Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Working Cow Horse

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Working cowhorse.

Working cowhorse bestaat uit twee delen, het dry en het fence work. Het dry work is een proef zoals bij de reining, bestaande uit cirkels, galopchangementen, spins, rundowns en back up. Dit proefje wordt op dezelfde manier gejureerd als de reining.

Het fence work is het koeiengedeelte. De ruiter krijgt één koe in de arena die hij eerst enkele malen op de korte zijde moet afstoppen (boxing), waarvan minimaal één keer aan beide zijdes. Hierbij moet het paard laten zien dat het cowsense heeft en zelfstandig met een koe kan werken. Strafpunten worden gegeven voor bijvoorbeeld het niet kunnen stoppen voorbij de markering, of het gebruik van de hoeken om de koe te keren. Vervolgens moet de koe langs de lange zijden afgestopt worden (fencing). De eerste keer minimaal voorbij de middelste markering. Ook het fencen moet minstens één keer in beide richtingen gebeuren. Ook hierbij worden er onder andere punten afgetrokken als de koe niet afgestopt wordt voor de laatste marker, te grote afstand tussen koe en paard, of een hoek gebruiken voor het keren. Na het fencen moet de ruiter de koe twee cirkels laten lopen, zowel links- als rechtsom. Dit gebeurt het liefst zo dicht mogelijk bij de koe om goede controle te tonen.

Voor het fence work heeft de ruiter maximaal twee minuten de tijd, maar de jury kan affluiten als alle verplichte figuren getoond zijn maar de tijd nog niet voorbij is. Mocht de koe niet willen lopen of juist zo blind zijn voor het paard kan de jury beslissen dat de ruiter een nieuwe koe toegewezen krijgt.

Een goed working cowhorse laat zien dat het zelfstandig kan werken en is licht aan de hulpen.

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.