Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!
Verbeend hoefkraakbeen
Verbening van het hoefkraakbeen houdt in dat de takken van het hoefbeen die normaal van kraakbeen zijn vervangen worden door botweefsel. Dit is vaak een toevalsbevinding op een radiografie, het veroorzaakt meestal geen ernstige symptomen.
Oorzaak of etiologie
De oorzaken van verbening kunnen erfelijk of rasgebonden zijn, door ouderdom en zelfs door trauma van buitenaf ontstaan.
Ziekteverloop of pathogenese
Bij hoefkraakbeenverbening wordt het elastische hoefkraakbeen omgezet in bot. Het hoefkraakbeen bevindt zich aan weerszijden aan de achterzijde van de hoef net boven de kroonrand. Bij trekpaarden zijn de hoefkraakbeenderen bijna altijd op jonge leeftijd al verbeend. Dit is bij hen dus normaal en geeft geen problemen.
Symptomen
In de hoef zorgt het hoefkraakbeen voor schokdemping en wanneer de elasticiteit door verbening verloren gaat, vermindert ook de schokdemping. Hierdoor wordt het paard niet kreupel maar het zal wel korter en stugger worden in de beweging.
Diagnose
Verbening van de hoefkraakbeenderen kan heel goed gezien worden op een röntgenfoto.
Behandeling
Behandeling van de verbening is niet mogelijk, wel is verlichting mogelijk door de schokdemping die verloren gegaan is, weer terug te brengen. Dit kan door aangepast beslag met hoefpads of met luchtdrukzolen. Ook wordt de verzenenwand dunner gevijld en flexibeler gemaakt door er verticale groeves van kroonrand tot draagrand in aan te brengen. Door deze groeves kan de wand meer uitzetten en de schokken beter opvangen.
Preventie
Beschrijf hier wat de eigenaar kan doen om te voorkomen dat zijn of haar paard deze aandoening krijgt.
Foto's
Bronnen, referenties en/of voetnoten
- Paardebenen - Evert Offereins
We zijn specifiek op zoek naar: rontgenfoto's van verbeende hoefkraakbeenderen Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen. |
We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen. |