Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Leeronderhoud

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Zadelzeep)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het is belangrijk om leren tuig zoals zadels en hoofdstellen goed te onderhouden en de stiksels regelmatig te controleren op slijtage. Goed onderhouden leer is soepel en gaat lang mee. Ook voor het paard voelt dit prettiger aan en het is bovendien veiliger. Uitgedroogd leer is hard en stug en vertoont barstjes als je het buigt. Het kan snel breken wat gevaarlijke situaties op kan leveren.

Leer kan tegen water, maar laat het als het erg nat geworden is niet op de verwarming drogen. Langzaam drogen in een goed geventileerde, niet te warme ruimte is het beste.

Als leer een poos niet gebruikt wordt, dan kan er schimmel op komen. Dit is niet erg en zo weer weg te poetsen als het weer in gebruik genomen wordt. Schimmel is een teken dat het leer niet uitgedroogd is.

Er zijn heel veel verschillende producten op de markt om leer te onderhouden, het is afhankelijk van persoonlijke voorkeur welke je gebruikt.

Zadelzeep

Zadelzeep, lederdressing, een spons en een poetslap.

Bevat glycerine. Goede zadelzeep reinigt het leer en verzorgt het bovendien. Gebruik een sponsje en water. Je hebt maar héél weinig water nodig, als de zeep gaat schuimen is er teveel water. Ook is zadelzeep in een handige spuitflocon verkrijgbaar. In verhouding is een blok zadelzeep veel goedkoper.

Ledervet

Voedt het leer. Maar mag maar heel schraal gebruikt worden. Indien dit niet gebeurd kunnen de poriën van het leer gaan verstoppen. Dit maakt het leer wel goed waterdicht, maar het kan dan niet meer ademen, en dat is erg belangrijk voor het leder.

Lederolie

Gebruik olie zuinig. Bij overdadig gebruik kunnen de stiksels gaan rotten en het geeft af aan kleding. Olie is vooral geschikt voor leer dat lange tijd niet gebruikt is en erg uitgedroogd. Er zit genoeg olie op als de olie niet direct meer intrect. Als het leder heel erg is uitgedroogd kunt u ook het leder een uutje laten weken in de olie. Maar dit mag maar 1 keer gebeuren IVM het rotten van de stiksels.

Lederdressing

Voedt het leer, maar is niet vet en geeft niet af. Zit vaak in een spuitflacon wat erg handig werkt.

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.