan men dus overwegen slechts één ouder te testen.
Wanneer men met een drager fokt, moet moet men zich er wel van bewust zijn dat het veulen ook drager kan zijn. Wil men met dit veulen gaan fokken, dan zal dat dus ook weer getest moeten worden.
De test kan men laten doen door een haar- of bloedmonster op te sturen naar het Dr. W.v. Haeringen Laboratorium b.v. te Wageningen. Een haarmonster kan genomen worden door min. 15 tot 20 haren inclusief wortel uit de manen of staart te trekken. Dit hoeft niet speciaal verpakt te worden, maar handig is het om de haren met een plakbandje op een stuk papier te plakken. Let wel op dat de haarwortels niet op het plakband komen, en schrijf ook op dit papiertje naam en registratienummer van het paard, zodat zaken niet verwisseld kunnen worden. Dit haar- of bloedmonster moet samen met een aanvraagformulier en een kopie van het registratiepapier opgestuurd worden. De kosten bedragen ongeveer 50 euro.
Let op! De volgende beelden kunnen schokkend schijn.
Klik hier voor een filmpje van een veulen met het OLWS syndroom
Klik hier voor een recent topic over het OLWS-veulen van bokker lisa_pluisje.
Meer info over OLWS
Met dank aan bokkers Francis (http://www.OLWS.nl) en lisa_pluisje.