Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Vliegenschimmel

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Een Arabisch Volbloed hengst met een bloody shoulder markering door Reindert Jansen

Een vliegenschimmel is een schimmel die na verloop van tijd stipjes door de witte vacht ontwikkelt. De kleur van de stippen is de basiskleur van het paard, met eventuele verdunningen. Men vermoedt dat dit komt omdat het Gray gen lokaal wordt gedeactiveerd. Er wordt gedacht dat de overerving via een recessief gen loopt dat niet is gelinkt aan het Gray gen. Het daadwerkelijke gen is nog niet geïdentificeerd

Bloody shoulder

Een zeldzame aftekening bij vliegenschimmels is de bloody shoulder. Dit is een plek waar de stippen erg geconcentreerd zijn. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden kan de bloody shoulder op elke plek van het lichaam voorkomen. Deze bijzondere tekening wordt meestal gezien bij paarden met Arabisch bloed.

Volgens de legende van de Bedoeïen stammen alle Arabisch Volbloeden met een bloody shoulder af van één schimmelmerrie. Een versie van de legende is dat de machtige Sheik met zijn beeldschone witte merrie is gaan rijden in de woestijn, waar hij in strijd kwam met een andere stam. Tijdens de strijd raakte de Sheik dodelijk gewond. Ondanks dat bracht de hoogdrachtige merrie het lichaam van haar eigenaar terug naar zijn kamp. Het bloed van haar eigenaar had een roodbruine vlek op haar schouder achter gelaten. Die nacht beviel de merrie van een zoon met dezelfde roodbruine vlek op de schouder. Volgens de legende had de Skeik dit bij de goden bepleit om de toewijding van zijn merrie te eren.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten