Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Vliegenmasker

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Een Fjord met vliegenmasker

Het vliegenmasker kan een handig hulpmiddel zijn voor paarden die veel last hebben van vliegen of muggen op hun hoofd.

Vliegenmaskers zijn verkrijgbaar als onderdeel van een vliegendeken of een eczeemdeken, of gewoon los. Ze bedekken doorgaans de ogen van het paard en een deel van de neus en worden bevestigd aan de oren. Er zijn vliegenmaskers die ook de oren van het paard bedekken en er zijn vliegenmaskers die alleen rond de oren zitten maar de oren zelf vrij laten. Meestal wordt een vliegenmasker gemaakt van een soort gaas waardoor het paard wel kan kijken, maar waardoor geen vliegen en andere beestjes bij de ogen kunnen komen. Tegenwoordig zie je ook veel vliegenmaskers waaraan nog een flap bevestigd is die over het onderste stuk van de neus van het paard valt.

Het voordeel van een vliegenmasker is dat er geen beesten bij de ogen van het paard kunnen komen. Dat kan nodig zijn bij paarden die heel makkelijk ontstoken ogen krijgen van vliegen. Ook de maantop valt onder het vliegenmasker en bij paarden met zomereczeem kan zo dus voorkomen worden dat het paard gestoken wordt door muggen en daardoor de hele maantop af schuurt.

Bij paarden die een aandoening aan de ogen hebben, bijvoorbeeld maanblindheid en daardoor niet goed tegen fel licht kunnen kan een vliegenkap ook uitkomst bieden.

Een nadeel van een vliegenkap is dat sommige paarden het niet accepteren. Zij schuren net zo lang tot de kap los is. Dat kan te maken hebben met het feit dat de oren bedekt zijn en het paard dat niet graag heeft. Soms geeft de kap niet genoeg ruimte bij de ogen waardoor hij constant tegen de wimpers van het paard aan zit.

Bronnen, referenties en/of voetnoten