Rhinopneumonie in Lienden *update*

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
Sammie

Berichten: 71599
Geregistreerd: 04-06-03

Rhinopneumonie in Lienden *update*

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-11-13 12:38 Tip de Nieuwsredactie

* http://www.knhs.nl / http://www.bokt.nl / De Lingehoeve
Ingezonden door Bokkers Sientje, Sanet & carone

Afgelopen weekend is bij Lingehoeve Diergeneeskunde in Lienden een uitbraak van Rhinopneumonie vastgesteld. Paarden uit de directe omgeving van het besmette bedrijf (aangrenzende locaties met paarden) mogen aan evenementen waaronder keuringen en wedstrijden deelnemen wanneer er een gezondheidsverklaring is afgegeven.

Op het bedrijf in Lienden gaat het om de neurologische vorm van rhinopneumonie bij één paard. De Gezondheidsdienst heeft dit na onderzoek bevestigd.

Direct bij de eerste verschijnselen is de afdeling, waar die patiënt stond, afgesloten van de andere afdelingen. De eigenaren van andere opgenomen patiënten op deze afdeling zijn geïnformeerd. Ook de eigenaren van andere patiënten die op die afdeling hadden gestaan voordat het paard ziek werd, zijn hierover geïnformeerd. Hierdoor is er een verminderd en controleerbaar verspreidingsrisico.

Paarden die toch met andere paarden van dit bedrijf in contact zijn geweest dienen geïsoleerd te worden van andere paarden en moeten dagelijks getemperatuurd worden. Bij verdenking van Rhino raadpleeg dan direct uw dierenarts.

Update: De Lingehoeve meldt zelf het volgende

Direct bij de eerste verschijnselen is de afdeling, waar die patiënt stond, afgesloten van de andere afdelingen. De eigenaren van andere opgenomen patiënten op deze afdeling zijn geïnformeerd. Ook de eigenaren van andere patiënten die op die afdeling hadden gestaan voordat het paard ziek werd, zijn hierover geïnformeerd.

Ondertussen zijn de volgende maatregelen genomen (in overleg met dhr. K. Van Maanen, Gezondheidsdienst voor Dieren, Deventer):
- patiënten van de gesloten afdeling zijn op een andere lokatie (niet op de kliniek) in quarantaine ondergebracht. Deze paarden worden daar verzorgd, onderzocht en blijven daar zolang er sprake is van een besmettelijke situatie.
- de desbetreffende afdeling en de rest van de kliniek zijn volgens derichtlijn schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Stand van zaken:
- de kliniek is schoon; er is geen besmettingsgevaar.
- op de kliniek zijn geen zieke paarden aanwezig.
- afspraken, onderzoeken, operaties en alle andere diensten vindengewoon doorgang.
Hebt u vragen dan kunt u bellen met Lingehoeve Diergeneeskunde en vragen naar Peter Wiemer.Wil je meer weten over rhinophneumomie kijk dan in de Wiki.

Alle topics op VN en ON over een Rhino uitbraak zijn voorzien van een slotje. Met regelmaat merkten we dat er in dergelijke topics een hoop gespeculeerd wordt over de uitbraak, de locatie en de verspreiding. Deze speculaties zorgen vaak voor angst en paniek. Om dit te voorkomen worden alleen bevestigde berichten die van een betrouwbare bron af komen geplaatst en zijn de topics voorzien van een slotje.Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten